Altyapıyı yol altında tünellere alsak

____________________________________________________________________

Tekirdağ’ın bir Muratlı Caddesi var. Aylardır ne zaman gitsem, bu cadde çamur içinde, oyuluyor, kazılıyor, döşeniyor bir türlü toplanamıyor. Bugün caddenin yine büyük bir kısmı aynı idi. Yalnız Tekirdağ Belediyesi durumu yavaş yavaş düzeltmeye başlamış. Tabi garip şekilde.

Yolun altına geniş kanalizasyon boruları döşenmiş. Kenarlarda da belli aralıklarla mazgallar var, mazgallar da siyah sarı plastik borular ile yol ortasindaki kanalizasyon kapaklarının altından kanalizasyona dökülüyor. Yalnız ana borular bu şekilde yağmur suyunu da toplamak için kullanıldığında bu borular gelecekte çap olarak yetersiz kalabilir gibime geliyor. Yani kanalizasyon sisteminin aşağı kesimlerinde kanalizasyon kapaklarından su fışkırabilir şiddetli yağmurlarda.

Yol kenarında Turk Telekom da kendi menhollerini koyuyor ve birbirlerine siyah plastik borularla bağlıyor. Daha sonra da fiber optik ya da telefon kablosu geçireceklerdir bunlardan.

İşin garibime giden kısmı, yolun üzerine demir bir file döşeniyor ve üzerine de beton dökülüyor!

Sanki döşenen altyapı kusursuz imiş, bir daha kazılması gerekmeyecekmiş gibi, kazım işini zorlaştıracak ve sonrasında da toparlanmasını zorlaştıracak bir şey yapıyorlar.

O kanalizasyon borularının değişmesi gerekse, su boruları patlasa; o betonun kırılması gerekmeyecek mi. Ne diye öyle garip bir şey yapmışlar anlamadım.

Eğer betondan bir yol ve altyapı yapacaksan, yolun altına betondan bir tünel çekeceksin. Bu tünelin içine de gerekli her tür altyapı birimini sokacaksın. Yani kanalizasyon boruları, su boruları, elektrik ve telefon hatları, fiber optik kablolar. Böylece bir bakım çalışması gerektiğinde, menholden görevliler aşağı inip sorunu giderecek. Yeni bir fiber optik hat mı çekilecek, yolun altından görevliler kablolarını çekecek. Yolun üzeri ise zaten beton, istersen o şekilde kullan. İstersen taş kapla, ister asfalt dök. İster toprak doldur, üzerine çiçek dik.

Beton tünel biraz altyapı masrafı yaratır ama, uzun seneler vatandaşa zorluk çıkartmadan kullanabileceğin, ve gelecekte güncelleyebileceğin bir altyapın olur elinde. Ha ne sorun olur, ağır vasıtaların güzergahlarında yollarda çatlama vs. olabilir. Bu durumda da birkaç günlük bir çalışmayla o bölgedeki betonu kaldırıp yenisini döker, hizmete sokarsın yine.

Beton tünel dökülmese de, büyük çaplı beton künk ya da PVC borularla da bu yapılabilir. Borunun içine daha küçük su boruları, kanalizasyon boruları altta uygun yerlere sabitlenir. Elektrik vs. kabloları da boruların üst kısmına sabitlenir, bu şekilde görevlilere çalışacak yer de sağlanır, yeni olası altyapı hazırlıkları için de yer sağlanabilir.

Mesela yağmur suyunun kanalizasyon sistemine verilmesi yerine ayrı yağmur suyu kanallarına aktarılması daha pratik görülmekte. Aslında ikisinin gideceği yer de aynı ama, çok sayıda yağmur suyu sınırlı kapasiteleri olan arıtma tesislerinin arıtma kabiliyetini azaltacağından, arıtma tesisine sahip olan kanalizasyon sistemlerinde, yağmur suyunun ayrı bir kanaldan akıtılması tercih edilir.

Tünel sistemi bir altyapıda, yağmur suyu için kullanılacak borular belli noktalardan tünel içine indirilir ve orada gerekli yerlere montajı yapılır. Bu şekilde yol üstünde hayatı engelleyici bir çalışmaya gerek olmaz.

Hatta kaldırımlarda yer kaplayan trafo direkleri, telefon, kablo TV, DSLAM kutuları, parklardaki trafo binaları vs. de bu tünele indirilerek yer üstünde yer kaplamaları ya da tehlike yaratmaları engellenebilir.

Bu Türkiye’de günümüzdeki altyapı biçimine göre biraz pahalı bir yöntem ama, uygulanamaz değil. Mesela, Bulgaristan’da Sofya’da sanırım böyle bir altyapı var. Sanırım diyorum, 3 – 4 yaşlarında iken Sofya’da idim. Bazı yolların altları boş ve tünel şeklinde, içinde de şehir ısıtma sisteminin boruları ve diğer su boruları vs. altyapı elemanları vardı. Üstü de betonla kapatılıyordu yine. Yapılamayacak bir şey değil yani. Ama işte, yatırım bedeli biraz yüksek olabilir. Tabi ortaya çıkacak şeyin oldukça kullanışlı ve temiz iş olacağını unutmamalı.

1 Yorum

  • Yazan: filtre pres, 17 Nisan 2012 @ 11:05 am

    modern şehirlerde bir alan imara açılmadan, devlet alt yapısını tuneller vasıtası ile oluşturup öyle açıyor. bizde ise halk kendi başına imara açıp ondan sonra devletin gelip alt yapı çalışması yapmasını bekliyor.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz