Turkcell 3G’sine Nokia ve SK Telecom LTE ile rakip oldu!

____________________________________________________________________

Amerika’nın 4G’sini 3G ile sollayan Turkcell’e rakip çıktı; Nokia ve SK Telecom!

Nokia ve SK Telecom bir LTE denemelerinde farklı frekansların birlikte kullanımı ile TDD ve FDD LTE spektrumunda 3.78 Gbps hıza ulaşmayı başarmış. Bunu on farklı frekansı aynı anda kullanıp 200MHz bant genişliğine ulaşarak başarmışlar. Bu da 11 saniyede 5GB boyutunda bir HD film demekmiş.

Bu tabii ki SK Telecom şebekesinde şu an kullanılabilen bir hız değil, sadece ikisinin işbirliği ile yapılan bir deneme. Yani biz istersek bunu yapabiliyoruz dedikleri bir çalışma. Zaten halihazırda da bu hıza ulaşmayı mümkün kılacak bir cep telefonu veya farklı bir son kullanıcı donanımı yok. Gelecekte bu hızlara çıkmak mümkün olacaktır tabi, ancak 200MHz bantgenişliği çok fazla ki bununla baş edecek telefon modemlerinin gelişmesi gerekecek. Ayrıca az bir bant genişliği değil bu ki, şu anda kullanılan pek çok frekans bandının ortadan kalkması ile olabilecek bir şey. Ülkemizde kullanıldığını düşünsenize, üç operatöre de 200MHz verilse 600MHz bant genişliği yapar ki LTE için bile daha frekans dağıtımı yapılmadı.

Bir de ülkemizdeki duruma bakalım. Bu yılın ortalarında 4G’nin geleceği söyleniyordu bir aralar. Ancak operatörlerden yatırımlar göremeyince böyle bir şeyin olmasının zor olduğunu anladık. Geçende Turkcell’in T50 duyurusundan sonra da Süreyya Ciliv inşallah 2015 sonunda ya da en geç 2016 başında geleceğini söyledi ki, yakın zamanlarda bir aktivite beklememiz gerektiği konusunda rahatlattı bizi. Samsung Galaxy S2 telefonumu daha iki sene kullanabilirim yani. 🙂

Operatör perspektifinden bakalım. Hala işe yarar miktarda kota içeren paketler sunmuyor operatörlerimiz. Sınırsız paket diyoruz, onu da zorla yapıyorlar ama komik hızlarda. Tamam uçurmasın kaçırmasın beni ama insan gibi kullanabileyim şu mereti yeter. Yaptıkları ne, belli bir AKK kullanımından sonra hızı 96kbit’e düşürüp saniyede 16KB/s hızla İnternet’te dolaşmamızı beklemek. 96kbit hız iyi de, 64kbit yayın yapan İnternet radyolarında bile takılmalar oluyor. Fiyatlara gelince yavaş yavaş iniyor ama, o da azar azar. Onda da çok hayır yok yani. Bir de BTK geçenlerde 3G şebekelerinde minimum hızı 250kbit civarı olarak belirlemiş, daha altında ise operatör kalite standardını karşılamıyor demek ki, BTK’ya söz söyleme hakkı doğuyor. Tabi muhtemelen yine bahsettiğimiz AKK’li 96kbit sınırsız paketler de bu uygulamanın denetiminin dışında. Ha 96kbit değil, 64kbit hız ile sınırsız 3G İnternet hizmeti sunan operatörler de var. Hele ki bir AKK’nizi aşın!..

Konu ile ilgili Bkz. Nokia, SK Telecom achieve 3.78 Gbps throughput speed on converged TD and FD LTE spectrum

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz