Artması olası ihtiyaç, akıllı insan :)

____________________________________________________________________

Artan teknoloji ile artık her tür bilgiye ulaşmamış kolaylaştı, sadece bilgi değil karşılaştığımız pek çok problemi bile internette bir araştırma yaparak çözebiliyoruz. Bu iyi bir şey ama, şikayet edilen bir şey de var ki, o da teknolojinin insanların çözüme ulaşmak için düşünmesi ihtiyacını azalttığı. Bunun da olumsuz yanı daha da az düşünmeye başlayan insanın zakâsı köreliyor. Ayrıca çok az şeyi hatırlamak zorunda olan insanın da hafızası köreliyor diye şikayet ediliyor.

Cep telefonları var artık, akıllı telefon denenler de denmeyenler de ciddi iş kolaylaştırıcı. Hiçbir numarayı hatırlamanız gerekmiyor, arayacağınız kişinin isminin baş harfini hatırlamanız yeterli. Telefon size baş harfi uygun kişileri buluyor, resimlerini de gösteriyor vs. Sonuçta sizi amacınıza ulaştırıyor.

Telefonunuza hatırlatma ayarlıyorsunuz, yıllarca her gün düzenli olarak ayarlandığı vakitte hatırlatmasını yapıyor size. Hatırlamanız gerekmiyor bir şeyi.

Bir araştırma ödevi veriliyor. Giriyorsunuz Google’a, o da ne, başkası sizin yerinize araştırmış. Bir kez okuyun inceleyin, kendiniz ne ekleyebilirsiniz düşünün, ekleyin, orijinali değiştirip yazın, alın size ödev.

Bu tür şeylerin sonucu da beynin daha az kullanılması sonucu zeka ve hafıza yetilerinin zayıflaması imiş. Şu an eğitimde bilgiye ulaşmayı öğrenmek, kendi kendine öğrenebilmeyi öğrenmek, araştırma yapabilmek önemli olan şeyler olarak görülüyor ama gelecekte bunlara bir de iyi düşünebilen ya da hafızası iyi insan olmak da eklenir mi bilmem. 🙂 Hani yeni nesile baktığımda, kendini iyi ifade edebilen, uzak bir yere tek başına gidip gelebilecek çocuk sayısını pek fazla görmüyorum. 🙂

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz