1080i vs. 1080p HDTV?

____________________________________________________________________

1920 x 1080 çözünürlükte FullHD standardına sahip HDTV modelleri LCD, Plazma, LED TV vs. şekillerde yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlıyorlar. Yalnız aynı çözünürlükte de olsa 1080p ve 1080i şeklinde farklı değerler görebiliyoruz bazı HDTV cihazların özelliklerini incelediğimizde.

Bu ikisinin arasındaki fark aslında yeni bir şey değil, daha önceki görüntü sistemlerinde de olan bir şey. Hatta JPEG fotoğraf biçiminde de var bu ikisinideki farktan.

1080p olanlardaki p progressive scan diye bir şeye işaret ediyor. Bu ekranda görünen tüm görüntünün bir kerede ekranda oluşturulması demek.

1080i olanlardaki i ise interlaced diye açılıyor. Bu ekranlarda da ekrandaki görüntü parça parça oluşturuluyor. Yani belli bir süre içinde bir parça alan görüntüleniyor, sonra başka bir alan, sonra başka bir alan görüntülenerek görüntü oluşturuluyor.

İkisi arasında kalite olarak 1080p daha iyi imiş. Yani özellikle hareketli görüntülerde 1080p daha net ve keskin görüntüler sunuyormuş. Ancak bugünkü çoğu HD yayın ise 720p ya da 1080i çözünürlükte yapılıyormuş. Televizyonlar da 1080i görüntüdeki parçaları birleştirip ekranda bir seferde göstererek yine progressive scan kullanıyorlar. Yani şu an için çok da ayrım şansımız yok, önemli değil. Ancak gelecekte 1080p’ler önem kazanacağa benziyor.

Konuyla ilgili detaylı bir İngilizce yazı için bakınız.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz