ConnectIQ Türkiye Hava Radar uygulaması

____________________________________________________________________

Havaların kötü olduğu dönemlerde MGM yani Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün radar sistemini takip ediyorum. Bu şekilde yaklaşan yağış olup olmadığı ya da nerelerde yağış olduğu, ne şiddette olduğu gibi şeyleri öğrenebiliyorum. MGM’nin radarlarını saatimde de görebilmek için bir resim gösterme uygulaması kullanıyordum ama neden bunları biraz daha düzenli bir hale getirmeyeyim dedim ve saate bir uygulama hazırladım. Uygulama Garmin’in ConnectIQ uygulama platformunu destekleyen saatlerinde çalışabiliyor.

MGM radarları eski ama gelişmiş bir teknolojiyle çalışıyor. Yarasalar gece görmek için bir ses çıkarırlar ve geri dönen sese göre önlerindeki engelleri fark ederler. Meteoroloji radarları da benzer şekilde çalışır. Havaya belli özellikte bir elektromanyetik sinyal gönderirler. Bu sinyal gökyüzündeki yağış kütlelerine çarparak geri döner. Geri dönen sinyal radar tarafından dinlenir ve filtrelenip incelenerek işe yarar veriye dönüştürülür. Alınan veri bir harita üzerinde gösterilerek işe yarar bir görüntü üretilir. Radarın türüne göre farklı ürünler üretilebiliyor. Bunlar PPI, MAX, VIL ve rüzgar verileri. PPI ürününde radar belli bir açıda ve yükseklikte tarama yaparak veri üretir. Max ürününde ise gökyüzü iki yükseklik seviyesi arasında dikey tarama da yapılır ki havadaki kütle hakkında daha fazla bilgi verir. Bu verileri inceleyerek yağış olan bölgeler, yağışın şiddeti, yönü, rüzgarın yön ve hız bilgileri gibi veriler elde ederiz.

Hatay radarı görüntüsü. (Yağışsız havada bu görüntü. :)

Hatay radarı görüntüsü.Hatay radarı görüntüsü. (Yağışsız havada bu görüntü. 🙂

Bu radar görüntülerini Garmin saatlerde de görebilmek için ufak bir uygulama hazırladım. Uygulamada 15 radarın bağlantıları var. MGM’nin birkaç radarı daha var ama Garmin’in ConnectIQ platformunda bir menü en fazla onaltı öğeye sahip olabiliyor. Bu yüzden veri üretmeyen Şanlıurfa radarı vs. birkaç radarı kullanmadım. Radar görüntülerini direk olarak MGM’nin mobil sitesinden ve ana sitesinden aldım. İkisinin farkı ana sitedeki veriler orijinal ürünler. Mobil sitedekiler ise sitedeki bir kod tarafından işlenip kırpılıp şekilleniyor. Ana sitede radar lejantı da görünürken, mobil sitede bu kısım kesilmiş oluyor.

Radar uygulaması MAX görüntüsü

Radar uygulaması MAX görüntüsü

Uygulama ilk açıldığında radarların listesi çıkıyor. Bu listeden bir radar seçildiğinde ürünlerin olduğu alt menü açılıyor. Bir ürün seçildiğinde de ürün verisi saate yüklenmeye başlıyor. Bu esnada veri MGM sitesinden telefon tarafından alınıp saate uygun hale getiriliyor. Sonrasında da saate gönderiliyor. Tabi Garmin saatlerde düşük güç tüketimi amacıyla kullanılan Bluetooth Low Energy teknolojisi hız olarak ne yazık ki biraz yavaş. Bundan dolayı görüntülerin telefondan saate aktarılması için biraz beklemek gerekebiliyor. Garmin’in ConnectIQ olarak iki seri cihazı. Biri eski seri ve ConnectIQ 1 serisi cihazlar, diğeri de ConnectIQ 2 serisi cihazlar. 1. seri cihazlar Garmin Fenix 3, Vivoactive, Epix, FR920XT gibi saatler. İkinci seriler de Fenix 5, Forerunner 935, Vivoactive 2, 3 gibi seriler. 1. seri saatlerde uygulamalar 64 KB RAM kullanabiliyor. 2. seri cihazlar ise 120 KB RAM kullanabiliyor. Ayrıca Epix ve Fenix 5X ve bunların üzerinde geliştirilen Descent vs. saatlerde uygulamalar 1 MB’tan biraz fazla RAM kullanabiliyor. Bundan dolayı birinci seri cihazlarda ana sitedeki görütüleri küçülterek ve renk sayısını azaltarak bellek kullanımını düşürmeye çalıştım. 2. nesil cihazlarda ise 64 renk ekran ve daha fazla bellek olduğu için daha iyi bir görüntü elde edilebiliyor ve mobil sitedeki görüntüleri tam ekran olarak kullandım. Tabi ekranlarda kırpmaya uğrayan kısımlar oldu.

1. nesil cihazlarda görüntüler kalite olarak düşük olduğu için çok fazla detay görmek mümkün olmasa da yeterince görünüyor. 2. nesil cihazlar daha çok renk desteği ve daha büyük görüntüler sayesinde daha fazla daha fazla detaya sahip ve kendi kullanımımda gayet işimi görüyor.

Veriler için MGM’den izin almadım ki umarım bu bir sorun olmaz. Sonuçta ücretsiz dağıtılan bir uygulama ve kaynak belirtiyorum. Ama MGM rahatsız olursa yayından kaldırıp sadece kendi kullanımım için saklayabilirim uygulamayı.

Türkiye Hava Radar ConnectIQ uygulaması Garmin ConnectIQ Store’dan Garmin saatlere indirilebilir.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz