Flash desteÄŸi olmayan iPad

____________________________________________________________________

iPad’i geçen haftalarda Apple piyasaya hijyenik ped olarak sürmüştü. :)Saçmaladım tabi, iPad Twitter’ın trendlerinden haftalardır düşmediÄŸine göre baya bir kiÅŸi tanıyor olmalı artık bu aleti, özetle iPhone’dan büyük, laptoptan daha küçükçe bir alet. Apple AÄŸ için çok iyi bir alet olduÄŸunu söylüyor, hatta biçilmiÅŸ kaftan falan diyor. Ahaha yalanın da en büyüğü… 🙂 Bir kere bu alette Flash desteÄŸi yok!

iPad

iPad

Flash günümüz sitelerinde özellikle reklamlar için çok kullanılan bir platform bağımsız dil.Son sürümleri gerçekten cep telefonlarında bile bilgisayardan girdiÄŸimiz sitelerdeki animasyonları vs. oynatabilmemizi saÄŸlıyor. Hadi ondan baÅŸka tammaen Flash ile yapılan bolbol animasyon dolu siteler var. Google bile Adobe ile Flash verileri indekslemek için iÅŸe giriÅŸmiÅŸken Apple’ın bunu iPhone ve iPad’den uzak tutması tuhaf. Tamamen duygusal. 🙂

Apple’ın bu cihazlara Flash desteÄŸi getirmesi demek iPhone’a Java ME desteÄŸi getirmesi ile aynı ÅŸey. Halihazırda olan onca uygulama Apple geliÅŸtiricilerini iÅŸine yaramayacak, daha doÄŸrusu yarayacak da Apple daha az satış yapabilecek. Flash platformunda da birçok oyun ve uygulama var ÅŸu anda. iPhone ya da iPad’e böyle bir desteÄŸin gelmesi ortalığı sarsacak sanırım.

iPhone’a donanımsal nedenlerle Flash getirilemiyor deniyordu. Ancak aynı iÅŸlemciyi kullanan diÄŸer cihazlarda Flash desteÄŸi vardı! Benim telefonumda da Flash var, iÅŸlemcisi de 2004 model ki o zamanlarda cep telefonunda Flash düşünmek biraz zor idi. Hatta WMMX uzantıları da yeni eklenmiÅŸti ki iÅŸlemcinin tek çoklu ortam uygulamaları hızlandırma sistemi. Ama yine de elde olan ile çalışıyor ÅŸu an Flash. iPhone’un iÅŸlemcisi de daha dandik olamayacağına göre… iPhone’u geçtim bari iPad’de olsa idi. Madem iyi bir AÄŸ cihazı geliÅŸtiriyorsun Flash desteÄŸi de olsun ki Flash içerikleri kaçırmayasın deÄŸilmi ama… Ona da cihazın ÅŸarjını çok çabuk bitirecek diyorlar. Yahu kullanıcı isterse kapatır Flash desteÄŸini isterse açar, ayarlar cihazın güç tüketimini.

HTML 5 ile Flash’a gerek kalmayacağı da söyleniyor, Apple buna güveniyorsa da o zamana kadar bu aletler piyasadan kalkmazsa iyidir… 🙂

Neyse bu kadar çene çaldığıma göre bir iPhone ya da iPad’im de olsa bari… 🙂 Ama olmasa bile koyuyor yav, o kadar pahalı geliyorlar bu ülkeye ki bit dünya para verip alıyorsun, ahahah, üç kat daha ucuz bir cihazın yaptığını yapamıyorsun!

2 Yorum

  • Yazan: Murat, 7 Åžubat 2010 @ 2:32 pm

    Tamamen doğru bir yaklaşım. Apple firması java ve flash desteğini, uygulama satışları düşmesin diye desteklemiyor. Sonuç olarak apple bir ürünü yüksek fiyatla satarken kazandığı paranın kat kat fazlasını saçma bir programa 1$ verebilen müşterilerden kazanıyor. iphone gibi cihaza türkiye şartlarında 2500 lira veren biri o uygulamalara verdiği 2-3$ dert etmiyor. Adamlarda bunun farkındalar. Fakat kısıtlı program ağı sayesinde birçok uygulama iphone için şuan yok. Java ve flash desteği olsa, Javafx ve adobe air ile birlikte iphone özellikleri birleştirilerek insanların gözlerine inanamayacağı birçok uygulama geliştirilebilir. Apple, kullanıcılarını tarikat mensubu gibi görmeye devam ettikçe bu düzen böyle gider.

  • Yazan: FeRHaD, 7 Åžubat 2010 @ 4:23 pm

    Apple tarikatı; sadece Apple ürünlerini kullanan, sadece Apple iyidir diyen ve ona para vermekten çekinmeyen insanlar topluluğu, ahahah hüş oldu bu. 😀

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz