Blogroll Listemde Değişiklik

____________________________________________________________________

Bir süredir dikkat ediyorum da her blogcu Blogroll listesini sitesinin her sayfasında göstermiyor. Her sayfada göstermek yerine sadece ana sayfalarında gösteriyor. Ben de bu değişikliği yaptım.

Daha önceden Blogroll kısmı sitedeki arşiv dışında bütün sayfalarda görünüyordu. Anasayfa dışında PageRank değeri 2 olan başka sayfalar da var. Diğer blogcuların da blogroll listelerini genellikle ana sayfalarında gösterdiklerini gördüm. Bu durumda da benim sitemden onlara doğru PR değeri biraz daha fazla transfer edilmiş oluyor. Bu sebeple bu şekilde link verenlerin linklerini aynı şekilde yayınlamaya karar verdim.

Verdiğim linkleri sadece ana sayfada ve tüm sayfalarda görünecek şekilde iki gruba ayırmam gerekiyordu. Sanırım bu biraz zor, WordPress alt yapısını kurcalamak gerekir. Bu durumda da zaten ikide bir çıkan güncellemelerden sonra önceki sürümde yaptığım değişiklikleri tekrar yapmam gerekiyor. Bu sebeple de linkleri bu şekilde ikiye ayırmak pek kolayıma gelmedi. Aslında statik sayfalar üzerinden de yapabilirim bunu ama bütün link bilgilerini teker teker düzenlemek, etiketleri vs. yazmak zor geliyor. Bu sebeple şimdilik bütün Blogroll listesini ana sayfa dışında diğer sayfalardan kaldırdım.

Dost siteler kısmı zaten statik sayfa üzerinden yayınlanıyor ve onda link verilen sayfa ile ilgili problemlerim yok. Bu sebeple ona dokunmayacağım. Sadece sonradan bana tüm sayfalarından link veren bazı arkadaşların linklerini de ekleyebilirim.

Ayrıca blogroll listesindeki bazı arkadaşların siteleri de üyelik gerektiren bir şekilde ayarlanmış. Ör; basit bir yorum yazmak için siteye kayıt olmam vs. gerekli. Ara sıra Blogroll listemdeki sitelerin hepsini birden Opera tarayıcımda açarım ve tüm yazıları incelerim. Olur da blogosferimde hoşuma giden bir şey görürüm ya da sorulan bir soruya veya bir probleme cevap yazacak ya da fikrimi belirtecek olurum, yorum yazmak isterim. Bu durumda sadece yorum için siteye üye olmak gerekir. Bu tür kayıt işlerini hiç sevmem. Bu sebeple sitelerinde üyelik sistemini kullanan arkadaşların da bağlantılarını listemden silebilirim. Tabi bu şekilde silersem kendilerine mutlaka haber vereceğim.

Listemdeki siteleri incelerken Candron.org’nin de kapandığını gördüm. Alan adı bir reklam sayfasına açılıyordu. Bu sebeple kendisinin bağlantısını da listeden kaldırdım. Tekrar açar ya da yeni adresini bulursam ekleyeceğim.

Bu arada Blogroll’u ana sayfa dışındaki sayfalardan kaldırınca sanırım bu tür sayfalarda bir SQL sorgusundan kurtulmuş oluyorum. % 1.1 olan sunucu işlemci kullanımı bu sayede % 1.0 olur belki. 😀

14 Yorum

  • Yazan: E. Ali, 6 Kasım 2008 @ 2:26 am

    Basit bir yolu var aslında:
    1- yeni bir php dosyasının içine, ayırmak istediğin linkleri yazacaksın. Bunu tema klsörünün içine koyacaksın.
    2- blogrol kayıtlarından bu linkleri silmeyi unutma.
    3- Diyelim ki içine ayrı linkleri koyduğun yeni php dosyasının adı “linkler” olsun.
    bu şekilde: <?php include (TEMPLATEPATH . '/linkler.php'); ?>
    yazdığım kodu ana sayfayı görüntüleyen index. php dosyasının içine footer’dan bir satır yukarıya koyarsın.
    Böylece bu ayrı linkler sadece ana sayfada görüntülenir.
    Kodu yazdım ama görüntülenir mi orası yorumu gönderdikten sonra belli olacak. Sağlıklı görünmesi için gerekeni yaptığımı sanıyorum. 🙂

  • Yazan: FeRHaD, 6 Kasım 2008 @ 2:34 am

    Eskiden ana sayfa, yazılar ve sayfalarda gösterilirken linkler, ufak bir değişiklikle sadece ana sayfada görünüyor artık. Bunun içinde temadaki yan menü dosyasındaki bir kodu şu hale getirdim;

    Burada eğer görüntülenecek sayfa ana sayfa ise link listesinin alınması sağlanıyor. Bu kısımda sadece ana sayfada görüntülenecek linkler bulunuyor.
    Geri kalan dost linkler zaten blogcularla alakası olmayan arkadaşların siteleri vs.

  • Yazan: E. Ali, 6 Kasım 2008 @ 2:43 am

    Bu daha pratik bir yol. Ayrıca bu konuyu bir yerlerden okumuştum ama tesadüfen rastladığım için üstünde durmamış anlamamıştım. şimdi iyice anladım.
    Peki şu can sıkıntısı sorun için bunu uygulamak seo açısından zararlı olur mu?:
    Bir yazım google arşivlerinde page2 olarak arşivlenmiş. ziyaretçiyi o sayfaya gönderiyor. ama zamanla yeni yazılar eklenince o yazı page10 sayfasında şimdi. dolayısıyla gelen ziyaretçi umduğunu bulamıyor başka yazı ile karşılaşıyor.
    Evet, bu kuralı bunun için kullanmak nasıl olur? Zararı var mıdır?
    zararı yoksa nasıl yapılır?

  • Yazan: E. Ali, 6 Kasım 2008 @ 2:51 am

    Yazmayı unutmuşum: yani google robotları sadece ve sadece tekil yazıları endekslesin, diğerlerine bakmasın diye…

  • Yazan: FeRHaD, 6 Kasım 2008 @ 2:51 am

    Olası tek zararı o yazıya veya arşiv sayfalarına gelen ziyaretçilerden mahrum kalmak.
    Yeni yazılar eklendikçe Google’ın da durumu fark edip sayfaları tekrar taradıkça gerekli güncellemeleri yapması gerekli. Aslında o şekilde arşivlenmemesi için en iyi yol arşiv görünümünde yazıların çok kısa bir parçalarını görüntülemek. Bu sayede Google hangi sayfanın esas konunun sayfası olduğunu daha rahat anlayabilir. Yani benim arşiv sayfalarımı incelersen tüm yazıların sadece ilk paragraflarının göründüğünü esas yazının yazı linkine tıklandığında açılan sayfada göründüğünü farkedeceksin. Bunu yazıyı bölmek istediğin yere < ve devamına da !--more--> ekleyerek yapabilirsin. “<" işaretini ünlem işaretine bitiştir, yorum içinde kullandıldığında görünmediği için böyle yaptım.Gerekirse o yazının linkini al birkaç yazın içinde oraya linkler ver. Bu sayede Google'ı belki esas sayfayı arşivlemeye teşvik edebilirsin.

  • Yazan: E. Ali, 6 Kasım 2008 @ 2:59 am

    arşiv sayfalarına yapılan uygulama etiketlerle ilgili sayfa tıklamalarında da aynı sonucu veriyor. ziyaretçiler direk sayfanın bütününe ulaşsın istiyorum onun için more ve excerpt şeylerini sevmiyorum.
    Diğer seçenek daha iyi. hem benzer sayılar eklentisini rastgele yazılar eklentisini koydum bunlar faydalı olur belki.

  • Yazan: FeRHaD, 6 Kasım 2008 @ 3:06 am

    Öyle görünmesinin nedeni aynı etiketle etiketlenmiş sayfaların da bir arşiv olması. Yani xxx etiketinin arşivi gibi. Ziyaretçilerinin direk sayfanın bütününe gitmesini istiyorsan etiket yerine o sözcükte doğrudan sayfanın kendine link vermelisin.
    Diğer seçeneğin ne kadar güvenilir olduğu belli değil, üstelik tamamen farklı sayfalar gibi göründüğünden sayfanın kopya olduğunu düşünüp sitenin değerini yitirmesine bile sebep olabilir. Yani bu site hep aynı içerikten sayfalar yayınlıyor demek ki bu sitede bir iş var diye de düşünebilir.

  • Yazan: E. Ali, 6 Kasım 2008 @ 3:14 am

    Her şey mümkün. Aslında ne etiket ne kategori ne de sonraki sayfa önceki sayfa linkleri..
    Sadece ayrı ayrı sayfalarla hareket etmek daha iyi olur bence.
    başka ne yazılar var merak eden site haritasına baksın.
    Ben site haritasını hep ihmal ettim hala yok. 🙁

  • Yazan: FeRHaD, 6 Kasım 2008 @ 3:28 am

    O site içinde dolaşımı çok zorlaştırır, hatta çok sayıda yazı girdiğin bir günde yazılarının çoğu hiç okunmayabilir bile.
    Bu more işi bence gayet kullanışlı, yazıyı istediğin yerden bölüyorsun ve arşivde sadece linki ile bölünen kısmına kadar olan parçası görünüyor. Linkin bulunduğu sayfa ile ikisi arasında aynı olsa da az da olsa benzerlik olması iki sayfanın birbiri ile alakalı olduğunu kanıtlıyor Google’a.
    Benim site haritam, arama motorları için hazırladığım sitemap.xml dosyası. Sayfanın altında da bir bağlantısı var ama pek bakan olacağını sanmıyorum.

  • Yazan: E. Ali, 6 Kasım 2008 @ 3:40 am

    bir de excerpt var ki xml olarak gösteriyor, resim varsa resim yok mesela. bu iyi midir bilmiyorum. zararlı değilse onu kullansam daha iyi olacak.

    blogroll listelemeleriyle ilgili:
    bazıları şöyle yapmış: rel=”friend met”
    Bilmiyorum ama iyi bir şey herhalde. 🙂

    onu araştırırken yabancı bir sitede şu tavsiyeyi gördüm:
    rel=”me”
    bunu bana ait olan diğer sitelerimin linkleri ile karşılıklı uygulamam lazımmış. tavsiye ediyorlar. arama motorları hepsinin bana ait olduğunu iyice anlasınlar vay be desinler. 🙂
    şu web işlerinin içine hiç girmemeli insan çıkamıyor. 🙂

    şimdi yorumu gönderdim spam muamelesi yüzünden geri döndüm!
    Tekrar deniyorum—
    olmadı. URL’ yi değiştirdim bakalım…
    yine olmadı. maiyl adresimi sahteleştriyorum..

  • Yazan: FeRHaD, 6 Kasım 2008 @ 3:40 am

    E.Ali
    Kusura bakma, ne oldu anlamadım aniden yazıdaki bütün yorumların silindi. Bu WordPress’de silinen yorumları geri alma diye birşey de yok.
    Şimdi de birden fazla çıkıyor bir yorumun, Spam Karma ile ilgil birşey karıştırdım yanlışlıkla sanırım.

  • Yazan: FeRHaD, 6 Kasım 2008 @ 3:47 am

    İşin içine bir kez girdin mi çıkışın yok, çıkışın anca en yakın akıl hastanesi. Rel’in o özelliklerini bilmiyordum, iyice saçmalamışlar. 😀

  • Yazan: E. Ali, 6 Kasım 2008 @ 3:53 am

    evet, azıcık abartmış olsam da öyle bir şey. saçma sapan işler yani.
    cevaplar için teşekkür ederim.
    tehlikeli bir trafik durumunda caddede karşıdan karşıya kim en rahat geçmekte başarılı olur?
    cevap:
    çok titiz davranmayan! Bu kadar basit. 🙂

  • Yazan: FeRHaD, 6 Kasım 2008 @ 3:57 am

    Ya o kadarına gerek hiç yok ya. Sana onbin tane site link versin bakalım, hiçbirinde me olmasın, bakalım arşivliyormu arşivlemiyormu, bakalım PR 0 mı oluyor, 10’mu. 😀
    Çok fazlasına gerek yok, sade olsun öz olsun, işelvli olsun. Sanki o rel etiketlerini Google’dan başka kim okuyabiliyor. 😀 Google hem ziyaretçileriniz için site yapın Google için değil der he mde sayfaların bu şekilde saçma kodlarla doldurulmasına sebep olur. 😀
    Neyse, benden bu gecelik bu kadar, ben yatar.
    İyi geceler.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz