Sağlığınız İçin Kahve

____________________________________________________________________

Kahvenin aşırı miktarda içilmediğinde sağlık için faydaları da varmış.
İtalya’daki bir çalışmada, kahvenin birçok antioksidan(oksit giderici) içerdiği ve antioksidan zengini kahvenin oksidatiflerce sebep olunan hastalıkları engelleyebileceği ortaya çıkmış.Kola ve çay gibi diğer kafein içeren içeceklerle karşılaştırıldığında, kahvenin hastalıkları önlemek için en iyisi olduğu kanıtlanmış.
Kahvedeki Kafein – İyi mi, Kötü mü?
kahvedeki kafein her zaman bir endişe konusu olmuştur.Örneğin, bazı kişiler uyku zamanı öncesinde kahve içtiklerinde uyku problemi yaşarlar.
Peki kafeinin yararları da olduğunu biliyor muydunuz?Araştırmalara göre kahve içmek içindeki kafein yüzünden kişideki Alzheimer hastalığı görülme ihtimalini düşürüyormuş.Bu sonuç, gelecekte Alzheimer hastalığının tedavisinde ve önlenmesinde büyük bir etkiye sahip olabilir.
Kahve içmenin diğer bir faydası Çin’de araştırılmış.Bu çalışmada kahvedeki kafeinin Parkinson hastalığının önlenmesinde etkili olduğu klinik olarak kanıtlanmış.
Kahve? Karaciğer İçin Sağlıklı Bir güçlendirici?
Japonya’da yapılan çalışmalarda günde bir bardaktan fazla kahve içenlerde karaciğer kanseri görülme olasılığının içmeyenlere göre daha az olduğu görülmüş.Buna kahve tohumlarındaki bir asit yol açıyormuş.Ayrıca kahve siroz hastalığı riskini de düşürüyormuş.
Harvard Medical School 2004 yılında kahvenin 2.Tür diyabet ve insülin direncine karşı engelleyici olduğunu gösteren bir çalışma yapmış.Kahve alımı ve 2.tür diyabet ve insülin direnci arasında ters bir bağlantı olduğu ortaya çıkmış.
Ya Kahvenin Olumsuz Etkileri?
Kahve en çok tercih edilen içeceklerden biri olarak milyonlarca kişi tarafından kullanılır.Kahve bir uyarıcı olan kafein içerir ve birçok insanda kahve alımı uyanıklığı, konsantrasyon ve performansı artırır.Birçok madde içermesine rağmen kahvenin birçok etkisinin sorumlusunun kafein olduğu kabul edilir.Çünkü kafein merkezi sinir sistemini birçok yönde etkiler.
Kafein bir bağımlılık yaratıcı ilaç olarak kabul edilmemiş ve kafeinin bağımlılık yarattığına dair hiçbir kanıt yoktur.Sadece bazı duyarlı insanlar kahve kullanımını bıraktıktan sonra bazı hafif rahatsızlıklar yaşayabilir.
Ayrıca kahve alımı astım kurbanlarına yardımcı olabilirmiş.
Bazı kişilerde, kahve içilmeyen uzun bir dönemin ardından kahve içmek kan basıncında bir miktar artışa neden olsa da uzun vadede yüksek tansiyon vb. etkileri yoktur.
Devam eden araştırmalar var ve kahvenin etkileri ile ilgili daha birçok şey öğreneceğiz.Yalnız bu yazıda belirttiklerim aşırı kahve alımında değil.Yani aşırı miktarda kahve içmek bu yararlı etkilerini ortadan kaldıracak ve de zararlı başka etkileri olacaktır. O yüzden kahve içerken fazla içmemeye dikkat edin.Ayrıca şuradan da kahve ile ilgili ilginç bilgiler vb. bulabilirsiniz.Ama önce kendiniz bir bardak kahve hazırlayın.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz