Çin malı yabancı malı her Türk malı onu kullanmalı

____________________________________________________________________

Çin malları Türk ekonomisi için uzun zamandır ciddi bir tehdit olarak biliniyor ve bu da her yerde anlatılıyordu. Bugün de TV’de ana haber bültenlerini izlerken şu anki ekonomik ve iş durumumuzun kötü olmasının bir diğer nedeni olarak Çin mallarından bahsedildi. Çin malları bizi yok etmeye devam ediyordu, ayrıca yerli malı kullanımı hakkında da söylenen onca şey boşa gitmişti.

Çin malları değişik sebeplerden dolayı Türk mallarından daha ucuza üretilip Türkiye’ye getiriliyor. Bir malın Türkiye’de ham maddesi fiyatına Çin’den ham maddesinden işlenmiş ve kullanılabilir  hale getirilmiş ürününü almak mümkün. Çin’de düşük işçi ücretleri devlet teşviki ve yasa dışı yollardan Türkiye’ye sokulması gibi nedenler Çin mallarının ucuz olmasının nedeni.

Zaten fakir durumda olan milletimiz bir de krizle de yüzleşince iyice Çin malı Türk malı ayrımını unuttu doğal olarak. Onlar da ailelerini geleceklerini düşünmek zorunda, tasarruf yapmak zorundalar. Ancak ekonomik durum nedeniyle olaya uzun vadeli bakmıyorlar. O aldıkları Çin malının her birinin ülke ekonomisine ciddi zararı olduğunu ayrıca işsizliğe de katkısı(!) olduğunu düşünmüyorlar. Böyle olunca da sürekli Çin malı kullanımı ile yavaş yavaş ekonomimiz zarar görüyor. Kısa vadede kendilerince kârlı çıkıyorlar ama uzun vadede ülke ekonomisini iş imkanlarını azalttıklarını bilmiyorlar. Neyse, bu anlat anlat bitmez ama anlayan da olmaz denecek bir konu.

Aslında Çin malı korkusu sadece Türkiye’yi ilgilendiren bir konu değil. Çin malları tüm dünyada rağbet gören mallar. Çünkü adamlar nasıl başarıyorsa herşeyin en ucuzunu üretme imkanları var. 🙂 Mesela Avrupa ülkelerinde Türkiye’de Kipa’nın ortağı Tesco’nun alışveriş merkezleri var. Bunlardan birine girip Tesco marka ürünlere baktığınızda hepsinin üzerinde Made in China yazdığını görüyorsunuz. Tesco İngiltere merkezli bir firma ama üretimi ucuz olduğu için o da ürünlerini Çin’de ürettiriyor. Bu normal, çoğu firma gibi o da üretim maliyetlerini düşürmek için Çin’i kullanıyor.

Ancak bunun da bir sınırı olmalı kardeşim. 🙂 Polonya’da Tesco’dan aldığın sarımsak ve soğanın bile üzerinde Made in China yazıyor yahu. Yahu sanayi ürünleri tamam ama, yiyeceklerde de durumun böyle olması kötü yahu. Her şeyde gitgide Çin’e bağlanıyor Dünya. Amerika vs. bahane, Çin şahane.

Adamlar ne yapıyor ne ediyor sanayi mallarından yiyecek işeceğe kadar herşeyini Avrupa’dan daha ucuza üretebiliyorlar ki Avrupa onların mallarını kullanıyor. Sadece Avrupa değil tabi, tüm Dünya.

Her bilgisayarın içinde Çin görmüş bir parça vardır. Benimkinin tamamı Çin görmüş mesela. Yeniyken Spectek marka belleğin Çin’de üretilmemiş olduğunu fark ettim, belleği 1.5 GB yapınca o da kenarda kaldı. Bir de MSI anakart belki Tayvan falan diğer ülkelerdendir ama Foxconn kasa vs. her şey Çin malı. Teknolojide bal gibi de bağlıyız onlara.

Oyuncak vs. ıvır zıvır eskiden Rus malları yaygındı. Rusya’dan getirirler burada satarlar, biz de alır taş gibi oyuncaklarla oynardık. Oyuncaklar bir kere beton gibiydi yahu, çekiç niyetine kullan. 🙂 Şimdi onlar da Çin malı oldu, Ruslar baş edemedi onlarla.

Bu soğan sarımsak olayı da iyice sinirlerimi bozdu. Adamlar yapıyor tamam ama biz neden yapamıyoruz. Her şeyi nasıl bu kadar ucuza getirebiliyorlar ki, bütün dünya onu tercih ediyor. Tamam, işçi ücretleri düşük vs. ama biraz devlet desteği olmadan da olmaz sanırım. Ne bileyim iş yeri açmada teşvikler, düşük enerji ücretleri, vergi falan adamlar yolunu bulmuş.

Biz ise sadece yırtınıyoruz “Yerli malı yurdun malı her Türk malı onu kullanmalı.” Yemiyorlar kardeşim, adamlar Türk malı kullanıp fazla para verince kendini mal gibi hissediyorlar. Olmuyor, Türk malı bir türlü Çin malının önüne geçemiyor.

Kalite konusu da var biraz. Bir Çin telefonları furyası var birkaç senedir. Türk ya da yabancı üreticiler ünlü markaların telefonlarının dış görünüşünde telefonları yapıp Çin telefonu diye satıyor burada, kakalıyorlar resmen. Yahu Nokia 5110 arkasına bir 37 ekran TV tak kullan bari ekran daha büyük. Onun dışında hiç bir işe yarar özellikleri yok, gayet sinir telefonlar ama bizimkiler tutturmuş çakması orijinalinden daha iyiymiş. Adama anlatmaya başlasam Symbian ile Çindian işletim sistemlerinin farklarını torunlarımı görmeden ölecek gideceğim ama karşımdaki yine anlamayacak.

Tabi kalite konusu daha ziyade el altından kaçak gelen mallar için önemli. Bir markanın üretimi yapılıyorsa ürünler gayet kaliteli oluyor. Zaten bilgisayarımın beş yıldır bir tarafını değiştirmemiş olmam da bunun kanıtı. 🙂 İlkokul çocuğu çantasını bavul niyetine kullandım yahu, daha ne diyeyim. 🙂

Bizim de artık böyle oturup onlara bakmamamız gerek ama artık iş bile bulamıyoruz, Çin malları iş imkanlarını yok etmiş! Artık gerçekten Çin’e karşı devasa adımlar atılmalı. Sadece kaçak Çin mallarının yurda girişi değil, farklı tür ürünlerin burada da ucuz üretilerek yabancı markaların da Çin’e karşı alternatifi olması sağlanmalı. Türkiye de Çin’de üretilen bir malı aynı fiyata üretebilse Çin istilasından korkan Dünya’nın büyük kısmı buraya kayar, ondan eminim. Burada da devlet başkanlarının birbiriyle itişip kakışması değil, çalışması gerekliliği ortaya çıkıyor. O da bizde yok tabi!

Mesela Polonya’da, birine hediye diye yurt dışından alacağın bir elbisenin üzerinde İzmir’de üretildiği yazıyor, Bulgaristan’da ne kadar ucuz dediğim buz dolabı Türk malı (Made in Turkiye) çıkıyor, demek ki bu mümkün. Kavun, karpuz, domates de Türkiye’den gidiyor. Biz de yurt dışına bir şeyler ihraç edebiliyoruz yani. İşte bunun arttırılması gerek, Çin’e devredilmesi değil. Araba motorları, yürüyen merdivenler bile bize yurt dışından geliyor, bunları biz de üretmeli, biz yurt dışına çıkarmalıyız. Araba motoru yüklü sadece bir tırlık yükün değeri neredeyse yarım milyon Avro. Bunu biz dışarı vereceğimize onlar bize verse ne güzel olur değilmi!

Madem o kadar biliyorum ben neden bir çözüm bulmuyorum? Bir şey alacağım zaman kalite performans oranı en yüksek olan malı bulmak dışında veya ikinci elini almak dışında ekonomiden anlamam, alakalı bir bölümde de okumam, tek yapabileceğim böyle ahkam kesmektir de ondan.

Bir kere battık bu Çin malları ile dibe, bakalım nasıl çıkacağız yine tepeye. :S

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz