Gezi Parkı eylemleri ile ilgili Renesys açıklaması

____________________________________________________________________

Gezi Parkı eylemleri esnasında Turk Telekom’un İnternet erişimini kısıtladığı, yavaşlattığı söylenmişti hep. Ancak bu işlerin araştırmasını yapan Renesys firması, gelen talepler üzerine böyle bir şey olmadığını söyledi.

Bağlantı hızlarını yavaşlatmak insanların Twitter, Facebook vs. örgütlendikleri sitelere erişimlerini yavaşlatacağından stratejik bir önem arzediyor. Bundan dolayı da pek çok kişi böyle bir şey yapıldığını düşünmüştü. Ancak Renesys bu eylemler süresinde belirgin bir yavaşlığa rastlayamamış genel İnternet erişimlerimizde.

Renesys Dünya üzerinde çeşitli veri merkezlerinde test sunucuları olan bir İnternet araştırma şirketi. Bu sunucular sürekli olarak çeşitli sitelere Ping ve Traceroute çekerek erişim hızı ve kalitesini ölçümlüyor. Çeşitli İnternet kesintilerinde sunduğu raporlarla da ilgi çekiyor. Gezi Parkı eylemleri ile ilgili de yaptığı açıklaması şurada: Tension in Turkey.

Renesys’e göre eylem gününde İnternet bağlantımızda belirgin bir yavaşlama ya da instabilite olmamış. Yani bağlantılarda bir sorun söz konusu değil. Ayrıca Twitter, Facebook vs. sitelere erişimde de sorun ve belirgin yavaşlamalar söz konusu değil. Yani diyorlar ki, İnternet’iniz ne yavaşlatıldı, ne engellendi.

Söz konusu olan yavaşlamanın ise yerel olarak o bölgedeki son kilometre alt yapılarda yaşanan yoğunluk kaynaklı olduğu düşünülüyor. Yani GSM baz istasyonlarının yoğunluğu ve ADSL DSLAM yoğunlukları vs.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz