Çin’in Üç Vadi barajının olumsuz yanları

____________________________________________________________________

Bir süre önce Çin’deki Dünya’nın en büyük barajlarından biri olan Üç Vadi (ya da Üç Boğaz diye de geçiyor, Çinli olmadığımdan hangisi daha doğru bilemeyeceğim 🙂 ) barajının tam kapasite çalıştığı haberleri ve videoları ile yeşil enerjiciler heyecanlanmıştı. Çin’in elektrik enerjisinin %10 gibi büyük bir kısmını karşılaması için planlanmış baraj daha bitirilmeden anca yüzde birkaçını karşılayabileceği anlaşılmıştı, çünkü Çin nüfusu öngörülenden hızlı artmıştı. Bu baraj ile üretilen enerji her ne kadar temiz olsa da bedeli yok değil.

Aşağıda linkini verdiğim videoda bu bedelden bahsediliyor. Video dili İngilizce olduğundan anlatılanlardan kısaca bahsedeyim. Bahsedilen Üç Vadi barajı Yangtze nehri üzerinde kurulu çok büyük bir baraj ve 22,5 bin MW gibi bir elektrik üretme kapasitesine sahip ki, Türkiye’nin elektrik kurulu gücünün yarısından fazla bir rakam bu.

Barajın çok geniş bir alanı su altında bıraktığından bahsediliyor. Röportaj yapılan kişilerden biri de, ki kendisi baraj rezervuarının üzerindeki çöpleri temizleyerek barajın ömrünü uzatma ile ilgili bir iş de çalışan bir işçi, mesela çocukluğunu artık su altında kalmış evinin yerini gösteriyor. Sulardan dolayı halk Çin’in çok uzak noktalarına taşınmak zorunda kalmış. Su altında kalmasa da suya yakın yerlerde yaşayanlarda ise topraktaki nemin artıp toprak yapısının değişmesi ile bu toprak üzerinde evleri olanların evlerine hasar geldiğinden bir de su seviyesinin nehrin akışını düzenlemek için mevsimler olarak çok aşırı yükselip azalmasından ve bunun çevre araziye zararından bahsediliyor. Bu özellikle yeni dikkatimi çeken bir konu ki verilen örnek de ilginçti. Örnekte bir tel parçası yukarı aşağı eğilip bükülerek su seviyesinin yükselmesi ve alçalması temsil ediliyor. Tabi buna dayanamayan tel daha sonra kopuyor, bu kopuş da barajın çevreye vereceği zararı temsil ediyor, henüz vermediği devasal yıkım ve toprak kaymalarını. Barajın etrafında toprak kaymaları vs. zaten başlamış, devlet de buralarını çeşitli önlemlerle sabitlemeye çalışıyor ama yeterli seviyede değil ve çok masraflı bir şekilde. Bu toprak kaymaları barajın içini de doldurarak ömrünü kısaltıyor tabii ki. Ayrıca baraj projesinin olumsuz yanları ile ilgili radyo TV kanallarında konuşmak yasakmış mesela, komünist rejimin eseri.

Hidroelektrik santrallerin de enerji üretimi için kesin çözüm olmadığından bahsediyor özetle belgesel. Biraz da nükleer enerji gerek bize sonucu çıkabiliyor.

Hidroelektrik santrallerinin çevreye olumsuz etkileri ile ilgili izlenebilecek yararlı bir video diyebilirim. İngilizce bilmeniz şartıyla. 🙂

Buyrun videonun linki:

Çin’in Üç Vadi barajının olumsuz yanları

 

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz