Turkcell SuperOnline fiber internet

____________________________________________________________________

Türkiye’de Internet dendimi ağzı yanmayan birilerini bulmak zordur. Ya kullanmıyordur, ya da santrale çok yakında oturan maddi durumundan gayet memnun biridir. 🙂 Ülkemizde Internet, hız ve performans olarak pek iyi değil, ücret olarak ise ne yazık ki pahalı. Hele fiyat performans olarak ise hiç iyi değil. Türkiye’de çoğu kişi ADSL ile bağlanıyor Ağ’a. Bunda da en çok kullanıcıya sahip şirket TurkTelekom kuruluşu TTnet. Diğer ADSL operatörlerinin çok ciddi pazar payları yok. SuperOnline ise birkaç yıldır fiber internet hizmeti veriyordu. Tabi bunu biraz gizli bir şekilde yapıyordu. Birkaç gün öcne Donanımhaber forumunda 1Gbps paketi ve Turkcell Superonline reklamından bahsedildi. Bugün de bu reklam dönmeye başlamış. Yani SuperOnline fiber internet için ilk kez ciddi ciddi bir reklam kampanyası başlamış oldu.

SuperOnline fiber internet uzun zamandır yoğun Ağ kullanan, indirme yapan kişilerin  rüyalarını süslüyordu. Ancak her yere fiber kablo döşenmesi zor olduğundan ve hatları sonlandırmakta kullanılan cihazlar pahalı olduğundan, sadece kalabalık nüfuslu site ve apartmanlara kadar geliyordu. Bir süre daha da böyle devam edecek. Yine nüfus sebepli olarak da kalabalık nüfuslu büyük şehirlere kurulum yapılıyor.

Sistemde binanın bir odasına fiber optik sonlandırıcı yerleştiriliyor. Buraya kadar fiberoptik (F/O) kablo geliyor. Bu aletten de evlerdeki modemlere kadar normal kablo ile gidiliyor. Fiberoptik sistemde de bakır ADSL’deki gib hat zayıflaması vs. değerleri ev kullanımında çok önemli olmadığından santrale olan mesafeden bağımsız gayet yüksek hızlar elde ediliyor.

Tabi fiberoptik kablo döşemek pahalı, belediyeler bunun için metre başı bile para alabiliyor. Fiberoptik kablo sonlandırıcıları pahalı. Dairelere konan modemler para ediyor… Böyle olunca sadece yoğun nüfuslu yerlere altyapı kurmalarına kızmamak gerek.

Bu şekilde 100mbit’e kadar hız sunuyordu SuperOnline. Geçen yıl adil kullanım olayı geldi. Bu Mbit indirme hızınızın beş katı kadar GB bir kota sınırı şeklinde. Bu adil kullanım olayı, yüksek hızlı indirme yapmak için fiber internet tercih eden kullanıcılarını biraz delirtmişti. Ancak şimdilik bunun uygulanmadığı söyleniyor. Adil kullanım olmayan pahalı Pro paketlerini de isteseniz de satnın alamıyormuşsunuz.

Şimdi, Turkcell marka değerini de arttırmak için SuperOnline isminin önüne Turkcell ismini de koymayı tercih etmiş olmalı. Bu şekilde Turkcell SuperOnline olmuş. Çok da önemli bir ayrıntı değil benim için ama.

1 Gbps paketi çıkmış şimdi bir de. 1 Gbps indirme, 20 Mbps yükleme, 4 TB kota, hepsi ayda 999 lira. Parası olana bir şey değil. Ancak adil kullanım olan 4TB sınırını ayda 8Mbit ADSL bağlantısı ile bile aşmak mümkün. 1 Gbps hızlı bir pakete yakışmayan bir adil kullanım sınırı.

Peki vadedilen hızlar gerçekten alınabilir mi?

Uzun zamandır heveslisi ve hayranı olarak SuperOnline fiber internet hizmetini takip ediyorum. Dolayısıyla çok da göründüğü kadar parlak olmayabileceğini biliyorum. Mesela, çevrimiçi video izleme, dosya indirme, ping sorunları gibi sorunları var.

SuperOnline, 1Gbps hızı ancak verinin alınacağı sunucu kendi şebekesinde ise sağlayabilir. Türkiye’de, sanırım TurkTelekom’a göre ucuz olduğundan çoğu veri merkezinin SuperOnline bağlantısı var. Mesela NetInternet’in de NetDirekt’in de 20Gbps SuperOnline hat bağlantıları var. Bu bakımdan buradaki 1 Gbps çıkışa sahip sunuculardan çok yüksek hızda indirme yapabilirler.

SuperOnline (SOL) şebekesi dışında ise, SOL TurkTelekom üzerinden bağlanıyor diğer veri merkezlerine vs. TNAP de kullanılıyor tabi sanırım. Yurtdışı çıkışı olarak da traceroute sorgularında static.turktelekom.com.tr sunucusundan geçiyormuş çoğu kullanıcıda trafik. Yani yurtdışı çıkışı da TurkTelekom üzerinden. Kimin üzerinden olursa olsun da, verim değişken olabiliyor.

Mesela 100Mbps bağlantı ile Youtube’da 360p videoları takılmadan izleyemediğinden şikayet eden SOL fiber internet kullanıcıları vardı. 1Mbps ADSL’den 100Mbps pakete geçmiş adam, ama izlediği video takılıyor, donuyor. 1Mpbs ile takılmasın, 100Mbps ile takılsın, hak mı bu! 😀 Bu şekilde Youtube videoları takılırken, Akıllı.TV ve Hürriyet’in videolarını akıcı izleyebiliyorlarmış. Yani, yurtiçi sunuculardaki içeriklere gayet hızlı ulaşılabiliyor, ama yurtdışındakilerde sorun olabiliyor.

Ayrıca ping olarak da çevrimiçi oyun oynayanları tatmin etmediğinden şikayet ediliyordu fiber internetin. Oyun oynamak için alacaksanız almayın diyorlardı. Altyapının henüz yeni – ve biraz acemi de diyebiliriz sanırım – olmasından dolayı yüksek ping süreleri gibi sorunlar da oluşabiliyor.

Dosya indirirken de yurtdışı sitelerden 50KB/s ile dosya indirmekten şikayet edenler var forumlarda.

Bu gibi sorunları 1Gbps pakette nasıl aşmayı düşünüyorlar bilmiyorum. Bu paketi kullanacaklara özel, tamamen farklı bir yurtdışı çıkışlarının olması gerekli.:D

Neyse, Turkcell SuperOnline altyapısı tüm Türkiye’ye yayılacak da, apartman ve sitelerden müstakil evlere de yayılacak da, biz de göreceğiz. Daha çok zaman var…

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz