En büyük balık: Balina Köpekbalığı

____________________________________________________________________

Dünya sularında yaşayan en büyük balık Rhincodontidae ailesinden balina köpekbalığıdır (Rhincodon typus). Büyüklüğüne ve korkunç görünüşüne rağmen tamamen zararsızdır.

Balina köpekbalıkları yaşayan en büyük balıklardır. Ortalama büyüklükleri 9 metredir ancak en büyük görülen balık 13.7 m uzunluğunda ve 36 tondur (neredeyse bir tır kadar).

rhincodon_typus

Korkunç görünüşlerine ve cüsselerine rağmen zararsızdırlar. Ağızları büyüktür ama bu insan yutmak için değil sudaki planktonları yakalayıp yemek içindir (O kadar büyük bir yaratık mikroskobik canlılarla besleniyor!). Suda görürseniz kaçmanıza gerek yok yani. 🙂 Hayvan ağzını geniş bir şekilde açar ve böylece ağzına daha fazla miktarda plankton girer. Ağzına aldığı bu kadar su balığın solungaçlarından dışarı çıkar. Planktonlar ve diğer küçük şeyler de burada yakalanırlar. Hayvan midesindeki maddeleri ağzına çıkarır ve tekrar içeri sokar, yakalama ve sindirim işlemi böyle sürüp gider.

Balina mı köpekbalığı mı? İnsanlar bu balığa balina gibi büyük cüssesi sebebiyle balina köpekbalığı diyor, bir balina olduğu için falan değil. Hayvanın iskelet ve  deri yapıları incelenerek köpekbalığı soyundan olduğunda anlaşılmış.

Balina köpekbalıklarının ilginç bir özelliği tüm vücutlarının basınca duyarlı alıcılarla kaplı olmasıdır. Bu alıcılarla etraflarındaki sudaki değişmeleri takip ederler. Suda ağızları açık yüzdüklerinden vücutlarına oranla küçük gözleri önlerini görmeye yetmez, bu sebeple de altıncı hisleri olan bu alıcılara ihtiyaç duyarlar.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz