30 yıllık güneş pili paneli performansı

____________________________________________________________________

Bizim daha güneş enerjisinden belki haberimizin olmadığı 1980’li yıllarda ABD’de biri beş yıl elektriksiz yaşamanın ardından 33 vat’lık bir güneş pili alıp çatısına koyarak elektriğe kavuşmuş.(! Amma çok elektrik ama!) Kullandığı Arco Solar 16-2000, 33 vat panel 1979’da üretilmiş.

2010 yılına gelindiğinde de sahibi, paneli çatısından indirip performansını test etmeye kalkmış. Yani tam 30 yıl sonra! Bu panellere normalde 25 yıllık ömürlerinde %80 civarı performans garantisi veriliyor, yani zamanla performansları düşüyor. Testin yapıldığı gün de 50 Fahrenheit derece sıcaklıkta açık havalı bir günmüş.

Panel 12 V bataryalar için olduğundan ilk testini 35 Vatlık bir ampule bağlayarak yapmış. Ampul normal şekilde ışık vererek panelin ilk testi geçtiğini kanıtlamış. Voltmetre 2.015 amper ve 14.93 Volt ölçmüş.

İkinci testte de bir 4.5 amper, 12 Volt’luk bir hava üfleyicisi çalıştırılmış. Üfleyici panelden 2.5 amper çekebilmiş. Bu da 30 yıllık bir 33 Vat panel için gayet başarılı sayılmış.

Panelin sahibi Martin Halloway üretici firmayla irtibat kurup testinden bahsetmiş. Görüştüğü firma yetkilisi ilk başta biraz şaşırsa da, bunun nedeninin soğuk havanın panel performansında %10’luk bir artış sağlamış olması olabileceğini söylemiş.

1979’da üretilmiş bir panel 30 yıl sonra bile bu başarıyı sağlayabiliyorsa, daha yeni panellerin daha da dayanıklı üretilmiş olma ihtimali yüksek. Ancak son zamanlarda Çinlilerin güneş enerjisi atılımıyla üreticileri iflas ettirdiği de bir gerçek. Çin’in böyle bir piyasayı temizleme safhasına gelirse, ne kadar ARGE yapıp panelleri daha ne kadar geliştirirler bilmem. 😀

Bu arada haberi daha detaylı okumak için buyrun:
30-Year-Old Solar Module Performing to Factory Specs

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz