En güçlü canlı

____________________________________________________________________

Aklınıza fil ya da dinozor falan geliyor değilmi. Aslında bir bakıma doğru, çok güçlüler. Ancak kaldırabildikleri ağırlık kütle olarak diğer canlılardan daha fazla. Benim bahsedeceğim canlı ise kendi ağırlığına oranla diğerlerinden daha fazla oranda yük kaldırabiliyor, yani güç dediğim kendi ağırlığına oranla taşıyabildiği yük. Mesela bir Afrika fili ağırlığının %25 kadarını taşıyabilir. Bizim yaratığımız ise yüzde ile uğraşmıyor doğrudan 850 katını alıyor taşıyor. 🙂 Peki nedir kimdir bu canlı? Tabii ki bir gergedan böceği (RHINOCEROS BEETLE).

Evet bu böcek tam ağırlığının 850 katını taşıyabiliyor. Halterciler bile 2 çok zorlayanlar üç. Bu böcek ise kendi ağırlığının tam 850 katı ağırlığı taşıyabiliyor. Bir insanın bu ağırlığı taşıması demek yaklaşık 65 ton yük taşıyabilmesi demek. 🙂

Gergedan Böceği

Gergedan Böceği

Bu böceklere neden gergedan böceği denir? Çünkü yukarıda gördüğünüz gibi gergedan boynuzlarına benzer boynuzları vardır.

Hayvan yaklaşık 4 cm boyundadır. Hayvancık uzunca bir larva dönemi geçiriyor, tabi bu sürede çevresi tarafından önemsenmiyor, beslenmiyor. O da çareyi ağaç kökü vs. yemekte buluyor. 🙂 Büyüyünce ise nektar, meyve vs. yeyip içiyor.

Bu da canlı ile ilgili ilginç bir durum. İki böcek ortası delik boru biçiminde bir düzeneğe konur. Sonra delik kısma dişi bir gergedan böceği konur. Dişi böceği erkek gergedan böcekleri görünce birbirlerine girerler. Borudan rakibini aşağı atabilen kavgayı kazanmış olur ve dişiyi alır.

Ayrıca bu hayvanlar Asya’da evcil hayvan olarak barındırılıyor ve kızartılıp yeniyor.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz