Etiketli yazılar: Nükleer Enerji

31 Mart kara günü, büyük elektrik kesintisi

31 Mart kara günü, büyük elektrik kesintisi, yaÅŸanmasından dolayı hiç üzülmediÄŸim beni hiç de etkilememiÅŸ elektrik kesintisidir. Yahu zaten ikide bir elektriÄŸim kesiliyor, adam gibi kesildiÄŸinde günlerce elektrik gelmiyor, her gün yaÅŸadığım ÅŸeyi memleketin %90’ı yaÅŸamış çok mu? 😀 Devamını oku »

Hayalet ÅŸehirde dolaÅŸmak

Hayalet ÅŸehir dediÄŸim Ukrayna’da Çernobil santralinde çalışanların konaklaması için kurulmuÅŸ Pripyat ÅŸehri. Santraldeki patlamalardan sonra birkaç saat içinde öyle bir boÅŸaltılmış ki, o anda orada kalan çoÄŸu ÅŸey belki hala aynı yerlerinde. Bölge ise hala radyasyonlu, daha binlerce yıl olacağı gibi. Ama yerleÅŸime 600 yıl sonra açılması mümkünmüş, bu da sadece radyasyon seviyelerinin belli standartların altına ineceÄŸi beklentisine dayanarak. Yani böyle %100 güvenli bir yer olarak deÄŸil… Devamını oku »

Yenilenebilir Enerji Kaynakları [#belgesel] [#video]

Sanırım Discovery Channel kaynaklı, Yenilenebilir Enerji Kaynakları belgeseli. Oldukça izlenesi gaz hidratlar, rüzgar, güneÅŸ ve füzyon gibi enerji kaynakları ile ilgili bir belgesel. Özellikle gaz ve petrolün bitmesinden sonraki enerji kaynağı olarak görülen gaz hidratlardan bahsetmesi dikkatimi çekti, ilk kez duymuÅŸ oldum burada. 😀 Dünya’da petrol ve gazdan çok daha fazla varmış ve 3000 yıllık enerji ihtiyacımızı karşılayabilirlermiÅŸ. Tabi bulup çıkarma zorlukları vs. var.

Buyrun Yenilenebilir Enerji Kaynakları belgeseli: Devamını oku »

Güneş sönünce ne olacak? [#video] [#belgesel] [#nationalgeographic]

21 Aralık 2012 muhabbetlerinin baÅŸlamasından sonra güneÅŸin sönmesi ile ilgili de korkular baÅŸlatanlar oldu. AÅŸağıdaki video da National Geographic’in Akıbetimiz serisi GüneÅŸ Sönünce belgeseli. Tüm enerjisini güneÅŸten elde eden dünyamızda güneÅŸin sönmesinden sonra neler olacağı ve ne çözümler üretilebileceÄŸi ile ilgili zevkli bir belgesel.
Devamını oku »

30 yıllık güneş pili paneli performansı

Bizim daha güneÅŸ enerjisinden belki haberimizin olmadığı 1980’li yıllarda ABD’de biri beÅŸ yıl elektriksiz yaÅŸamanın ardından 33 vat’lık bir güneÅŸ pili alıp çatısına koyarak elektriÄŸe kavuÅŸmuÅŸ.(! Amma çok elektrik ama!) Kullandığı Arco Solar 16-2000, 33 vat panel 1979’da üretilmiÅŸ. Devamını oku »

National Geographic Akıbetimiz – Nüfus Artınca belgeseli [#video] [#belgesel]

National Geographic’in Akıbetimiz, Nüfus Artınca belgeseli uçuk bir senaryo ile Dünya’da nüfus artışının sonuçlarına dikkat çekmeye çalışıyor. Belgeselde aniden Dünya nüfusu iki katına fırlıyor ve bundan sonra olabilecek olası olaylar anlatılıyor. Konut sıkıntısından açlık, susuzluk ve enerji sıkıntısına kadar pekçok konu iÅŸlenmiÅŸ. Ha o ani iki kat artışın sonucunda oluÅŸacak sen nerden geldin, ben nerden geldim toplumundan bahsedilmiyor ama, sonuçta belgeselin dikkat çekmek istediÄŸi nokta böyle bir fantastik olay deÄŸil. Neyse, zevkle izlenebilecek günümüz insan nüfusu artışını tiye alan bir belgesel. Devamını oku »

Çin’in Üç Vadi barajının olumsuz yanları

Bir süre önce Çin’deki Dünya’nın en büyük barajlarından biri olan Üç Vadi (ya da Üç BoÄŸaz diye de geçiyor, Çinli olmadığımdan hangisi daha doÄŸru bilemeyeceÄŸim 🙂 ) barajının tam kapasite çalıştığı haberleri ve videoları ile yeÅŸil enerjiciler heyecanlanmıştı. Çin’in elektrik enerjisinin %10 gibi büyük bir kısmını karşılaması için planlanmış baraj daha bitirilmeden anca yüzde birkaçını karşılayabileceÄŸi anlaşılmıştı, çünkü Çin nüfusu öngörülenden hızlı artmıştı. Bu baraj ile üretilen enerji her ne kadar temiz olsa da bedeli yok deÄŸil. Devamını oku »

500,000 volt yüksek gerilim hattını temizlemek

Dünya’da herkesin cesaret edemeyeceÄŸi zor iÅŸler de var. Biri de 500 KV yüksek gerilim hattına basınçlı su sıkarak temizlemek. Bu temizliÄŸin gereÄŸi kuÅŸların yüksek gerilim hattına konduklarında boÅŸaltım yapması ve dışkılarının yüksek gerilimi taşıyan kablolar ile kabloları taşıyan çelik yapı arasında yalıtımı saÄŸlayan izolatörler arasında birikmesi. Bu dışkı yeterince biriktiÄŸinde iletken halde olduÄŸunda kablolardan taşıyıcı kuleye elektrik kaçağına sebep olabiliyor. Bu da tehlikeli ve olumsuz sonuçları olan bir durum. Devamını oku »

WWF Türkiye’nin ekolojik ayakizi raporu

Adımlarımızı saymaya baÅŸladılar yahu! 😀 WWF, Türkiye’nin ekolojik ayakizi raporunu çıkarmış, yayınlamış. Bu rapor ne hakkında WWF Türkiye sitesinden alıntı yapayım:

Türkiye’nin Ekolojik Ayak İzi Raporu, doğal kaynakları arazi kullanım biçimlerine, tüketim kategorilerine ve gelir seviyelerine göre incelerken 2050 yılına yönelik senaryolar ışığında ekolojik limit aşımını durdurmak için çözüm önerileri sunuyor. Küresel ve bölgesel eğilimleri göz önünde bulundurarak, Türkiye’nin durumunu inceleyen Rapor, ekolojik açığın kapatılmasına yönelik stratejik kararlar için bilimsel bir zemin oluşturuyor.

Türkiyenin Ekolojik Ayak İzi Raporuna ulaşmak için tıklayın [PDF] .

YaÅŸayan Gezegen Raporu 2012

Sonumuza yaklaÅŸtığımızı, kurtulmak için artık harkete geçmemiz gerektiÄŸini anlatan bildik raporlardan bir tane daha yayınlanmış. Bu da WWF’ten, YaÅŸayan Gezegen Raporu. 2030’a kadar ayağımızı denk almalıymışız falan. Bir buçuk dünyamız var gibi yaşıyormuÅŸuz bir Dünya’da vs. Devamını oku »