Bu Yazıyı Okuyun; Dünya’nın En Çok Okunan Blog Yazısı

____________________________________________________________________

Bu yazıyı değil, biraz aşağıda vermiş olduğum bağlantıdaki yazıyı okuyun. Tabi bağlantıyı görmek için bu yazıyı da biraz okumalısınız. 😀 Neyse fazla saçmalamayayım. 😀

Ali’nin sitesinde En çok okunan blog yazısı başlığını gördüm. Hussoloji’nin Dünyanın En Çok Okunan Blog Yazısı! yazısına bağlantı veriyordu. Yazıları biraz inceledim, hoş ama boş bir şey yapılmaya çalışılıyor. Boş derken kimseye birşey kazandıracak birşey değil sadece meraktan ve el birliği ile birşey yapabilme heyecanından belki.

Hussoloji, Dünyanın En Çok Okunan Blog Yazısı! yazısının dünyanın en çok okunan blog yazılarından biri olması için çalışıyor. Hedef yazının yayınlandığı tarihten bir yıl sorna yazının 100.000 kişi tarafından okunmasını sağlamak, uzun vade hedefi ise 1 milyon okuyucu.

Boş dememin bir sebebi de yazıda okuyacak pek birşeyin olmaması. Sadece bu yazının yayınlanma sebebi ile ilgili kısa bir açıklama ve hedefler ve yardım isteği yer alıyor. Bu sebeple korkmanıza gerek yok, size toplumsal konulardan bahseden toplumsal mesajlar veren bir yazı okutmayacağız. Sadece sayfaya girip biraz bakınmanız yeterli.

Bu arada fikir Dünya’nın en çok okunan blog yazısının merak edilmesinden ortaya çıkmış. Bu yazı hangisidir hiçbir fikrim yok ama tahmin edebiliyorum ki yazıda okumay gerçekten değecek hiçbir şey yoktur. Büyük ihtimalle ünlü bir kadının frikiklerinden veya fotoğraflarından oluşan bir blog yazısıdır.

Hala Dünya’nın en çok okunan blog yazısını okumadıysanız buradan okuyabilirsiniz: Dünya’nın En Çok Okunan Blog Yazısı.

Bu arada Hussoloji bu yazıdan trafik vs. hiçbir beklentisinin olmadığını belirtmiş ama iyi bir destek görürse yazının Google PR değerinin çok iyi olacağı kesin, benim takip edeceğim bir konu da bu olacak.

Az önce daha ilginç bir konuda arama fark ettim. İstatistiklerimde yakaladığım ziyaretçim Google’da kızların hosuna giden blog yazıları‘nı arıyordu. Bakalım böyle bir yazıyı yazıp, kızlara okutmaya vs. kalkan blogcu olucak mı. 😀 Olursa desteklerim, yazımın başlığı Kız İseniz Okuyun ( Sadece Bakireler ). 😀

11 Yorum

  • Yazan: E. Ali, 18 Ekim 2008 @ 11:59 pm

    Benim konuyu ele aldığım yazıya gelen yorumlara cevapta Hussoloji bazı açıklamalarda bulunmuş:
    “Blogun ve blogcunun medyadaki pr gücü’nün kanıtlanması” da söz konusu açıklamaların içinde..
    Bu açıdan bakarsak yaptığı şey çok değerli bir hizmet.
    Amaç budur denebilir. Merak da denebilir.
    senin yukarda belirttiğin gibi “desteklerden Goolge pr artması” ise bu çalışmanın bir yan meyvesi olabilir.
    önemli olan sunulan şeyin nasıl sunulduğu bence.
    Sonuçta bir faaliyet var. Niyet ne olursa olsun elbette birtakım getirileri olabilir.
    Bizlere sunulan çok çeşitli hizmetler var mesela:
    o hizmetlerden biz faydalanırken en çok hizmeti sunan kârlı çıkar.
    Benim buraya yorum yazmam benim çıkarıma olabilir; google bunu çok etkili bir backlink olarak değerlendirebilir.
    Ne olursa olsun, her şey güzellikle olsun. 🙂
    Bir yıl sonraki sonucu merak ediyorum.
    Senin bu yazın da oraya ziyaretçi gönderiyor.
    Böylece bir yıl sonra ulaşılan sayıda hepimizin katkısı olmuş olacak.

    Blogların toplamı medyada çok güçlü bir ziyaretçi kitlesine sahip.
    Sadece blogcu.com en çok ziyaret edilen siteler arasında pekçok gazeteden üst sıralarda.
    Türkçe bütün blogları, kendi alan adlarına sahip bütün blogları da katarak hesap etsek tümünün çok büyük bir çoğunluğu var.
    Bir de bunların içinde ciddi ve önemli yazıların çoğunluğu ne kadardır bu tespit edilebilse.. kaç blogcu vardır ki günlük okuyucu sayıları filan filan gazete köşe yazarları kadar.. veya daha çok. işte bütün bunlar tespit edilmeli, önemi bilinmeli.
    bir yönden, blogculuk Türk halkının özgür bir şekilde kendisini ifade etmesidir, düzene kafa tutmasıdır, kitleleri eğitmesidir…
    bu yönün üstünde durup bazı önemli blogları- blogcuları tanımak lazım, tanıtmak lazım.

    işte buna benzer fikirleri olduğunu bildiğim Hussolojiyi destekliyorum. Söz konusu çalışması bütün bu gelişmelere bir katkıdır diye düşünüyorum.

  • Yazan: FeRHaD, 19 Ekim 2008 @ 12:28 am

    Sonucu bende merak ediyorum, belki de hedeften çok daha fazla olabilir, sonuçta bilgisayarımızı her yeniden başlatmamızda IP adresimiz değişiyor, aynı kullanıcı bile bu şekidle bu sayfaya meraktan birkaç kez girecektir.
    Yazı PR kazanacaktır ama tek bir sayfanın yüksek PR olması tüm sitenin yüksek olması demek olmasa da sonuçta sayfadaki linklerden diğer sayfalarda olumlu yönde etkilenecektir. Tabi bu sayfaya link veren yazılar da çoğunlukla düşük PR veya 0 PR olduğundan yazıyı nasıl etkileyecekleri belli değil. Ancak benim senin sayfana verdiğim bağlantı ile yazının değeri artar, senin de onun sayfasına link vermen ile onun sayfasının değerinin dahada artacağını düşünürsek ve linklerin sayısının çok olmasından dolayı gerçekten iyi bir PR değeri kazanabilir.
    Yalnız sayaç sisteminin burada biraz önemi var, acaba sayaç sadece insan ziyaretçileri mi sayıyor yoksa arama botlarını vs. de sayıyor mu? Eğer arama motoru botları da sayılıyorsa istatistikler soğru sonuç vermez.
    Amaca boş derken değersiz olduğunu vs. belirtmek istemedim, normal bir İnternet kullanıcısı için önemsiz birşey. Buraya gelenlerin çoğu öğrenciler olduğu için bu yazıyı da en çok öğrenciler okuyacaktır. Kendi okul arkadaşlarımdan bilirim ki, öğrencilerin çoğu da blog vs. kavramalrdan habersizdir. “Sen ünlü birimisin ki site açıyorsun?” diyen arkadaşlarım var. 😀
    Bir İnternet kullanıcısı için sıradan bir adım, bir blogcu için çok büyük bir adım. 😀

  • Yazan: E. Ali, 19 Ekim 2008 @ 12:45 am

    Belki burada yeri değil ama son zamanlarda kafamı kurcalayan bir şey:
    Eskiden PR meselesine çok önem verirdim. yaklaşık 3 aydır benim PR 4 ama bir değişiklik görmedim. Ne işe yarıyor bu meret? Eskiden ne işe yaradığını bildiğimi sanıyordum. Bir değişiklk olmadığını görünce kafam durdu. hayal kırıklığı…
    Şimdi 4 ama ne değişti? hiçbir şey! Bu konuda bir bilgin varsa cevaplamandan memnun olurum. yoksa ben mi değerlendirmeyi bilmiyorum?

  • Yazan: FeRHaD, 19 Ekim 2008 @ 12:58 am

    Google’ın bir siteye verdiği değer vs. şeklinde saçma tanımları vardır ama gerçekten SEO yaptıran siteler vs. dışında sadece egolarını tatmin etmek için bakılan bir sayıdır.
    Şimdi bakıyoruz bir süredir tanıdığımız çoğu blogcunun PR değeri 4, yani şimdi Google hepsine aynı önemi mi veriyor, vs. çeşitli sorular ortaya çıkabiliyor, benim site şu kadar ziyaretçi alıyor, o bu kadar, nasıl olur diye düşünülüyor. Ama unutmamak gerekki bu mantıktan ziyade matematik kurallarına bağlı birşey. Bu kuralları yerine getiren o dereceye atanmış olan PR değerini alır. Zaten 3, 4 ve 5 gibi değerler normal olarak görülür, önemli olanlar 6 ve üzeridir ki bu sitelere her zaman rastlamıyoruz. 5 sınırını aşmak ise çok zor, sayı arttıkça yokuşta dikleşiyor misali.
    SEO yaptıran ticari siteler vs. için ise durum farklı. Bunların amacı “belirli anahtar kelimelerde” daha üst sıralara çıkmak. Bu anahtar kelimeler genellikle tüm bu tür siteler için aynıdır, tüm turistik siteler için “turizm” sözcüğünün bir değer taşıması gibi. Turizm sözcüğü aramasında daha üst sıralarda görünmek için aynı arama sonucunda bulunan diğer sayfalardan daha yüksek PR değerine sahip olmak gerekli.
    Bunun dışında blogcular arasında genellikle böyle bir rekabet olmadığı ve yazıları da genellikle özgün olduğu için çok önemli birşey değil.
    Bu arada PR değerleri uzun sürelerde yukarı doğru değişiyor. İlk başladığında 0, sonra 2, birkaç ay sonra 4 oldu diye birkaç ay sonra 6 olmasını beklememek lazım.

  • Yazan: E. Ali, 19 Ekim 2008 @ 1:08 am

    Kim bilir belki zamanla, (sitenin yaşı da önemliymiş) site çizgisinde kalitesinde düzgün gelişme gösteriyor, linklerini barındıran diğer benzer içerikli sitelerin sadakatları veya bağlılıkları düzenli bir artış gösteriyorsa bunu da dikkate alıyorlardır diye tahmin ediyorum.
    Demek 6 ve yukarısı önemli… çoğumuz 3 ve 4 isek rakipsiziz bir bakıma akranız demektir:)
    Bilgi için teşekkür ederim.

  • Yazan: hussoloji, 19 Ekim 2008 @ 1:09 am

    Ferhad öncelikle link ve banner ile yazıya verdiğin destekten ötürü teşekkürler…
    Yazının içeriği konusunda bir çok blogda defalarca yazdığım gibi buraya da yazıyorum. Bu bir rekor denemesi sonuçta. Ama yazının pr konusu gibi yeni açılımlar yapmışsın. Bu da demek oluyor ki bu yazı deneysel bir çalışma olacak. Bize bir çok açıdan fikir verecek…
    Bakalım bir sene sonra hangi durumda olacak? O gün yazı hakkında daha detaylı analizler ve öngörümlemeler yapabiliriz diye düşünüyorum…
    Saygılar…

  • Yazan: FeRHaD, 19 Ekim 2008 @ 1:23 am

    @E.Ali
    Evet PR değerimiz aynı, o zaman sloganımız;
    Hepimiz Akranız.
    Hani birşey olunca hepimiz ondan oluyoruzya neyse. 😀
    Tabii ki PR değerinin yaratılmasında birçok faktör etken ama dediğim gibi yükselmek de değerimiz arttıkça biraz zorlaşıyor. Zira 5 iyi bir baraj, 5 oldumu sanırım 6 daha kolay geliyor ama 7 ve üstü yine zorlaşıyor.
    Şunlar ilgini çekebilir:
    Kaç PageRank Ne İfade Eder
    SEO

    @hussoloji
    Muhtemelen bu yazı birçok açıdan yorumlanmaya değen birşey olacak. Bakarsınız sonuçları CERN deneyi sonuçlarından daha değerli sonuçlar olur. 😀
    Bu arada okunma sayısı için eğer sistem botları tanıyıp saymıyorsa problem yok ama sayıyorsa bunun için birşey yapılmalı. Google Analytics iyi ama ben tarayıcımda Google Analytics sistemini devre dışı bıraktım mesela, gidiğimde Google Analytics’te görünmüyor, yazın için özel bunu devre dışı bıraktım.
    Firestats eklentisi bot, kullanıcı vs. çok iyi ayıklıyor ama o da veri tabanını çok iyi kullanıyor. 😀 Neyse sayaç botları ayıklayabiliyorsa problem yok, zaten birkeç kullanıcı az veya çok da çok önemli değil.
    Bu arada yazının adresini Feysbuk’ta da paylaştım. 😀

  • Yazan: hussoloji, 19 Ekim 2008 @ 1:53 am

    🙂 Bakalım zaman neler gösterecek…
    Hayırlısı…

  • Yazan: fibercement, 20 Ekim 2008 @ 5:13 pm

    Artsın pagerankler artık.

  • Yazan: FeRHaD, 20 Ekim 2008 @ 9:43 pm

    Zaten de artması gerekli, yoksa CERN’den önemli bu deneyin sonuçlarını başka bir şekilde nasıl araştırıp inceleyeceğiz. 😀

Bu yazıya bağlantılar

  1. Kızların Hoşuna Giden Blog Yazıları | Mavi Genç

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz