Elektrikli araçlarda enerji ne kadar ucuz olabilir?..

____________________________________________________________________

Twitter iletilerimden toplama olduğundan biraz dağınık halde yazı.

Elektrikli araba almak da bir litre benzin fiyatına 100 KM gitme hayallerinden dolayı ilgimizi aşırı çekmeye baÅŸlıyor yavaÅŸ yavaÅŸ… Son gördüğüm fizik dersi lise birde gördüğüm ders ki, aradan sekiz yıl geçmiÅŸ, enerjinin korunduÄŸu, eÅŸit iÅŸ için eÅŸit enerji gerektiÄŸi vs. Enerji ile ilgili bir kaç ÅŸey hatırlıyorum.
Åžimdi LPG’li arabaların gaz fiyatı belli, o elektrikli aracın santralden alacağı elektrik için santralin yakacağı gaz belli… E o zaman araca birkaç litre gaz koyarak 100 KM gitmesini beklemek gerekmiyor mu? 😀

O parayı ödemiÅŸ oluyoruz sonuçta. 😀 Hemen akla taşıt sektöründe alınan binbir türlü vergi geliyor haklı olarak. Vergiyi bile çıkartsan arada ciddi bir fark var yine. 🙂 Åžimdi, devletin benzin fiyatının %75’inden fazlasını vergi olarak alıyorken size elektriÄŸi ucuz kullandırtması! Mantıklı mı?
Bence deÄŸil. 😀 Åžu da var, bu araçlar yaygınlaÅŸmaya kalkarsa deÄŸil bu araçların kullandığı enerjinin pahalılaÅŸması… Evlerde kullandığımız elektriÄŸe bile daha bir sürü zamlar gelmesi gerek… Ha elektriÄŸi de gavurun doÄŸalgazdan üretiyorduk, bahane ile ona da zam yaparlar. 😀 EÅŸit iÅŸ için eÅŸit enerji durumu da ne oluyor bu arada? EÅŸit iÅŸ için eÅŸit enerji farklı fiyat oluyor. 😀 LPG’li araç ile santralin tabii ki enerji dönüşüm oranları farklı, iÅŸin esprisi o da… Bir litre LPG ile gidilecek yol ve üretilecek enerji ile gidilecek yol ve ödenecek paralar farklı… Böyle deÄŸerli bir vergi kaynağını devlet kaybetmek istemeyecek.

Aynı zamanda bu kadar ucuz iÅŸe petrol ÅŸirketleri de sevinmeyecek. DoÄŸal gaz ÅŸirketleri sevinebilir. 🙂 Ama elektrik ÅŸebekesi iÅŸletmecileri ise hiç ama hiç sevinmeyecek. Aynı ÅŸekilde elektrik santralleri de. Çünkü elektrikli araçların ÅŸarjları, yaygınlaÅŸtıkça elektrik ÅŸebekeleri için ciddi bir yük demek. Trafikteki araç sayısı, ÅŸarj esnasında çektikleri akım; ve bunu gece kullanımın az ucuz tarifede yaptığını düşünsek bile… Åžebekeye yine ciddi bir yük bindirebilirler… Böyle bir ÅŸey olursa, ÅŸebekedeki yükün az olduÄŸu gece tarifesinde ÅŸebekedeki yük artar.Bu bir kere yükün artması ile gece tarifesinin fiyatının artması demek olur. E fiyat artarsa arabamızı ÅŸarj ettiÄŸimiz elektriÄŸin fiyatı artar. E bu artarsa akümüz daha pahalıya dolmaya baÅŸlar. Ha, bu belli bölgelerde ÅŸebeke yenilenmesi gereklerini de çıkarabilir ortaya. Åžebeke yöneticilerine yeni masraflar demek olur bu da. Yani bir miktar zam daha. 😀

Ha bir de ÅŸebeke iÅŸletmenin artan güçlüğü ve artan bedeline, bir de azalan akaryakıt vergi gelirleri eklenirse… Devletin buna karşı da bir dizi önlem alması gerekir. Ama nasıl önlemler alır? Bu tür elektrikli araçlardan daha fazla vergi mi alır? Tek seferlik yüksek verginin anlamı yok tabi. Bunlara aylık, yıllık vs. ekstra bir vergi mi çıkarır? Olabilir bence. Elektrikteki vergiyi arttırsa? Olabilir ama, araç dışı kullanımlar için elektriÄŸin pahalılanması demek bu. Anlam kaybediyor. Araçları sadece ÅŸarj istasyonlarında ÅŸarj etme ÅŸartı kuralı getirilemez. Elektrik ÅŸarj cihazlarına ayrı bir sayaç takılabilir belki. Bu ÅŸekilde hem elektrik ÅŸirketi hem de devlet kullanıcıya ayrı bir ücretlendirme yapabilir. Yani hem elektrik ÅŸirketleri artan yakıt ve yatırım masraflarını karşılayabilir, hem devlet de istediÄŸi vergiyi kullanıcılardan alabilir…

E tabi, elektrikli araçların da biraz masraflanması, 100 KM’yi gidiÅŸ fiyatlarının artması demek bu. Ne kadar artacağı belli olmaz ama, ÅŸu anki benzin fiyatına yaklaÅŸması kolay kolay olacak ÅŸey deÄŸil. Ama yine de bu araçlar ile yolculuÄŸun pahalılaÅŸacağı kesin… Bir tarafta artan elektrik tüketimini karşılamaya çalışan santrallerin yakıt ve bakım masrafları. Bu elektriÄŸi taşıyan ve dağıtan iletim ve dağıtım ÅŸirketlerinin üretim ÅŸirketlerine ve yatırımlarına olan masrafları. Benzin satışlarının azalmasını izleyen petrol ÅŸirketleri. (Tabi kısa vadede bu kadar bir artışın olacağını sanmam. Yani hızlı olmayacaktır.) Benzin ve dizelde azalan vergi gelirlerini yerine koymak isteyen devlet kasası… Kısa vadede iyi hoÅŸ ama, uzun vadede bu elektrikli araçların yoldaki masrafı da artacak kesinlikle. Arıza, yedek parça vs. masrafları nasıl olur bilmem. Aküleri mesela, zamanla zayıflayan akülerin deÄŸiÅŸtirilmesi vs. gerekli. Kiralık aküler de buna çözüm deÄŸil. DiÄŸer parçaları da falan…

Neyse, uzatmayayım. Bu arabaları alıp gezip tozmanın tam vakti diyorum özetle. Ha bir süre beklemek de mantıklı, piyasaya daha ucuz araçların çıkması beklenebilir. Ama ucuzlama olursa, bahsettiÄŸim durumlar da öne gelir. Ha ÅŸu da var, hükümetin enerji koridoru olma ve verdiÄŸi tonla santral lisansı elektriÄŸin ucuzlamasını saÄŸlayabilirse, durum süper de olabilir. Hani ucuz ucuza kullanabiliriz elektikli araçlarımızı, ya da insani bir fiyata. 🙂 O kadar santral de elektriÄŸini satacak müşteri bulur. Hani, biraz zamanın göstereceÄŸi bir durum özetle…

2 Yorum

  • Yazan: Burak, 26 Kasım 2012 @ 7:35 pm

    Zamanla olacak bir iş abi. yaygınlaşmadı daha. He yaygınlaşırsa iyi olur bence.

  • Yazan: FeRHaD, 27 Kasım 2012 @ 6:21 pm

    Yaygınlaşacak mutlaka. Petrol bitince ne yapacaklar, seve seve. Bisiklet sürecek değilya 40 yıldır arabadan inmemiş adam. 😀
    Åžu an için ortam ve altyapı yeterli deÄŸil yalnız. Gerek elektrik ÅŸebekesi, gerek enerji üretim tesisleri. Fosil yakıtın tüketim yolunu deÄŸiÅŸtiriyor tamamen. Birinde rafinerilerden benzin istasyonlarına, birinde rafinerilerden santrallere, oradan ÅŸehirlere, araçlara…
    Bu yön deÄŸiÅŸimini saÄŸlamak için ciddi yatırımlar lazım…

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz