Sunucu Problemlerim

____________________________________________________________________

Efendim bir süre önce ücretli barındırma servisindeki sitem kapatılınca  tekrar ücretsiz Byethost‘a dönmüştüm. İlk zamanlarda oldukça memnundum, herşey neredeyse ücretli servisimden de hızlıydı. Örneğin; site haritası sadece bir saniye içinde oluştruluyordu, bu süre ücretli serviste yaklaşık 5 saniye idi. Ancak son zamanlarda bir problem var.  Site sayfalarım oldukça yavaş oluşturuluyor ve de işlemci kullanım süresi de coşmuş durumda.

Sayfa oluşturulma süresinin uzun olması sunucunun aşırı yoğun olması yüzünden. Tabi böyle olunca da sayfalar daha uzun sürede oluşturulduğu için sayfalar işlemciyi daha uzun süre meşgul ediyor ve işlemci kullanım zamanımız da böylelikle coşuyor. Örneğin geçen ay siteyi sunucuda yaklaşık ayın ortalarında devreye sokmuştum ve ay sonunda işlemci kullanımı yalaşık 700 bin saniye kadardı. Bu ay ise henüz daha ay ortası olmadı ama şu an 670 bin saniye. Geçen ay site kapanmanın ardından yeni açıldığı için henüz daha günlük yaklaışk 25 saniye işlemciyi meşgul ediyordu bu ay ise bazen bakıyorumda saatlik 7 bin kadar oluyor. Anlaşılan Byethost’ta bana işlemci kullanım zamanları ile ilgili sorun çıkaracak.

İşlemci sebepli bir kapanma olacak olursa neyse ki veritabanı yedeklerim diğer bazı ücretsiz sunucularda var, alan adını onlara yönlendirip onları kullanacağım. 😀 Aslında tam olarak işlemcinin neden bu kadar çalıştırıldığını da anlamış değilim. Bir gün 86 400 saniye olduğuna göre sitemin yaklaşık 18 saat boyunca yoğun şekilde ziyaretçi alması gerekli. Aslında yavaşlığın nedeni toplam sunucu yükü fakat böylede olsa sayfalar genelde 5 saniyeden kısa sürede yaratılıyor ki günlük aldığım trafikte atıyorum 10 saniye ile çarptığımda ortaya çıkacak rakam kadar işlemci kullandığımı düşünmüyorum. 18 saat siteye yük oluşturacak nasıl bir şey olabilirki. Gerçi yabancı sitelerimi istatistik yönünden hiç kontrol etmiyorum fakat onlar da zaten veritabanı kullanmıyor ve çok basit birkaç php fonksiyonu dışında fazla işlemci kullanmaz.

Benim asıl derdim işlemci kullanım süresi değil sayfaların yavaş oluşturulması. Yönetim panelinde bazı sayfalar neredeyse 2 dakikada oluşturuluyor. İyileştirmek için işlemci yükü oluşturabilecek tüm WordPress eklentilerini etkisizleştirdim fakat pek birşey elde ettiğimi söyleyemem. Bu eklentilerin yaptığı veritbanına bol sayıda sorgu göndermekti, bu bakımdan sorgu yükünü azalttım diyebilirim ama veri tabanı sunucusu zaten farklı bir bilgisayarda olduğu için bu sunucunun da işlemci kullanım süresi ana sunucununkine ekleniyormu bilmem. Eğer eklenmiyorsa bundan pek birşey elde etmem imkansız. Temayı da sitem ücretli sunucumda kapatıldığı zaman fonksiyonlar vs. yönünden iyice optimize etmiştim. O yüzden sanırım işlemci kullanım süresi normal fakat safalarımın oluşturulma süreleri üzerinde birşeyler yapmam gerekli. Hani sunucuya ilke geçtiğimde de yavaş çalışsa idi böyle sorun yok idi ama ne yazık ki o zaman gayet hızlı idi, yaklaşık bir hafta önce sorun çıkarmaya başladı. Eklentileri kapattığım için istatistiklerim hakkında da düzgün bir bilgim yok, yani tam olarak ne kadar kullanıcının veya hangi IP adreslerinin siteyi yüklediğinibilmiyorum. Sanırım bazı ip adreslerini biraz takip edip banlasam iyi olacak.

Şimdilik daha 1 221 600 saniye kadar işlemci kullanım sürem kalmış bu aylık. Aslında Ayın 10’una geldiğimize göre bu haliyle bu bana bir aylık olarak yetecek. Ama sayfaların yaratılma süreleri uzun. Eklentilerin aktif olmadığı sürede de etkili bir azalma sağlayamazsam yine tüm eklentilerimi aktif edeceğim ve de siteye saldırı tarzı aşırı yüklenen botlar vs. hepsini IP adreslerinden engelleyeceğim. Sunucuya da geçenlerde DDOS saldırısı olmuştu ama o zamanları atlattık ve de Byethost’un bu aralar böyle bir saldırı olduğu yönünde bir uyarısı yok. Forumlarında da son zamanlardaki yavaşlıktan yakınanlar vardı. Aslında bir süre önce yeni kullanıcılarını alacakları yeni bir grup açmışlardı, böylece siteleri hızlanacaktı. Az önce baktım ki benimki de o yeni grupta. Daha az kullanıcı olduğu için daha hızlı olmalıydı ama nerede. Onu hızlı sayarsak geriye de veri tabanı sunucusu kalıyor. Sanırım bir bilet alıp yönetime sorsam iyi olacak, onlarda senin siten fazla işlemci kullanıyor deyip kovarlar beni. Birşey olursa zaten WordPress diğer bazı ücretsiz servislerde de y,klü, tek yapmam gereken veri tabanını oraya aktarmak ondan sonra oralarda da idare edebiliriz. Şu an için düşündüğüm bu ama uzun vadede, iyi bir barındırma şirketine geçsem iyi olacak, bu şirketin sunucuları Türkiye’de olmalı, yabancılara para ödemeyelim boşu boşuna. Bir de siteyi evdeki bilgisayarımda barındırma fikrim var. Bunun içinde echza‘nın yazısını bekliyorum.

4 Yorum

  • Yazan: E. Ali, 11 Mart 2008 @ 9:22 pm

    Böyle şeylerle uğraşacağına iyi bir yerde dükkan aç hiç başın ağrımasın. Güvenilir yerler bana şunu tavsiye etti:
    http://www.ihs.com.tr/ihs/mainMenu.html
    Fiyatlar da imkanlar da gayet iyi.

  • Yazan: FeRHaD, 11 Mart 2008 @ 10:19 pm

    Benim de güvendiğim yerler var da şu an için tekrar ücretliye geçmeden önce biraz daha böyle idare etmeliyim.
    Tavsiye için sağol.

  • Yazan: E. Ali, 13 Mart 2008 @ 3:56 pm

    Çok şeyle uğraşmakla en azından çok şey öğrenmiş oluyorsun.
    Ben geçenlerde bir arkadaşın yukarda bahsettiğim firmadan alan adı ve linx hosting alıp da hiçbir şeyi bilememesi yapamaması yüzünden WordPress altyapısı ile ona site kurdum. Linux çok karmaşık geldi bana. WP kurulumundan sonra bazı düzenlemeleri yapabilmek mümkün değildi. Her bir şey için ayrı ayrı izin oluşturmak gerekiyor. Hepsini hallettim ama çok da zamanım gitti.
    Kendi yerimin kıymetini bildim sonunda 🙂 Şimdiye kadar hiçbir sorun olmadı diyebilirim. Kim bilir belki en başta linux hosting alsaydım hiçbir şeyi beceremeyip yeni site fikrinden vazgeçip eski blogda devam ediyor olacaktım.
    Linux olmasa da olur bence, yani benim ihtiyaçlarım karşısında.
    Tek canımı sıkan şey yazı URL’lerinde indexpxp uzantısının da görünmesi idi. şimdi bunu kafaya takmıyorum.
    Bilmiyorum artık yazı yazmak mümkün, yayınlamak mümkün, SEO ile en iyi sonuçları almak mümkün. Daha ne olsun ki?
    Sen de fazla ürerine gitmesen daha iyi olur diye acizane tavsiyede bulunayım. Onca eklenti bir işe yaramıyor zaten. Ziyaretçiler geldiğinde sadece aradıkları konu ile ilgilenip gidiyor başka bir şey olduğu yok.

  • Yazan: FeRHaD, 13 Mart 2008 @ 8:56 pm

    Aslında o kadar da karışık ve zor değildir Linux. İzin istemesi de tamamen güvenlik nedenli, kimin dosyalarını yazabileceğini veya yazamayacağını bilmesi gerek, yoksa yeterince güvenli olmaz. Niye o kadar çok izin istediğini de anlamadım. Ben birçok ücretli veya ücretsiz Linux sunucuda çalıştım ama önemli bir problemim olmadı. Bir ücretsiz freehostia’da sebebini anlamadığım gariplikler oluyordu (Bloga yeni sayfa ekledikten sonra link yapısının bozulması gibi.). WordPress kurmak ise çok kolay, wordpress-tr’den indirdiğin dosyayı yönetim panelinden yükleyip sunucuya açıyorsun config dosyasını veri tabanı vs. bilgilerini girerek düzenliyorsun ve kurulum linkinden kuruyorsun. Eski yazıların varsa onları da phpMyAdmin veya WordPress’in kendisinden veritabanına girebiliyorsun. Hatta çoğu yönetim panelinde hazır halde bile bulunuyor sadece kura tıklıyor ve kurulacağı yeri belirliyorsun. Eklenti ve temalarda da nadir de olsa klasörlerin yazma izinlerini açman gerekebilir. Windows sunucuda da bir virüs girmiş bloga girdiğinde virüste bilgisayarına iniyordu, tarama şansım da yoktu ama neyseki virüs salak bir türmüş, girdiği klasörlerde desktop_.ini diye bir dosya oluşturuyormuş, varlığından haberim oldu. Eğer izinleri düzgün ayarlasaydım o klasörlere giremezdi.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz