WordPress 2.7 Otomatik (Hızlı) Güncelleme

____________________________________________________________________

Eski WordPress sürümlerinde yeni bir sürüm yayınlandığında sistemimizdeki kurulumu güncellemek için biraz uÄŸraşırdık. Yeni sürümün kodlarını indirir, veri tabanı yedeÄŸimizi alır, eski sürümün kodlarını siler ve yenileri ile deÄŸiÅŸtirip bir güncelleme adresine gidip veri tabanı güncellemesini de yapardık. Yeni WordPress 2.7’nin Core Update fonksiyonu ile bu çok daha kolay.

Yeni WordPress 2.7 güncelleme işlemini kendi yapabiliyor. Bunun için WordPress sunucularından yeni sürüm ile eski sürümün sürüm numaralarını karşılaştırıyor ve eski bir sürüm veya bir RC (Release Candidate) ise yeni veya tam sürüme güncellemek için yeni sürümün dosyasını sunucuya indiriyor ve dosyaları gerekli klasörlere kopyalayıp veri tabanı güncellemesini yapıyor.

Ä°lk olarak bu özelliÄŸi WordPress 2.7 RC1 sürümünde fark ettim. Bu özellik ile sürümü 2.7 RC2 sürümüne güncelledim. Daha sonra da tma sürüm 2.7’ye güncelledim.

Bunu yapmak için öncelikle WordPress yönetim paneline oturum açıyoruz. Sonra soldaki menüden Araçlar > Güncelle veya diliniz İngilizce ise Tools > Upgrade yolundan gidiyoruz. Burada karşımıza otomatik güncellenmesi veya dosyayı indirip kendimiz güncellememiz için bir seçenek çıkıyor. Burada Otomatik Güncelle ile güncelleme işlemini başlatıyoruz. Her ana sürüm güncellemesinden önce veri tabanı kullanımında değişiklikler olmuş olabileceği için WordPress veri tabanını yeni sürüme göre ayarlıyor. Bu esnada oluşabilecek problemlere karşı güncelleme işleminden önce veri tabanını yedeklemek çok iyi olacaktır. Yüzde 99 bir problem olmaz ama veri tabanını kurcalarken bir tabloyu kilitlemiş veya bir değeri değiştirmiş olabilirsiniz, WordPress birşey yapamaz. Bu gibi durumlarda veri tabanında problemler oluşabilir. Bunlara karşı bir yedeğinizi tutmak iyi olur.

Bir de otomatik güncelleme ile indirilecek sürüm Türkçe dil dosyasına sahip olmayabilir. Bu sebeple gerekli dil dosyasını kendiniz indirip, sunucunuza /wp-content/languages/ klasörünün içine koymalısınız.

Bu arada bu özelliği kullanabilmeniz için sunucunuzun dış sunuculara bağlanıp veri alabilmesi gereklidir. Bu bazı ücretsiz barındırma şirketlerinde problem çıkarabilir. Örneğin; kullandığım zamanlar Byethost bu tür bir probleme sahipti. Aslında bu bir problem değil, sadece şirket yöneticileri aşırı kaynak tüketimini önlemek ve ücretli servislere geçmeyi teşbik etmek için bu yöntemi kullanıyor.

Bu arada yeni WordPress 2.7 indirmek isterseniz WordPress-tr indir sayfasına gidin.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz