Yeşil Yapılar

____________________________________________________________________

Yeşil yapılar evlerimizin dış yüzeylerini günümüzdeki malzemeler yerine bir bitki örtüsü yetiştirilerek oluşturulan doğa dostu kaplamalarla oluşturulan doğa dostu yapılardır.

Yeşil yapılar ile karbondioksit gazı oksijene dönüştürüldüğü gibi farklı kuş ve böcek gibi hayvanlara da yuva olarak doğal çeşitliliği destekliyor. Bir milyon nüfuslu bir şehir bu tür bir yapı sistemine geçtiğinde yılda 10 bin kadar orta boy kamyonun atmosfere saldığı karbondioksit etkisizleştirilmiş oluyor.

Ayrıca yağmur yağdığında bunu bir süre tutup hemen bırakmamaları da sellere karşı bir yumuşatıcı görevi görüyor, yani su yağmur yağdığı gibi yere veya kanalizasyona akıp taşırmıyor, yavaş bir şekilde akarak aniden su seviyesinin yükselmesi ve kanalizasyonun taşması ihtimalini azaltıyor.

Tabi bu su tutma olayının yapıya da boyutuna göre getirdiği tonlarca yük var ama bunu sistem gelişip iyice oturmaya başladığında mühendisler halledecektir.

New Scientist‘te ufak bir yeÅŸil yapı galerisi var, büyük birÅŸey sanıyordum yer imlerine linkini aldığımda ama sonra fazla resim olmadığını gördüm. Yine de çeÅŸitliliÄŸi ile göz atmanızda fayda var, yapıların duvarlarında yetiÅŸtirilmiÅŸ dikey bahçeler. 🙂

NewScientist yeşil yapı galerisi için tıklayın.

NewScientist yeşil yapı galerisi için tıklayın.

4 Yorum

  • Yazan: A, 5 Ekim 2009 @ 6:37 pm

    Güzel fikir, fonksiyonelde lakin tek tip sarmaşık tarzında olsa daha güzel olabilir 🙂

  • Yazan: FeRHaD, 5 Ekim 2009 @ 6:42 pm

    Henüz geliştirme aşamasında fikirler, oturmuş bişr standardı yok. Zamanla en iyi yöntemi bulacaklardır. 🙂

  • Yazan: E. Ali, 6 Ekim 2009 @ 8:43 pm

    Bence bu proje ne tutar ne de desteklenir. Benim gibi doğa dostu birine bile mantıklı gelmedi. Pencereyi açacaksın içier böcekler, fareler doluşacak. Kuşların bitleri de ayrı bir şey.
    Evet, öyle görünüyor ki o duvarlarda her türlü küçük hayvan barınabilir.. zaten öyle olması gerekiyor. Fareler için çok cazip bir ortam. Hatta yılanlar filan. 🙂
    Kimse desteklemez. Bu olsa olsa tasarımcılık oyunu gibi bir şey olarak kalacaktır. Proje insanların ilgisini çok çeker bir süre ilgi odağı olur hepsi bu..

  • Yazan: FeRHaD, 7 Ekim 2009 @ 5:11 pm

    Tam bu resimlerdeki şekilde uygulanamaz zaten ama farklı birşeyler düşünülecektir. Yoksa zaten böcekler fink atıyor evin içinde, bir de her tarafı ot kaplayınca ne olabileceğini hayal bile edemiyorum. 😀

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz