Adil Kullanım Kotası uygulaması kalkar mı?

____________________________________________________________________

Türkiye’deki ADSL ve fiber ÅŸebekelerde servis saÄŸlayıcıların uyguladığı Adil Kullanım Kotası (AKK) kavramı ile ilgili Donanımhaber’de yazdığım bir ÅŸeyi buraya da alayım dedim.

AKK olayı Turk Telekom gibi servis saÄŸlayıcılara hizmet veren altyapı iÅŸletmecileri için bir ihtiyaçtır. Ancak Türkiye’de uygulanan biçimi ile AKK bir soygundur. AKK yoÄŸun kullanımdaki bir ÅŸebekedeki kullanımı azaltarak tüm müşterilerin iyi bir performans alması amacıyla yapılır. Şöyle ki bir mahallede 100 abone varsa her biri 16 Mbit kullanıyor diyelim, bu mahallenin toplam kapasitesi 1600 Mbit yapar. Ancak diÄŸer ülkeler de dahil hiçbir servis saÄŸlayıcı bu kapasiteyi bu bant geniÅŸliÄŸini müşterilere bu ÅŸekilde vermez. Çünkü 100 müşterinin de aynı anda 16 Mbit kapasite ile veri indirmeyeceÄŸi varsayılır ki çoÄŸu zaman haklı bir varsayımdır. Bundan dolayı örnekte bahsettiÄŸimiz mahalleye hizmet veren DSLAM’in kapasitesi en fazla 1 Gbit olsun. Ha 1 Gbit kapasite olsa çoÄŸu yerde sorun bile çıkmaz. Muhtemelen çok daha düşüktür kapasite. Bu zamanda da 155 Mbit’le beslemeye çalışmazlar herhalde bu mahalleyi. 😀 Åžimdi böyle yapılmasının sebebi ÅŸebekenin iÅŸletme verimliliÄŸini ve karlılığını yükseltmektir. Kullanılmayacak bir kapasiteye yatırım yapmanın da verimli olmadığı ortada. Bu verimliliÄŸi arttırmak için AKK gereklidir. Hani Bulgaristan’da hızlar böyle fiyatlar böyle diyorlar ama benim denediÄŸim DSL baÄŸlantılarında akÅŸam 3 Mbit, sabah da 20 Mbit de aldığım oluyordu. Hani o ÅŸebekeler bile o kadar mükemmel deÄŸil.

ANCAK!!! Türkiye’de uygulanan AKK biçiminin ÅŸebeke yönetimine bir artısı yoktur. Aybaşı herkes tam hız alabiliyorken bir sıkıntı çıkmıyorsa, insanlar oh be ay sonu geldi de Ä°nternet hızım iyileÅŸti demiyorsa burada bu ÅŸekilde AKK kullanımına ihtiyaç yoktur! Türkiye’deki mesele kapasiteyi kullanıcılara satabilmektir, satabilmek. Operatör için çok düşük bir maliyeti olan 50 GB Ä°nternet’i kullanıcısına satarken, 100 GB 200 GB gibi daha üst ve daha pahalı paketler de satarak Turk Telekom’un karı arttırılmaya çalışılıyor bu AKK uygulaması ile.Yani önemli olan kullanıcının aldığı hizmet deÄŸil, Turk Telekom’un elde ettiÄŸi kar.

Gerçek bir AKK yönetimi nasıl olmalıdır? Kullanıcı genel anlamda taahhüt edilen hızı kullanabilmelidir. Ancak sonuçta her kullanıcının tüketim bilgileri altyapı tarafından kaydediliyor. Kullanıcı sayısına göre her bölge için mantıklı anlık limitler belirlenmeli. Mesela bir DSLAM’ın kapasitesi %70’in üzerinde kullanılmaya baÅŸladığında o gün içinde en fazla tüketimi yapan kullanıcıların hızı düşürülmeli ve yoÄŸunluk azaldığında da hız sınırları yine kaldırılmalıdır. Bu ÅŸekilde de yoÄŸunluk olmayan anlarda kullanıcıların yine baÄŸlantılarından tam performansı alması saÄŸlanmalıdır. Hani altyapı saÄŸlayıcısı yine abone sayısı ve kullanım miktarına göre sınırlı altyapı kurmaya devam edecek, karı ve verimliliÄŸi yüksek olacaktır. Sadece yoÄŸunluk anlarında yoÄŸun kullanım yapmış abonelerin hızı sınırlanarak bu abonelerin toplam ÅŸebeke performansını diÄŸer kullanıcıları rahatsız edecek ÅŸekilde etkilemesi engellenmelidir. YoÄŸunluk olmadığı vakitte de herkes tarifesi ile vadedileni özgürce kullanmalıdır. Ä°nternet özgürlüğün dijital halidir.

ANCAK, önceki paragrafta dediÄŸim gibi Türkiye’deki uygulama Turk Telekom ve Superonline gibi altyapı ÅŸirketlerinin karının korunması içindir, ÅŸebekelerinin aşırı yüklenmeden korunması için deÄŸil. DiÄŸer DSL servis saÄŸlayıcılar zaten çoÄŸunlukla Turk Telekom’dan aldıkları trafiÄŸi sattıkları için onları burada etkileyen çok fazla bir ÅŸey olmuyor. Belli yatırım maliyetlerinin biraz yükselmesi de normal. Bundan dolayı Türkiye’de yakın zamanda AKK olayının kalkmasını beklemeyin. Yoksa herkes hızına göre paket kullanır 8 ya da 16 Mbit paketler de çoÄŸu kiÅŸinin iÅŸini görürdü. Gidip de kotası daha yüksek diye 16 yerine 8 Mbit paketi daha fazla para ödeyerek almazdı…

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz