TR Sözlük v1.0 ve Cep imla v1.0

____________________________________________________________________

Uzun zaman önce İnternet’te bulduğum iki veri tabanını değerlendirmek için iki uygulama yazayım demiştim. Uygulamaların ilk sürümlerini hazırlayıp yayınlayacaktım, lakin bir sebepten dolayı birinden birşey bekliyordum ve bu sebeple yayınlamadım. Artık baktım hiç olmayacak bu şey, ben de İnternet’ten kopacağım biraz bari yayınlayayım gitsin dedim. Buyrun size Cep imla ve TR Sözlük Java ME uygulamaları. 🙂

Uygulamaları ilk sürüm olarak yayınlayıp geliştirecektim, ancak yayınlamayınca geliştiremedim ve bu yayınladıklarım belki uzun süre geliştiremeyeceğim sürümler olacak. Şu an da sabaha kadar uğraşmak istemiyorum bunlarla.

Cep imla

Cep imla

İlk uygulamam Cep imla adlı bir imla kılavuzu uygulaması. Oldukça basit birşey. Sadece bir kelime yazıyorsunuz ve kelime doğru yazılmış ise o kelimeyi ve takip eden birkaç kelimeyi gösteriyor.

TR sözlük

TR sözlük

Diğeri de TR Sözlük uygulamam. Bu da geliştiremediğimden dolayı çok basit hala. Bir kelime yazıyorsunuz ve size kelime ve takip eden 14 kelimenin bulunduğu bir liste sunuyor. Listeden istediğiniz kelimeyi seçerek anlamını görebiliyorsunuz.

Cep imla sonuçlar

Cep imla sonuçlar

Uygulamaların ikisi de Java ME MIDP 1.0 ve CLDC 1.0. Yani teorik olarak en eski Java ME sürümünü kullandığından Java ME destekleyen tüm aygıtlarda çalışması gerekir. Pratikte ise uygulama boyutu sebebiyle Symbian veya WM işletim sistemine sahip olmayan cihazlarda problem çıkarabiliyor. Cep imla uygulamasının boyutu 250 KB kadar ve TR Sözlük de 3.2 MB kadar (yani biraz boyluca 🙂 ). TR Sözlük uygulamasını boyut nedeniyle kullanamayanlar Cep imla uygulamasını kullanmakla yetinebilirler, üzgünüm. 🙂

Cep imla indirin

İndir “Cep imla (JAR)”

Cep_imla-v10.jar – 18489 defa indirildi – 250,02 KB

İndir “Cep imla (JAD)”

Cep_imla.jad – 17971 defa indirildi – 436,00 B

TR Sözlük indirin

İndir “TR Sözlük (JAR)”

TR_Sozluk-v10.jar – 19112 defa indirildi – 3,13 MB

İndir “TR Sözlük (JAD)”

TR_Sozluk.jad – 18193 defa indirildi – 518,00 B

NOT: Her tür olumsuzluk ve istek öneriyi iletebilirsiniz. Ancak çok uzun zaman sonra Cep Ingilizce benzeri fonksiyonaliteye kavuşabilecek:) Şimdilik güle güle kullanın diyeyim. 😀

TR sözlük sonuçlar

TR sözlük sonuçlar

TR sözlük kelime anlamı

TR sözlük kelime anlamı

TR sözlük hakkında sayfası

TR sözlük hakkında sayfası

45 Yorum

  • Yazan: Murat, 6 Ekim 2009 @ 10:33 am

    Ellerinize sağlık yine başlangıç olarak çok güzel iki uygulama betası yayınlamışsınız. İlerde bu porgramlarında cep ingilizce gibi gelişip zenginleşeceğinden şüphem yok.

  • Yazan: Enes, 6 Ekim 2009 @ 7:11 pm

    Ferhat bey, güzel Türkçemizin doğru bilinmesi için yaptığınız çalışmadan ötürü size teşekkür ederim.

  • Yazan: Selim Toprak, 8 Ekim 2009 @ 2:12 pm

    Toplumumuza yapmış olduğu pek çok faydalı ve ücretsiz yazılımlarından dolayı teşekkür ederim.
    Bu yazılımların tırnağı bile olamayacak bir sürü yazılımı ücretli bulursunz

  • Yazan: FeRHaD, 8 Ekim 2009 @ 2:57 pm

    Teşekkür ederim Selim. 🙂

  • Yazan: ahmet, 9 Ekim 2009 @ 7:36 am

    öncelikle sizi yaptığınız benzeri görülmemiş çalışmalarnızdan dolayı sizi kutlar ve aciz teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Ben sizin yaptığınız programlardan gerçekten çok faydalandım devamını dilemek umuduyla

  • Yazan: FeRHaD, 9 Ekim 2009 @ 3:37 pm

    Teşekkür ederim Ahmet bey, inşallah ileride daha iyi daha değişik şeyler üretebileceğiz. 🙂

  • Yazan: murat, 10 Ekim 2009 @ 12:14 pm

    helal olsun çok güzel… sizden bir farsça sözlük de bekliyoruz

  • Yazan: mehtap, 13 Ekim 2009 @ 9:50 am

    EVET TÜRKÇE-FARSÇA BİR SÖZLÜK OLMASI ÇOK GÜZEL OLACAK BİZ EDEBİYATÇILAR İÇİN DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ

  • Yazan: FeRHaD, 13 Ekim 2009 @ 10:37 am

    Sayın Murat bey ve Mehtap hanım, 🙂
    Böyle birşeyi ben de isterim ancak, bunu yapabilmem için elimde bir Türkçe – Farsça sözcük listesi olması gerekli. Ne yazık ki şu an elimde olmadığından bunu yapamam. Ancak sizin bildiğiniz sözlük listeleri varsa ya da bir tane gönderebilirseniz seve seve yaparım. 🙂

  • Yazan: NİHAT HAMİTOĞLU, 1 Aralık 2009 @ 11:46 pm

    ALLAH razı olsun sevgili kardeşim dunyada ve ahirette ALLAH TEALA SEVGİLİ KULLARDAN EYLESİN,PEYGAMBERİMİZE S.A.V.S.komşu eylesin

  • Yazan: FeRHaD, 2 Aralık 2009 @ 12:08 am

    Teşekkür ederim. Amin.

  • Yazan: Noname, 4 Mayıs 2010 @ 1:47 pm

    3 Ekim tarihinde yayanlanmış program. Türkçe sözlük için Cep Ingilizce benzeri fonksiyonaliteye ne zaman kavuşabiliriz, tarih verebilir misiniz?

  • Yazan: Noname, 4 Mayıs 2010 @ 1:57 pm

    Bu arada şimdi denedim programınızı, gerçekten beğendim. İstediğim Türkçe kelimelerin anlamlarını buldu, örnekte veriyor=) Bu faydalı programınız için sizlere çok teşekkür ediyorum. Kolay gelsin.

  • Yazan: FeRHaD, 4 Mayıs 2010 @ 9:48 pm

    @Noname
    Cep Ingilizce benzeri fonksiyonaliteden kastınız kelimelerin yazılırken gösterilmeye başlaması ise bunu sağlamam çok uzun sürmez aslında.
    Ancak benim şu anki planım Cep Ingilizce için daha kullanışlı bir arayüz yazmak ve daha sonra da TR Sözlük’e bunu eklemek.
    Mesela şu an iki sözlükte de yurtdışından alınan telefonlarda karakter girişi ile ilgili problemler var. Planım bunların olmayacağı, bunu tam olarak kontrol edebileceğim bir arayüz ile bu sorunu gidermek. Ayrıca bu bazı cihazlarda görülen açılış problemini de çözebilir.
    Bu sebeple önce bir Cep Ingilizce’yi güncelleyeyim diyorum. Tabi dediğiniz gibi yapmam da çok zor bir şey değil, daha fazla talep olursa yapabilirim.

  • Yazan: erhan, 29 Ağustos 2010 @ 5:56 am

    merhaba ferhad arkadaşım benle temasa geçebilirsen senle bir çalışma hakkında konuşmak fikrini almak istiyorum iyi günler

  • Yazan: FeRHaD, 30 Ağustos 2010 @ 1:39 am

    Erhan, e-posta adresine yazdım ama sunucuda böyle bir hesap yoktur diye yanıt geldi.

  • Yazan: Enes, 8 Eylül 2010 @ 10:31 am

    ya özür dilerim ben yazılımınız da çok memnumdum ama symbian ve samsung telefonlara attım çalıştı ama kelimeleri yazınca çıkmadı ama çin telefonlarda çıkmıştı yardım edersen sevinirim

  • Yazan: FeRHaD, 8 Eylül 2010 @ 10:10 pm

    Enes, bazı telefonlarda kelimenin yazıldığı kutucuk biraz farklı çalışıyor. Bir şey girince tamam vs. bir butona tıklaman gerekiyor. Bu da uygulamanın doğasına biraz aykırı ama butona tıkladıktan sonra aramayı yapması gerekli. Pek çok telefonda denediğim oldu, ya hiç çalışmıyor ya da çalışıyor ama farklı birkaç problem oluyordu, böylesini duymadım hiç. Muhtemelen dediğim gibi bir şeydir.

  • Yazan: Enes, 12 Eylül 2010 @ 10:45 am

    kelimeyi yazınca araya basıyorum. onra aradığınız kelime bulumamamıştır diyo diğer telefon da bulunan kelime bub kelime

  • Yazan: Enes, 12 Eylül 2010 @ 10:49 am

    diğer telefonda bulunan bir kelimeyi başka telefonda yazdım çıkmadı. aynı kelime ama aradığınız kelime bulunamaıştır,diyor.

  • Yazan: Enes, 12 Eylül 2010 @ 10:52 am

    bir de geçmişe tıklıyorum orada hiç kelime yazılmadığı için yok yazıyor. yok kelimesine basınca yok ve ondan sonra gelen kelimeler sıralanıyor yani sözlük çalışıyor.

  • Yazan: Enes, 12 Eylül 2010 @ 10:53 am

    çabuk cevapladığınız için de teşekkürler

  • Yazan: FeRHaD, 13 Eylül 2010 @ 12:42 am

    Enes, bahsettiğin durum teknik olarak olmamalı ama neden olduğu ile ilgili tam bir şey diyemem ama eğer bellek yetmezliği gibi bir durum varsa bundan olabilir belki, gerçi o zaman da bir hata vermesi gerekirdi. Bundan başka bir fikrim yok.
    Programı kaldırıp tekrar kurmayı denedin mi?

  • Yazan: Enes, 13 Eylül 2010 @ 12:33 pm

    denedim ama yine aynı bellekle de alakalı değil bence

  • Yazan: FeRHaD, 13 Eylül 2010 @ 10:22 pm

    Bellek derken, cihazın RAM belleğini kastediyorum. Eski çoğu Nokia’da Symbian işletim sistemi olsa da Java bellekleri, yani bana izin verdikleri bellek 512 KB kadar idi. Bu da bazı durumlarda yeterli gelmiyor belki. Gerçi ben de minimum 512 KB belleğe göre hazırlarım uygulamaları ama sanal makine türü ve özelliklerine göre değişik tepkiler oluşabiliyor.

  • Yazan: Enes, 15 Eylül 2010 @ 1:41 pm

    başka bi philips de de denedik çalıştı. bende samsung l700 ve nokia da 6710 denemiştim bunlarda çok eski modeller değil.en başta dediğin olabilir gibi ”Enes, bazı telefonlarda kelimenin yazıldığı kutucuk biraz farklı çalışıyor. Bir şey girince tamam vs. bir butona tıklaman gerekiyor. Bu da uygulamanın doğasına biraz aykırı ama butona tıkladıktan sonra aramayı yapması gerekli.”

  • Yazan: Enes, 16 Eylül 2010 @ 9:37 am

    bir de bu tr sözlük ve cep imla nın yeni versiyonunu yayınlacakmısınız çok özür dileyerek soruyorum ve sabırsızlıkla bekliyorum

  • Yazan: FeRHaD, 16 Eylül 2010 @ 12:49 pm

    Enes, yakın zamanda böyle bir sürüm yayınlayamayacağım. Önceliğimde başka projeler var. Bunlar bitince ise bu projede de değişiklikler yapmam daha kolay olacak.
    Ancak şu an geliştirme ortamım kaynaklı sebeplerden pek hızlı ilerleyemiyorum.

  • Yazan: Enes, 16 Eylül 2010 @ 1:29 pm

    teşekkürler ben yine de bekliyorum sabırsızlıkla

  • Yazan: FeRHaD, 16 Eylül 2010 @ 1:36 pm

    Tamam, yalnız çok acele etmeyin, sakin olun yani. Tam olarak ne değişiklik/yenilik yapmam gerektiğine bile karar vermiş değilim çünkü.
    cep imla zaten düşük konfigürasyonlu cihazlar içindi ki onda bir güncelleme yapmayabilirim belki.

  • Yazan: Enes, 16 Eylül 2010 @ 1:54 pm

    ya bi de ben sizin sözlükleriniz ve özlü sözler programlarınız dahil birkaç programını internette atıım bi sakıncası varmıydı acaba

  • Yazan: FeRHaD, 16 Eylül 2010 @ 1:57 pm

    İnternet’te mobil uygulama sitelerine falan yükledim zaten. Siz de çeşitli ortamlarda paylaşabilirsiniz tabi ama geliştirici girişi gerektiren platformları bana bildirirseniz daha iyi olur.

  • Yazan: Enes, 16 Eylül 2010 @ 2:14 pm

    yok sadece paylatım siteleri http://www.4shared.com/get/xVkGUTiw/Java_Szlk.html

  • Yazan: hasan, 6 Şubat 2012 @ 4:56 pm

    bu türkçe sözlükte ilk harf büyük başlıyor ve ilk harf büyük olunca arama yapınca bulamıyor,harfi küçük harf yapınca buluyor…alfabeden harfi küçültmek pratik olmuyor…bir de arama tuşu menü kısmında olmasa daha pratik olur, hemen aramaya basılabilir..teşekkürler paylaşım için çok faydalı bir program…

  • Yazan: FeRHaD, 7 Şubat 2012 @ 6:07 am

    Hasan bey, veri tabanındaki sözcükler özel isimler büyük harfle, cins isimler küçük harfle başlayacak şekilde girilmiş. Bunu değiştirmek ya da programa büyük küçük ayrımını yaptırmak biraz sorun çıkarıyor.
    Cep Ingilizce’de arama komutu menüde değil, otomatik yapılıyor. Bu sözlüğü de bu şekilde yapmak daha iyi olur ama yeterli vaktim olmamasından dolayı ilgilenemiyorum.
    Güle güle kullanın.

  • Yazan: İbrahim, 19 Haziran 2012 @ 10:17 pm

    kardeşim ellerine sağlık, çok yararlı bir program yapmışsın.

  • Yazan: ayhan, 12 Kasım 2012 @ 10:44 pm

    merhaba
    ben ayhan yabancı uyruklu türkiyede Atatürk üniversitesinde öğrenciyim
    tabii ki bi yabancıya yabancı bir ülkede eğitim almak oldukça zor
    ama sizin bu yazılımınız(TR SÖZLÜK) sayesinde probleminin çoğu özellikle dersi iyi kavramamda çözüldü ama bildiğiniz gibi mobil kullanmak her durumda mümkün olmadığı için sizin yaptığınız bu programın yazılı metnini rica ediyorum
    mümkünse bu program için hazırladığınız metinleri bir yazılı dosya heline bana göndermenizi rica ediyorum.

    eıinize sağlık
    ayhan

  • Yazan: FeRHaD, 12 Kasım 2012 @ 11:25 pm

    Ayhan bey, programın veri tabanına baktım da şu an yok elimde. Sözlüğün kullandığı biçimde liste de bir insan için pek kullanışlı değil.
    Sözlük veri tabanında TDK’nın sitesinden alınmış bir XML biçiminde bir dosyanın içeriğini ayıklayarak hazırladığım dosyalar bulunuyor. Google’da Türkçe sözlük veri tabanı diye aratarak benzer veriler bulabileceğiniz gibi, TDK sitesi üzerindeki büyük sözlüğü de bu iş için kullanabilirsiniz.

  • Yazan: ayhan, 17 Kasım 2012 @ 11:28 am

    slm hocam ben ayhan
    TRsözlüğünün yazılı halını istemiştim
    vermiş oldğuğunuz “Türkçe sözlük veri tabanı”nı aradım ama tam sizin hazırladığınız gibi değil gerçekten mükemmel bir yazılım hazırlamışsınız bi yabancı olarak size minnettarım gene siz bi bakın XML dosyasını da bulsaniz ben onları Word’e aktarıp kullanabilirim

  • Yazan: ayhan, 17 Kasım 2012 @ 11:31 am

    HOCAM bi de Emailinizi alacaktım burda yazdığınıza gelmiyor

  • Yazan: FeRHaD, 17 Kasım 2012 @ 12:01 pm

    Malesef oldukça uzun zaman önce hazırladığım için elimde yok şu an orijinal veri tabanı.

  • Yazan: FeRHaD, 17 Kasım 2012 @ 12:06 pm

    Atıyorum şimdi bir e-posta.

  • Yazan: ayhan, 17 Kasım 2012 @ 12:30 pm

    hocam ben de bi mail attım okudunuz mu?
    gel mi ?
    tşk

  • Yazan: Şaban, 23 Ağustos 2013 @ 6:49 pm

    Merhaba Ferhad Bey. Benim telefon (Nokia marka) bazı uygulamaları açtığında çalışıyor gösterilecek birşey yok diyordu. Mesela Türkçe sözlük uygulaması. Bende nedeni buldum galiba. Uygulamayı arşivden çıkardım ve res klasörü içerisindeki fblog adlı dosyayı silip yeniden arşivleyince sorunsuz çalıştı. Bu şekilde cep imla ve özlü sözleri de çalıştırdım. Bu şekilde izninizle kullanabilir miyim?

  • Yazan: FeRHaD, 25 Ağustos 2013 @ 2:45 am

    Şaban bey, o şekilde sorun çıkarmadan çalışıyorsa kullanın tabii ki. Hiç kullanamamaktan iyidir.

    O dosyalar yanlış hatırlamıyorsam sadece resim dosyası idi, normalde sorun çıkarmamaları gerek ama; Nokia’larda yapabiliyor, kullanmadığım için yeniden oluşturma şansım olmdı, bilemiyorum. Neyse, dediğim gibi o şekilde çalışıyorsa, öyle kullanın.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz