Yaşayan Gezegen Raporu 2012

____________________________________________________________________

Sonumuza yaklaştığımızı, kurtulmak için artık harkete geçmemiz gerektiğini anlatan bildik raporlardan bir tane daha yayınlanmış. Bu da WWF’ten, Yaşayan Gezegen Raporu. 2030’a kadar ayağımızı denk almalıymışız falan. Bir buçuk dünyamız var gibi yaşıyormuşuz bir Dünya’da vs.

Şimdi bu tür raporlar yayınlanıyor, bir ülkede konferanslar düzenleniyor, karbon salınımı şu seviyeye kadar azaltılmalı deniyor ya da başka bir takım kararlar alınıyor. Ama o kararlarda azaltılması planlanan hiçbir şey şu ana kadar azalmış değil, tam tersi hepsi artmış durumda. İşi ciddiye almadığımızın göstergesi bu, işin işten geçmesini bekliyoruz bir şeyler yapmaya başlamak için.

WWF 2012 Yaşayan Gezegen Raporu Türkçe özetine ulaşmak için tıklayın.

WWF 2012 Yaşayan Gezegen Raporu tam sürüme İngilizce ulaşmak için tıklayın. Orijinal rapor İngilizce ve Türkçe’ye sadece özeti çevrilmiş.

WWF 2012 Yaşayan Gezegen Raporu – On the Road to Rio+20 özel rapora ulaşmak için tıklayın. Bu da raporun Rio+20 toplantısına yönelik bir sürümü.

Türkçe özetin giriş kısmı:

DOĞA, MUTLULUK VE REFAHIMIZIN TEMELİDİR. 1970 – 2008 ARASINDA BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK KÜRESEL OLARAK YÜZDE 30 DÜŞMÜŞTÜR. TROPİKAL BÖLGELERDE BU DÜŞÜŞ YÜZDE 60’A VARMAKTADIR. DOĞAL KAYNAKLARA YÖNELİK TALEP 1966’DAN BERİ İKİ KATINA ÇIKMIŞTIR. MEVCUT DURUMDA FAALİYETLERİMİZİ SÜRDÜRÜLEBİLMEK İÇİN 1,5 GEZEGENE EŞDEĞER KAYNAK KULLANIYORUZ. YÜKSEK GELİRLİ ÜLKELERİN AYAK İZİ DÜŞÜK  GELİRLİLERİNKİNİN BEŞ KATI FAZLADIR. BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ YÜKSEK OLAN ALANLAR; KARBON DEPOLAMA, YAKACAK ODUN SAĞLAMA, TATLI SU DOLAŞIMI VE BALIK REZERVİ OLUŞTURMA GİBİ ÖNEMLİ EKOSİSTEM HİZMETLERİNİ YERİNE GETİRMEKTEDİR. BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİN VE EKOSİSTEM HİZMETLERİNİN KAYBI, YAŞAMLARI DOĞRUDAN BU HİZMETLERE BAĞLI OLAN DÜNYANIN EN YOKSUL KESİMİNİ DAHA FAZLA ETKİLER. YAPILAN TAHMİNLER “İŞLERİN HER ZAMANKİ GİBİ YÜRÜTÜLDÜĞÜ DURUMDA” 2030 YILINDA YILLIK TALEBİMİZİ KARŞILAMAK İÇİN İKİ GEZEGENE İHİTİYAÇ DUYACAĞIMIZI GÖSTERİR. İNSAN TOPLUMLARININ VE EKONOMİLERİN TEMELİNİ OLUŞTURAN VE DOĞAL SERMAYEMİZ OLAN BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK, EKOSİSTEMLER VE EKOSİSTEM HİZMETLERİ KORUNMALI, GEREKLİ DURUMLARDA RESTORE EDİLMELİDİR. WWF’İN TEK DÜNYA YAKLAŞIMI YERYÜZÜNÜN EKOLOJİK SINIRLARI GÖZ ÖNÜNE ALINARAK DOĞAL SERMAYENİN NASIL YÖNETİLECEĞİNE VE PAYLAŞILACAĞINA DAİR ÇÖZÜMLER SUNAR. AYAK İZİMİZİ; DAHA AZ DOĞAL KAYNAK KULLANIP DAHA FAZLASINI ÜRETEREK; DAHA İYİ, DAHA AKILCI VE DAHA AZ TÜKETEREK AZALTABİLİRİZ.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz