Dünya’daki en hızlı canlı, en hızlı uçan kuÅŸ

____________________________________________________________________

Dünya’da en hızlı uçan kuÅŸ bir doÄŸandır. Hatta o kadar hızlıdır ki, bu hız onu Dünya’daki en hızlı canlı yapar. Çünkü ondan baÅŸka hiçbir canlı bir noktadan baÅŸka bir noktaya onun kadar hızlı hareket edemez.

KimmiÅŸ bu kuÅŸ, Falco peregrinus diye tanınan yabancı doÄŸan gibi bir Türkçe karşılığı (HerÅŸeyi Türkçe’ye çevirmek iyi deÄŸildir, kirlilik yaratır) olan bir doÄŸandır.

Bu doÄŸan yatay konumda uçarken saatte 90 – 110 KM hızla uçabiliyor. Hayvan dalışa geçtimi 160 – 400 KM arası bir hıza ulaÅŸabiliyor. Tabi bu hız da Dünya’daki en hızlı canlı olarak anılmasını saÄŸlıyor.

Bu Falco peregrinus hayvanının dişileri erkeklerinden daha güçlüymüş ve doğan olarak anılanlar da onlar, erkek olanlar ise adamdan sayılmıyor yani.

Avını deşen bir Falco Peregrinus doğanı

Avını deşen bir Falco Peregrinus doğanı

Hayvan etle besleniyor ve eşsiz hızı da bu konuda ona avantaj sağlıyor. Güvercin, karatavuk, ördek, sülün gibi avlarına iyi gören gözleri sayesinde yüzlerce metre uzaktan görebiliyor, pençelerini kapatıyor ve birkaç yüz kilometre hız ile yaptığı dalışlarla hızlı bir şekilde yaklaşıp avı fark etmeden gagasını geçiriyor. Yani av kim vurduya gidiyor. Tabi genelde avı ilk darbede ölüyor, ölmezse de aşağı düşerken doğan avını pençesiyle tutup sofrasına götürüyor, burada da avının boynuna bir vuruşla omurgasını kırıyor. Sonrası da parçalayıp afiyetle yemek tabi.

Hayvanla ilgili aşağıdaki videoyu da mutlaka izleyin.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz