William Russell Our day out karakterler

____________________________________________________________________

William Russell’ın TV için hazırlamış olduğu oyunu Our day out’un karakterleri.

Bayan Kay
40’lı yaşlarda bir öğretmen olan bu kadın, Progress Class (İlerleme sınıfı – düzgün okuma yazma ve temel matematik öğrenmemiş çocuklari için.) öğrencilerine yazma ve temel matematik problemleri ile ilgili yardım etmektedir. Ona göre oradaki çocukları eğitmek için çok geçtir, bu sebeple de gezinin eğitsel bir amacı olamaz. Gezide önem verdiği tek şey çocukların birilerine zarar vermeden eğlenebilmesidir. Bu sebeple de çocuklara fazla karışmayıp bazen de sonuçlarını düşünmeden çocuklara çok güvendiği görülür. Asla tükenmeyen hoşgörüsü ile öğrencilerin kahramanıdır. Oyunda Briggs ile fikir ayrılığındadır ve Briggs onun çocukların tarafında olduğunu düşünür. Çocukların yanında olması iyi bir davranış gibi görünse de iyi bir öğretmen örneği olmadığını gösterir. Sorumluluğu çocuklara bırakmak istemesi niyetinin iyi olduğunu gösterir ancak sigara içip kafeden mallar ve hayvanat bahçesinden hayvanlar çalan Reilly, Digga ve Andrews’ı önemsemez. Çocukların gelişebileceğine inanmaması çocukların gerçek ihtiyaçlarını anlamasını da engeller, bunu Carol’ın yaşadığı yer hakkında şikayetlerindeki asıl imalarını anlayamamasından anlayabiliriz. Yaptıkları ile çocukların anneleri gibi görünse de kullandığı yöntemleri çalışmamaktadır.

Briggs

Aşırı disiplinli olmasıyla ünlü müdür yardımcısı. Müdür bayan Kay’in yöntemlerine pek güvenmediği için geziye gruba nezaret etmesi için Briggs’i görevlendirir. Gezinin başından itibaren çocuklara düzgün davranmaları için emirler yağdırır. Sürekli uyarılarından çocukların sadece eğitimleri ile değil tavırları ile ilgilendiği de anlaşılır. Herşey üstünde kontrol sahibi olmayı denese de bayan Kay tarafından öğrencilere biraz sorumluluk bırakması için ikna edilir. Ancak hayvanat bahçesinde kandırılmış hissettiğinde çok sinirlenir.

Oyunda iki yerde Briggs’de değişiklikler gözlenir. İlki hayvanat bahçesinde çocukların havanat bahçesinde çocukların hayvanlara samimi merakının keyfini çıkardığı andır ki burada çocukların eğitilebilir olduğunu düşünür. Daha sonra bu fikrinden vazgeçer tabi. İkincisi de Carol’ı panayır alanındaki kayalıktan kurtardığı andır. Oyunun sonuna doğru da sorumluluklarından biraz kurtulup gruptan biri haline geliverir, burada yeni kimliği ile gerçekten iyi bir zaman geçirmektedir. Carol’ın onu babası yerine koyması onu çok etkilese de kalıcı bir etkisi olmaz. Oyunun sonrasında da filmleri bozarak öğretmen karakteri dışında bir karaktere sahip olamayacağını ve diğerleriyle gerçek bir ilişki kuramayacağını gösterir. Bayan Kay’ın tersine çocukların eğitilebileceğini düşünse de kendi sınırları olduğu ve otoritesini kaybetme korkusu sebebiyle çocuklarla arası iyi olmadığı için iyi bir öğretmen örneği değildir.

Carol

Onuç yaşında geçmişinden oyunda fazla bahsedilmeyen bir kızdır. Fakir ve cahil bir aileden gelmiştir. Briggs’den babası olmasını istemiştir. Utangaçtır ve diğerleriyle sosyalleşemez, zamanını bayan Kay, Briggs ile veya kayalıkta yalnız başına geçirir. Hayat standartlarını yükseltmek istemesiyle diğer çocuklardan ayrılır ve de iyi bir yol gösterilirse bunu yapacağı görülür. Briggs ile çok iyi zaman geçirirken, aradığı fırsatı bulduğunu düşünür ancak Briggs’in cahilliği ile hiçbirşey değişmez ve oyun Carol için çok karamsar bir şekilde biter.

Susan

20’li yaşlarında bayan Kay’e yardım eden bir bayan öğretmendir. Deneyimsizdir ancak Reilly onun Colin’le ilişkisi hakkında kötü şakalar yapınca kontrolü eline alır.

Colin

20’li yaşlarda bayan Kay’e yardım eden bir öğretmen beydir. Reilly ve Digga tarafından Susan’la olan ilişkisi sebebiyle sürekli sataşılmakta ve o da çocukları susturamamaktadır. Çocuklar üzerinde otorite kurmak için daha çok genç biridir. Ayrıca Briggs ile zıt düşüncelerdedir.

Reilly

İlerleme sınıfı’nın eski öğrencilerinden biridir. 15 yaşında olup babasıyla rıhtımda çalışmakta fakir biridir. Sürekli başkalarına sataştığından biraz dayılık taslayan biri olduğu söylenebilir. 1970 Liverpool gençliğini anlamak için önemli bir karakterdir.

Digga

Reilly gibi davranmaya çalışan ve sigara da içen 15 yaşında bir gençtir.

Andrews

13 yaşında ve Reilly’nin eski erkek arkadaşıdır. Babanın eve çok nadir geldiği, geldiğinde de aile üyelerini rahatsız ettiği bir evde yaşamaktadır. 5 yıldır sigara içmekte ve geleceği için hiçbir umudu yoktur. Andrew’un durumu dönemin ekonomik durumunu da yansıtmaktadır.

Linda

15 yaşında ve dönemin tipik bir ergen kızdır. O çağdaki kızlarda popüler olduğu gibi 1970’ler polüler kültür kıyafetleri giyer.

Karen

Linda’nın 15 yaşındaki yakın arkadaşı kızdır.

Ronson

Öğrenme problemi olduğu sanılan 13 yaşında bir erkek çocuğudur. Briggs nerede olduklarını sorduğunda kafası karışır. Hayvanat bahçesinde hayvanları dışarı çıkarmaya başlayan kişidir.

Kevin

12 yaşında yüzmek istediğinde bayan Kay ile şakalaşan bir erkek çocuğudur.

Jimmy

15 yaşında yüzmek isteyen bir erkek çocuğudur.

Maurice

12 yaşında bir kız.

Les

Sadece ilk sahnede görülen Carol’ın karşıdan karşıya geçmesine yardım eden ve işi bu olan lolipop adam.

Ronny Suttcliffe

Bayan Kay’in çocukların çikolatayı hayal bile edemeyecekleri sözüne kanan şofördür.

Bayan Roberts

Otobüsü durdurmaya kalktıkları ilk kafenin sahibesidir. “I only ever did it once, take a Liverpool coach load… they’d rob your eyes if you wasn’t looking.” diyerek otobüüs kabul etmeyen deneyimli kişidir.

Bayan garson (The Waitress)

İlk kahvede çalışır, deneyimsizdir.

John

Otobüsün durduğu ikinci kafenin sahiplerinden biridir. Çocuklarla dolu otobüsü görünce bundan kâr edeceğini düşünüp o anda fiyatları yükseltmiştir. Tabi çocuklar dükkanda hırsızlık yaparak ona cezasını vermişlerdir.

Mac

John’un fiyatları neden yükselttiğini anlayamayan kafenin ortağıdır.

Hayvan bakıcıları

Hayvanların çocuklar tarafından çalındığını farkeden kişilerdir.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz