Barındırma Şirketi Seçimi/Değişimi İçin 10 İpucu

____________________________________________________________________

Şu anki site barındırma şirketinizden farklı bir şirkete taşınmaya karar verdiniz. Aşağı dakiler taşınacağınız firmayı seçmeniz, kolay ve çabuk taşınabilmenizde yardım edecek ve bazı olası tehlikeler hakkında size bilgi verecek.

1. Taşınacağınız firmadaki seçtiğiniz planın şu anki sitenizin boyutunda depolama alanı verdiğinden emin olun. Yani siteniz 50 MB boyutundaysa, yeni taşınacağınız alan da size 50 MB alan vermelidir.

2. Yeni paketinizde depolama alanının ne için kullanıldığını kontrol edin. Örneğin; log dosyaları, veri tabanı ve e-postalarınızın toplam alanınız içinde mi hesaplandığını veya ayrı bir alanlarının olup olmadığını öğrenin. Örneğin; bazı firmalar dosya alanınız dışı nda veri tabanınızı sınırsız bir alanda tutabilir ve size alanınızdan büyük bir e-posta alanı verebilir.

3. Şu an sitenizi barındırdığınız sunucu hangi işletim sistemini kullanıyor. Windows, Unix? Bu eğer sadece HTML dosyalarından oluşan bir siteniz varsa önemli değildir, çünkü bu sistemde sadece sunucuda bulunan HTML dosyaları istemciye gönderilir. Ancak eğer html kodları dışında sunucu üzerinde çalıştırılan kodlara sahip sayfalarınız varsa bu durumda işler değişir. Örneğin; PHP ile hazırlanmış siteniz Linux, Unix işletim sistemi tü revlerinde çalıştırılmak için uygundur. Tabi Windows’ta da performans gibi bazı kavramlardan feragat edilerek çalıştırılabilir. ASP ile hazırlanmış sistemler ise Windows işletim sistemleri için hazırlanmış olması nedeniyle Unix sistemlerde neredeyse hiçbir i şe yaramaz. Bu sebeple şu an sitenizin barındığı sunucunun hangi işletim sistemine sahip olduğunu öğrenin.

4. Şu anki siteniz FrontPage kulanıyor mu? Eğer kullanıyorsa taşınacağınız paketin de FrontPage desteğine sahip olduğundan emin olun.

5. Taşınacağınız paketin size şu anki paketinizle en azından aynı bant genişliğini ( bandwidth) verdiğinden emin olun, yoksa taşındığınız pakette siteniz kapanabilir veya fazla kullanılan bant genişliği için sizden ekstra ücret talep edilebilir.

6. Taşınacağınız paket size şu ankiyle aynı sayıda e-posta hesabı, otomatik yanıtlayıcı veya posta yönlendiricileri veriyor mu?

7. Eğer sitenizde çeşitli kodlar (scriptler) kullanıyorsanız, bunların yeni sunucunuzda da çalışacağından emin olun. Örneğin; PERL kodları Linux sistemli olsa da her sunucuda ç alışmayabilir veya çalışmasına izin verilmeyebilir.

8. E-posta hesaplarınızı yeni sunucuda alan adını transfer etmeden önce oluşturmuş olduğ unuzdan emin olun. Alan adı transfer işlemleri iki gün kadar sürebilir ve bu süre içinde size gelen e-postaları kaybetmek istemezsiniz.

9. Site dosyalarınızı nasıl yeni alanınıza yükleyeceğinizi biliyor musunuz? Bazen bunu sitenizi kendi bilgisayarınıza indirip ftp veya Internet sayfası üzerinden dosya transferi ile yükleyerek yapabilirsiniz. Bazılarında ise eski sitenizin ftp adresini ve şifresini sitenizin kontrol panelinden girerek, ftp ile bunu çok hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.

10. Siteniz veri tabanına sahip mi? Eğer siteniz bir veri tabanı kullanıyorsa taşınacağı nız pakette de şu ankiyle uyumlu bir veri tabanı yönetim sistemi (VTYS – DBMS) bulunduğ undan emin olun. Örneğin veri tabanınız MsSQL formatında ise MySQL işinize yaramayacaktı r. Ayrıca eski sitenizden veri tabanını yeni sunucunuzun tanıyacağı bir dilde dışarı aktarmaya özen gösterin, yoksa yeni sitenizde karakter problemleri ile karşılaş abilirsiniz.

11. Sitenizi barındıracak şirket ne tür sunucular kullanıyor, sunucu performansları nasıl ve en fazla işlemci kullanımı sınırı nedir? Bu da dikkat edilmesi gereken diğer bir konu. Sitenizi taşımanın sevincini yaşayacağınıza %10’luk işlemci barajını aşıp kapanan sitenizi açtırmak için şirket yetkilileri ile tartışmak istemezsiniz. Veya sayfalarınızın veri tabanı sorguları nedeniyle yarım dakikada oluşturulduğunu görmek istemezsiniz. Bunun için o şirketin sitesinden referans sitelerini incelemelisiniz. Bu sitelerin kullandığı kodlar, hazır kodlar, açılma hızları, dosya indirme hızları, veri tabanının sorgulanarak sayfaların oluşturulma süreleri vs. dikkat edilmelidir. Bilhassa sizinkine benzer WordPress gibi hazır kodlar kullanan siteler incelenmeli.

12. Sunucunuzda sitenizin ihtiyacı olabileceği eklentiler veya modüller var mı? Bunlar mod_rewrite gibi bir apache modülü veya php_zip, php_java gibi PHP uzantıları ve javamail.jar gibi Java yazılımları olabilir.

13. Hostbul.com gibi sitelerden şirketiniz ile ilgili iyi ve kötü yorumları inceleyebilirsiniz.

Bir kez dosyalarınızı ve veri tabanınızı sitenize yüklediğinizde sitenizin çalışıp çalış madığını kontrol etmek isteyeceksinizdir. Çoğu barındırma şirketi alan adınızı transfer etmeden önce sitenizi görebileceğiniz bir bağlantı sunmaktadır. Eğer sunmuyorsa sitenizi görmek için hosts dosyanızı değiştirebilirsiniz. Bu dosya oradaki listelenen sitelere erişileceği zaman bunların nerede aranacağı ile ilgili bilgiler içerir ve her Windows versiyonunda bulunur. HOSTS dosyanızı şu şekilde değiştirebilirsiniz:

HOSTS dosyası C:\WINDOWS\system32\drivers\etc konumunda olmalıdır, ancak değişik Windows versiyonlarında değişik konumlarda da olabilir. Belki de HOSTS dosyanız olmayabilir, bu bir problem değildir. HOSTS.SAM dosyasını da değiştirip HOSTS dosyası olarak kaydedebilirsiniz.

Her iki durumda da dosyayı Not Defteri ile açın. # ile başlayan kısım yorumlar kısmı, burada dosyanın kullanımı ile ilgili örnekler var. Siz de bu formatta, alan adını ve sunucunuzun ip adresini yazarak sunucunuza bilgisayarınızdan erişebilirsiniz. Yazacağınız şuna benzer birşey olacaktır:
12.345.678.90 www.alanadiniz.com

Daha sonrada bu sayfayı HOSTS olarak kaydedin ve işlem tamamdır.

Yeni sitenizin ip adresini bilmiyorsanız bunu barındırma şirketinizin sitesinden öğ renebilirsiniz. Anasayfasında veya sağ sol menülerde büyük ihtimalle yazacaktır.

Artık sitenizi açtığınızda veya ping gönderdiğinizde bilgisayarınız yazdığınız ip adresine gidecektir.

Tabi sitenizin paylaşık sunucuda olması vs. gibi nedenlerle bu işlem başarısız olabilir, buna dikkat. Bu işlemleri yapıp sitenizi kontrol ettikten sonra da HOSTS dosyasını eski haline getirmeyi unutmayın.

Sitenizi kontrol ettikten sonra bir problem yoksa alan adınızı yeni sitenize yö nlendirmelisiniz. Bunun için alan adı işlemlerinizi yaptığınız siteye giderek buradan ad sunucusu (name server) bilgilerini yeni şirketinizin bilgileri ile değiştirin. Bu bilgi de büyük ihtimalle şirketinizin sitesinde olacaktır, yoksa yöneticilerine iletişim kurup öğrenebilirsiniz. Ad sunucuları şuna benzer olacaktır:
ns1.sirketadi.net
dns2.sirketadi.com

Ad sunucularının değişimi işlemi 24 – 48 saat kadar sürebilir. Daha kısa da sürebilir ancak dünya üzerindeki tüm sunucularda ad sunucularınızın değişmesi biraz zaman alabilir. Bu durumla ilgili şöyle ilginç bir şeyle karşılaşmıştım. Blogu yurtdışındaki Byethost‘tan sunucuları yurtiçinde bulunan Alfaserver‘a taşımıştım. Ben Türkiye’den bloguma girdiğimde sitem yurtdışındaki sunucuda açılıyordu, fakat yurtdışındaki proksi sunucularından girdi ğimde yurtiçindeki sitem açılıyordu, yani sitem aynı anda iki sunucuda da çalışıyordu ve ziyaretçilerim de hangi ad sunucusu nereye gönderirse oraya gidiyordu. 😀 Google yurtiçi sunucusunu endeksliyor Türkiye’den ziyaretçiler ise yurtdışındaki siteme yorum bırakı yorlardı. Bu şekilde alan adı yönlendirmesinin zaman almasıyla ilgili ilginç durumlarla karşılaşabilirsiniz, bu sebeple transfer işleminden sonra da eski şirketinizdeki sitenizi ve e-posta hesaplarınızı kontrol etmeyi unutmayın.

Bunlar transfer işlemi sırasında genel olarak dikkat edilmesi gerekenler. Tabi bunlara daha fazla maddeler de eklenebilir ama ben sadece genel olanlara değindim.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz