Fibersiz 4G LTE, radyolink teknolojisi

____________________________________________________________________

Türkiye’de 2016’da Nisan’ında hizmete girecek olan 4G LTE şebekeleri için operatörlerin yatırımları devam ediyor. Yalnız uzun süredir ülkede ciddi bir sıkıntı olan fiber altyapı yetersizliği de kolay kolay çözülemeyecek gibi. Son olarak da Vodafone’dan bir isyan gelmişti. Bundan dolayı da LTE ile ilgili endişeler duyuluyor. Forumlarda falan ise fiber olmadığı için LTE’ye geçilemeyeceği düşünülüyor. Her ne kadar fiber gerekli olsa da fiber altyapısını belli bir ölçüde geliştirebilmiş olan operatörler için eski radyolink teknolojisi hala ciddi bir çözüm.

iPasolink IX anten

iPasolink IX anten

Radyolinkler baz istasyonlarında gördüğümüz çanak anten ya da davula benzeyen yuvarlak antenler. İki istasyon arasında birbirine bakan iki anten kullanılarak yüksek hızda veri trafiğine olanak sağlıyorlar. Bu güne kadar 2G ve 3G şebekelerinde de trafiğin büyük kısmını taşıyan teknoloji radyolink idi. Fiber ile santralden belli bir noktaya kadar bağlantı sağlanıyor, buradan itibaren de trafik baz istasyonlarına kurulu radyolink antenleri ile istasyondan istasyona atlayarak dağıtılıyordu.

Ericsson’un Microwave Towards 2020 raporuna göre Microdalga Radyolink (R/L) teknolojisi trafiği son kullanıcıya ulaştırmada daha uzun süre yüksek bir öneme sahip olacak. 2G döneminde kullanılan birkaç Mbit kapasiteli radyolink ağları yerlerini 2048, 4096 QAM uygulamaları ile Gbit kapasiteli ağlara bırakacak yavaş yavaş. Fiberoptik bağlantı yerini tutmasa da fiber ile erişilemeyen pek çok yere erişim için bu teknoloji oldukça yeterli ve olgun sayılır. Artık 800 Mbit, 1,2 Gbit, 2 Gbit gibi link hızlarına ulaşabiliyor üreticiler.

Son olarak Turkcell de NEC ile iPASOLINK iX adlı ultra kompakt mikrodalga radyo sistemi için anlaşmış. iPasolink IX 6 GHz ile 42 GHz hızlar arasında transmisyon sağlayabilen yüksek kapasiteli bir ürün. Ürün erişim için de kullanılabiliyor trafik toplama için de. Örneğin şehrin bir noktasına Turkcell’in fiberoptik hattı geliyor. Buradan itibaren diğer Turkcell baz istasyonlarına trafiği NEC’in iPASOLİNK İX ürünü mikrodalga radyolink antenleri ile dağıtacak. Hatta kırsal kesimlerde fiberoptik hattı olmayan yerlere de bu sistem ile ulaşılabilecek. Aşağıdaki iPASOLINK iX ile ilgili NEC’in bir görseli.

ix-backhaul

Mikrodalga R/L şebekeleri fiberin yerini tutmasa da hala daha kolay kurulum ve erişim olanağına sahipler. Bundan dolayı operatörler için LTE’de de iyi çözümler.

Bkz. NEC Provides Turkcell with iPASOLINK Ultra-compact Microwave Radio Systems

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz