Google Mobile Maps Street View

____________________________________________________________________

Dünya’da hayranı olduğum şeylerden biri de Google. Kaç yıldır kullanıcılarına neredeyse her türlü hizmeti kuruş para almadan yapıyorlar. Bunlar içinde daha önceden pek rastlanmamış ilkleri de var. Google Maps ve ona son zamanlarda eklenen Street View (Sokak Görünümü) özelliği.

Google Maps, Google’ın Nasa gibi çeşitli kaynaklardan fotoğraflar ve çeşitli yerel kaynaklardan da harita bilgisi alarak oluşturduğu mükemmel bir harita hizmeti. Tabi sadece bir harita değil, kuş bakışı birçok yeri görebileceğiniz bir hizmet. Aslında pek açıklamama da gerek yok, bunu ya Google Earth programından ya da Google Maps İnternet sayfasından denemişsinizdir.

Street View ise Google’ın Amerika’daki büyük şehirlerde şehir içinde dolaşan birçok kamera ile donatılmış arabaların etrafındaki 360 derecelik görüntüyü kaydedip bunu rahatça kullanılabilir bir biçime getirmesiyle oluşan bir sistem. Bu şekilde görüntü kaydedilmiş bir nokta seçiyorsunuz ve içine giiryorsunun, daha sonra oldukça kaliteli fotoğraflarla ve bir miktar yaklaştırma imkanı ile o noktanın 360 derece etrafında görünen herşeyi görebiliyorsunuz.

Street View özelliği ilk önce 3D işlemlerin kolaylığı ve performansın denenmesi amacıyla Google Earth uygulamasında tanıtılmıştı. İlk çıktığında hakkında çok ilginç yorumlar yapılmıştı, zira Google’ın bu kadar bilgiyle ve çektiği o kadar resimle özel hayatlara karşı bir tehdit olduğu bilr düşünülmüştü.

Daha sonra Street View çevrimiçi harita sistemi olan Google Haritalar’a (Maps) da eklenti. Taryıcı üzerinden JavaScript ile yapılabilmesi de ilginçti.

Ben de bir süredir cep telefonumda WM akıllı telefon sürümünü bulunduruyordum. Java sürümünü denemek için indirip yükledim. Biraz dolaşınca Street View hizmeti ilk kez duyurulmuş gibi şaşırmıştım. Cebimdeki alette bile Street View kullanmak mümkündü. Üstelik Street View WM akıllı telefon sürümünde değil, miadını doldurmaya çalışan Java (J2ME) sürümündeydi. Muhtemelen akıllı telefon ve cep bilgisayrı sürümlerinde de vardır ama J2ME sürümünü denedim ilk. Zaten bu sürümü de telefona bağlı olarak aynı işi görüyor, ancak telefonunuzun GPS çipi vs. barındırması durumunda WM sürümü kullanmak daha mantıklı.

Masaüstü bilgisayarımda bile şaşkın şaşkın kullandığım bu uygulamayı cep telefonunda görmek gerçekten şaşırtıcıydı.

Bunlar da Google Mobile Maps ekran görüntüleri. Görüntülerin bulanık olduğuna bakmayın, bant genişiliği tasarrufu için JPEG kalitesi 70 olarak sıkıştırılmıştır, malum 1 GB verinin maliyeti aşağı yukarı 0.8 YTL.

İlk fotoğraf Los Angeles şehrinden rastgele bir görüntü.
Google Mobile Maps Los Angeles, LA ekran görüntüsü

Street View görüntüleri de şunlar:

Bu da Google Mobile Maps bir Street View Görüntüsü

Bu da Google Mobile Maps bir Street View Görüntüsü. Simgeye tıkladığınızda açılan pencerede Street View görüntülerini görebiliyor ve yön tuşları ile sağ sol yukarı aşağı hareket edebilyorsunuz.

Uygulama üst sağ köşede alınan verinin boyutunu da gösteriyor.

Uygulama sağ üst köşesinde alınan verinin boyutunu da gösteriyor. Street View özelliğini tam ekran olarak da kullanabilirsiniz. Bu modda iken bir miktar yaklaşma (Zoom) da mümkün.

 

 
Google Mobile Maps Hakkında Ekranı

Burada uygulamanın İnternet’e gönderdiği ve aldığı veri miktarları da yazıyor. Bu noktaya çok dikkat edilmeli, zira uygulama Türkiye’deki GPRS tarifesiyle ölüm tehlikesi altında olmadan kullanılacak bir uygulama değil. Ancak Kıbrıs’ta iseniz 3G ile daha rahat kullanabilirsiniz tabii. 😀 Uygulama ciddi boyutta veri alıyor. İlk sürümlerinden birinde geçen yıl bir deneme yapmıştım, yaklaşık 30 kontörünüzün karşılığında karşınıza çıkan haritadan da birşey anlamıyorsunuz. 😀
Hakkında ekranında veri trafiğinden başka Java sanal makine platformu, kullanılan Java belleği, harita önbelleğinin bellekte kapladığı yer, önbellek olarak uygulamanın telefona kaydettiği vei miktarı ve dolaşımınızın bu önbellekteki verilere isabet oranı gibi veriler ve harita üzeindeki konum ve yükseklik gibi bilgileriniz de sunuluyor.

Ayrıca Google Mobile Maps uygulamasının hoş bir özelliği de GPS özelliğine veya cihazına sahip olamyan bir telefonda bile şebeke verilerinin alınarak konumunuzun ortalama olarak gösterilmesini sağlayan My Location özelliği. Tabi bu özellik şebeke durumuna göre her zaman çalışamyabiliyor veya beni Rusya’da gösterebiliyor. 😀

Cep telefonunuz için Google Maps uygulamasını şuradan telefonunuza linkini göndertebilir veya telefonunuzdan m.google.com/maps adresine giderek indirebilirsiniz.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz