Hayalet şehirde dolaşmak

____________________________________________________________________

Hayalet şehir dediğim Ukrayna’da Çernobil santralinde çalışanların konaklaması için kurulmuş Pripyat şehri. Santraldeki patlamalardan sonra birkaç saat içinde öyle bir boşaltılmış ki, o anda orada kalan çoğu şey belki hala aynı yerlerinde. Bölge ise hala radyasyonlu, daha binlerce yıl olacağı gibi. Ama yerleşime 600 yıl sonra açılması mümkünmüş, bu da sadece radyasyon seviyelerinin belli standartların altına ineceği beklentisine dayanarak. Yani böyle %100 güvenli bir yer olarak değil…

Gerçi doğa kendisinden alınan yeri kendine kazanmak için anında çalışmaya başlıyor. Evlerin içinden bitkiler çıkarıyor, çatılarına kadar uzanıyorlar falan. Eski ev kalıntıları nice hayvana bir yuva oluyor. Yalnız ufak bir sıkıntı var, evler de radyasyonlu hayvanlar da.

Hatta ilk başta çok düşük radyasyon seviyesine sahip olan yerlerde bile daha sonraları Amerikyum elementi ie ilgili özelliklerden dolayı gama ışımasında artış vs. gözlenmiş.

Neyse, bu Pripyat ve Çernobil’in radyasyonundan etkilenmiş ve boşaltılmış halde geniş bir alanda dolaşmış bir motorcunun Angelfire (Lycos) sayfasına rastladım. Arada bu bölgelere gidip dolaşmıi değişimleri incelemiş, not almış. Her devirdeki insanların kendilerinden bir anıt bıraktığını, bu devrin anıtının da Çernobil santralindeki betondan muhafaza olduğunu söylüyor. Birkaç fotoğraf bakıp çıkacaktım ki kendimi yazıları hevesli bir şekilde okurken buldum. Bitse de kurtulsam diyordum. 🙂 Bir gün tekrar gözden geçiririm artık.

Yazı ve seri Ghost Town – Introduction adında. Biraz zaman ayırarak okuması ve seyretmesi zevk bir seri. Hatta sahibi Elena Filatova kitap haline de getirmiş bu tür çalışmalarını, satıyor da.

Ghost Town – Introduction

Bu arada Çernobil’deki patlamış reaktörün üzerini örten beton lahitin içine robotlar gönderilmiş ve içerideki yoğun gama ışımasında radyasyon kullanarak yaşamını sağlayan bir fungi türüne rastlanılmış. Buradan hareketle radyasyonun etkilerini hızlıca zayıflatacak bu şekilde canlılarla ilgili çalışmalar yapılabilmesi öngörülüyor.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz