Google Maps, My Location özelliği saçmalıyor

____________________________________________________________________

Google Maps, Google’ın ilk olarak neredeyse tüm dünyanın haritasını ve kuş bakışı görüntüsünü evimize getirmekle ünlü Earth programının cep telefonları için olan sürümü. Bu programın Windows Mobile, Symbian, BlackBerry işletim sistemleri ve platform bağımsız çalışabilen Java sürümü var. Uygulamanın My Location diye konumunuzu gösteren bir özelliği var ki, tam saçmalıyor. Mesela beni Brezilya’da Buenos Aires’te gösterebiliyor. 🙂

My Location özelliği, harita üzerinde bulunduğunuz konumu gösteren bir özellik. Bu özelliğin aygıtınızda GPS (Global Positioning System – Küresel Konumlama Sistemi) imkanı olup olmamasına bağlı iki farklı çalışma biçimi var.

Eğer aygıtınızda GPS desteği veya harici bir GPS cihazı bağlantısı var ise Google Maps bu cihazı kullanarak konum bilginizi alıp sunucularından gerekli veriyi alıp, konumunuzu gösteriyor. Bunu harita üzerinde mavi bir nokta ile işaret ediyor.

Aygıtınızda GPS desteği ve harici bir GPS cihazı bağlantısı yoksa, program cep telefonunun şebekede bağlı olduğu baz istasyonundan bazı bilgiler alarak veri tabanındaki bilgilerle karşılaştırıp yaklaşık konumunuzu gösteriyor. Bu şekilde alınan sonuçlar da çok doğru olmadığı için haritada mavi bir noktanın etrafında genişliği değişen mavi bir alan görünüyor. Siz de bu mavi alanın içinde bir yerdesiniz.

GPS desteği olmadan kullanımda program bazen çok saçma sonuçlar verebiliyor. Örneğin son sefer kullanımımda beni Brezilya, Buenos Aires’e göndermesi gibi. Beni şu aşağıda görünen yerde gösteriyordu, yandaki resim yakınlaştırılmış görünüm. Daha önceleri Rusya’ya gittiğini hatırlıyorum ama Brezilya kadar uzaklaşmamıştı.

Ben bu resimde görünen yerde yaşıyormuşum, Buenos Aires

Ben bu resimde görünen yerde yaşıyormuşum, Buenos Aires

Program çalışması esnasında baz istasyonundan bazı kimlik bilgileri alıp bunların kendi veri tabanında olup olmadığına bakıyor. Bu kimlik bilgileri tamamen baz istasyonu ile ilgili, sizin kişisel bilgileriniz vs. değil. Eğer veri tabanında var ise sizin güncel konumunuzu yaklaşık olarak gösteriyor (sözde). Eğer yoksa da hata veriyor ya da “Your current location is temporarily unavailable” gibi bir hata iletisi gösteriyor.

Peki Google baz istasyonları ile ilgili bu veri tabanını nasıl oluşturuyor. Öncelikle aygıtında GPS özelliği olan kullanıcılarından. Bu kullanıcılardan hem konum bilgisi hem de baz istasyonu bilgisini alıyor ve bunları veri tabanında saklıyor. Sonraki Google Maps sorgularında da bu veri tabanındaki veriyi kullanıyor.

İşte My Location özelliğinin saçmalamasının nedenleri de Google’ın kullanıcılarının cihazlarından veya baz istasyonundan aldığı verilerdeki hatalar. Genelde GPS verileri doğrudur, bu sebeple bu tür bir probleme genellikle neden olmaz. Baz istasyonundan alınan veri konum bilgisinin alındığı telefonda doğru olabilir ama diğer kullanıcılar şebekedeki problemler yüzünden hatalı bilgiler alabilir. Bu durumda da veri tabanındaki yanlış veri ile eşleştirme yapılır ve böyle saçma bir durum ortaya çıkar.

Ayrıca benim gibi WiFi üzerinden İnternet’e bağlanıyorsanız uygulamanın sapıtması daha da normaldir. Uygulama belki şebeke verisini sadece şebeke üzerinden iletişim esnasında alabiliyor, yani programı GPRS, EDGE veya 3N üzerinden kullanırken alabiliyor. WiFi ile kullanıldığında hatalı bilgi alınıyor ve haritadaki konumunuz da sapıtıyor.

Google Maps, My Locations özelliği biraz daha geliştirilirse çok iyi bir uygulama. Ancak şuan için şebeke üzerinden İnternet bağlantısı kurulmadığından mı bilmem bazen sapıtmaları olabiliyor. Neyse Street View gibi diğer özelliklerini kullanırız biz de ama onlar da Türkiye’de doğru düzgün desteklenmiyor.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz