TNAP abone IP adresleri (92.44.45.x)

____________________________________________________________________

Zamanında TNAP kısaltmasında Türkiye Network Anlaşması Platformu diye bir ağ takas noktası kurulmuştu. Bu nokta gibi noktalara Internet Exchange denir, IX diye kısaltılır. Üye firmalar arasında ucuz ve kaliteli, arabağlantı sağlarlar bu tür takas noktaları. Yani en azından amaçları budur. Bu tür firmalar da telekom ve bu tür altyapı şirketleridir. Türkiye’de de daha önceden yaklaşılsa da böyle şeylere TNAP’e kadar düzgün bir yapı oluşturulamamıştı. TNAP faliyete girdiğinde de inanamamış, e-posta ile sormuştum aktif mi diye; uzun zamandır aktif, operatörler kendi arasında kullanıyor demişlerdi.

İşyerimde kullandığımız ADSL hatlarından biri Turk Net. Turk Net de TNAP’in kurucularından. Böyle olunca biraz traceroute yaparak bir şeyler deneyeyim dedim. Farklı telekom operatörü ve ISP ağlarındaki IP adreslerine traceroute yaptım. Mesela smileadsl.com, biri.com.tr, superonline.net, vodafone.com.tr gibi adreslere traceroute yaptım.

Farkettiğim tüm denemelerinde Turk Net şebekesi ile diğer operatörün şebekesinin IP adresleri arasında 92.44.45 ile başlayan ve 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ile devam eden IP adresleri var.

Eve geldiğimde SuperOnline şebekesindeki sitemden de farklı yerlere traceroute yaptım. Sonuçta yine karşıma 92.44.45 ile başlayan IP adresleri çıktı. Buradan da TNAP altyapısındaki firmaların IP adresleri 92.44.45 ile başlıyor ve her birinin IP adresinin son basamağında birer IP adresi var ve onlar da 1, 2, 3 şeklinde gidiyor.

92.44.45.1 Turkcell SuperOnline idi sanırım.
92.44.45.2 Global İletişim.
92.44.35.3 Grid Telekom olmalı, SOL ile direkt bağlantıları var sanırım ki bu IP üzerinden trafik olmadı hiç bende.
92.44.45.4 Doğan Telekom yani Smile ADSL.
92.44.45.5 Turk Net.
92.44.45.6 Koç Net ya da Biri ADSL.
92.44.45.7 Vodafone ve sahibi olduğu Borusan Telekom.

TurkTelekom’un tekelliğinin sürdüğü bir yerde böyle bir ülke içi operatörlerin kuracağı altyapının kendilerine ne kadar katkısı olur bilemem ama yine de güzel bir şey. Sonuçta trafiğin büyük kısmı TTNET kullanıcılarına ait ve dolayısıyla TurkTelekom’a. Zaten ADSL hizmetini de TurkTelekom sağlıyor. Her halükarda kazanan TurkTelekom olduğu için TNAP’e katılma hayalleri bile yoktur. 😀

Ha tabi bu olay tamamen benim yaptığım bir çıkarımdır. O IP bloğunun hiç TNAP ile alakası olmayabilir de, Turk Telekom’a ait bir şey de olabilir. 😀

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz