Ubuntu’da MP3’ten OGG’ye dönüştürme

____________________________________________________________________

OGG, açık kaynak ve lisanssız ve iyi bir sıkıştırma oranına sahip bir ses kodeÄŸi. Theora adlı video biçimi de var. Genelde daha az yer kapladığından uzun zamandır MP3 yerine OGG barındırıyorum. Windows altında ImTOO MPEG Encoder farklı türlerden OGG ses biçimine dönüşümü çok iyi bir kalitede yapıyordu. Ubuntu’da da Sound Converter adlı bir program bu iÅŸ için kullanılabilecek baÅŸarılı bir program.

Windows altında ImTOO MPEG Encoder sanırım FF-MPEG kütüphanelerini kullanıyor ve kullandığım sürümde teknik bir hata vardı. 160 kbps seçtiÄŸiniz OGG bit oranı, 160 yerine 64 kbps olarak dönüşüm yapılıyordu. Bu da zamanında 128 kbps MP3’lerin piyasada hüküm sürdüğü dönemde 64 kbps OGG demek, MP3’ün yarısı boyut demekti. O yüzden uzun süredir arÅŸiv olayını OGG ile yapıyorum. Zaten dört yıldır kullandığım telefonlar da OGG destekliyor, aynı hafızaya iki kat daha fazla ÅŸarkı sığabilmesi demek bu. Ses kalitesinde bir miktar kayıp olması normal. Zaten kayıp edilmiÅŸ bir biçim geniÅŸletilip tekrar farklı bir algoritma ile sıkıştırılıyor. Ama kullandığım programda genel olarak ciddi rahatsızlık vermiyordu 64 kbps kalitede. Ama rock, metal vs. elektro gitar gibi deÄŸiÅŸik frekanslarda sesin sık deÄŸiÅŸerek kullanıldığı yerlerde seste bir bulanıklık oluyor. Bu durumda da orijinal dosyanın deÄŸerinde ya da çok az daha düşük bir bit deÄŸeri seçiyorum. Önemli parçaları da 64 kbps ile sıkıştırmayı bıraktım, en az 80, 96 ya da 112 kbps seçiyorum. 160 kbps ise çok nadir, çünkü ne bu ses kalitesini verecek ses sistemim, kulaklığım, ne de daha düşük kalitelilerle farkını anlayacak kulağım var. 🙂

Ubuntu’da OGG’ye dönüşüm için birkaç uygulama buldum. Bunlardan ilki OGG Convert, çok eskiden denemelerimde de baÅŸarılı bir ÅŸekilde çalıştıramadığımdan hiç kurmanıza gerek olmayan bir program diyebilirim. Bende hiç çalışmadı çünkü. BahsedeceÄŸim dir2ogg ve Sound Converter.

Dir2OGG, anlamı Dir To OGG, o da Directory to OGG, yani klasörden OGG’ye. Bu bir terminal penceresi uygulaması. Kurulumunu terminal penceresine sudo apt-get install dir2ogg yazıp sonrasında gerektiÄŸi gibi onaylayarak yapıyorsunuz. Çalışması basit, komut satırına dir2ogg yazıyorsunuz, bir boÅŸluk bırakıp terminal penceresine dönüştürülecek dosyayı ya da bu dosyaların bulunduÄŸu klasörü sürüklüyorsunuz. Yani şöyle bir komutunuz oluyor:

dir2ogg /home/kullaniciadi/Masaüstü/

ya da

dir2ogg /home/kullaniciadi/Masaüstü/Barış Manço.mp3

Bu şekilde komut girip enter tuşuna basınca işlem başlayacak ve yarım dakika içinde parçanız dönüştürülmüş olacak. Genelde çıktı dosyası orijinal ile aynı klasörde yer alıyor. Attığım 320 kbps dosyaları 112 kbps veri oranı ile dönüştürdü bu uygulama. Hız ve kalite olarak sorun görmedim ama, OGG kalitesini ayarlamak gibi şeyler kolay olmayabilir. Hani ben denemedim ama, sanırım terminal komutları ile yapılabiliyordur bu.

dir2ogg toplu dönüştürme esnasında.

dir2ogg toplu dönüştürme esnasında.

Sound Converter ise, Linux altında ses biçimleri dönüştürme işlemi için biçilmiş kaftan bir uygulama. Terminal penceresinden değil de, kendi penceresinden kullanabilmemiz, Windows programlarındaki rahatlığı veriyor bize. Uygulamanın Türkçe ismi Ses Dönüştürücüsü, bu isimle de ulaşabiliyoruz programa. Kurulum için yazılım merkezinde Sound Converter ya da Ses Dönüştürücüsü diye arayıp aynı addaki uygulamayı Yükle komutu ile yüklemek yeterli.

Sound Converter / Ses dönüştürücü

Sound Converter / Ses dönüştürücü

 

Öncelikle Sound Converter programının menüsünden Dosya Ekle komutunu kullanım dosyaları açılan pencereden seçip ekleyebiliyoruz. Ya da dönüştürülecek dosyaları ya da programın klasörlerini programın içine sürükleyip bırakabiliyoruz. Ayarlarından Edit > Tercihler menüsünde çıktı dosyasını kaydedeceÄŸimiz yeri, çıktı biçimini ve kalitesini seçiyoruz. Bundan sonra da Dönüştür komutu ile dönüştürme iÅŸlemini baÅŸlatıyoruz. Dönüştürme iÅŸlemi hızlı bir ÅŸekilde yapılıyor ve yeni dosyalar seçtiÄŸimiz alana kaydedilmiÅŸ oluyor.Bu programın dir2ogg’a göre avantajı dönüştürülecek dosyaların faha rahat bir ÅŸekilde seçilebilmesi ve dönüştürme ayarlarının kolay bir ÅŸekilde terminal ile uÄŸraÅŸmadan yapılabilmesi. Ayrıca program ses dosyalarının etiket bilgilerini de alıp yeni oluÅŸturulan dosyalara aktarabiliyor ki, önemli bir kolaylık.

Sound Converter / Ses dönüştürücü tercihleri.

Sound Converter / Ses dönüştürücü tercihleri.

 

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz