Alternatif enerji kaynağı; radyo dalgaları

____________________________________________________________________

Hayatımızın her tarafında elektrik enerjisi kullanırız ve bu da elde etmesi çok da kolay bir enerji türü değildir. Enerji tüketimimiz de her gün artmakta ama üretim ona yetişemez olmaya başlamaktadır. Tüketim ise çok güçlü makinelerden çok basit ve ufak araçlara kadar her tür cihaz tarafından yapılıyor. İşte bilim adamları az güç tüketen cihazları bari farklı kaynaklarla besleyerek ana elektrik şebekesi üzerindeki yüklerini azaltmaya çalışıyor. Güneş ışığı ile çalışan hesap makinelerini bilirsiniz, bu tür şeyler. Bunlara bir de radyo dalgaları ile çalışacak aletler eklenebilir. Aslında şimdilik sadece sensörler denebilir.

Küçükken babam zamanında şemalarına bakarak pilsiz ve elektriksiz çalışan bir kulaklıklı radyo yaptığından bahsediyordu. Tabi o yıllar önce yaptıysa, baktığı şemalar vs. daha gelişmiş olmalı, daha iyi bir şeyler olmalı, neyse.

Duke University’deki araştırmacılar da çok az enerji tüketen cihazları radyo dalgaları ile çalıştırmaya çalışıyormuş. Araştırmacılardan Dr. Matt Reynolds bir koruma şapkasının içine yerleştirilmiş bir minik aleti sergilemiş. Alet şapkayı takan işçinin etrafında tehlikeli bir makine vs. olursa bip sesiyle sinyal veriyormuş. Tabi bunun için etraftaki iş makinelerine de birer kablosuz verici yerleştiriyorlarmış. Şapkadaki cihaz da bu vericiden gelen sinyali kontrol ediyor ve belli bir seviyeden yüksek ise, yani iş makinesi fazla yakın ise bip sesi ile işçiyi uyarıyor.

Intel’de de konuyla ilgili Dr. Smith laboratuvardan 2.5 mil uzaklıktak TV vericisinden 50 microvat enerji toplayabildiklerini söylüyor. Bir güneş pilli hesap makinesinin 5 microvat civarı tükettiği düşünülürse gayet başarılı bir çalışma olduğundan bahsedebiliriz. Powercast diye bir şirket de bu tür kablosuz enerji toplayan parçalar üretiyormuş.

Dr. Raynolds’a göre yakın gelecekte çevremiz kablosuz enerji ile çalışan mikro cihazlarla dolmaya başlayabilir.

Aslında babamdan verdiğim örneği düşünürsek böyle şeylerin çoktan olmasını beklerdim ben. Enerji nakil hatlarından cep telefonlarına kadar her şeyin elektromanyetik radyasyon yaydığı, zararlı olduğu vs. yıllardır söyleniyor. Bu tür kaynaklar zaten bir şekilde bu elektriği etrafa dağıtıyor ve geri dönüşü olmuyor. Bazı bölgelerde yüksek gerilim hatlarının altında bir tarafı toprağa saplanmış flüoresan ampullerin yandığı görüntüleri görmüşsünüzdür. Bu enerji zaten bu şekilde etrafa dağıtılırken küçük cihazlarca da toplanıp kullanılması çok mantıklı.

Tabi sadece küçük cihazlar değil, duyarlılıklarının arttırılarak mesela cep telefonlarının şarj edilmesi de sağlanabilse… Çok iyi olmaz mı?

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz