H.264 kullanımı 2015’e kadar ücretsiz

____________________________________________________________________

MPEG LA (Licensing Authority) H.264 lisanslarının 2015’in sonuna kadar ücretsiz olacağını duyurdu. Bu yine de H.264’ü AÄŸ videolarının paylaşımı için temel araç yapmak için yeterince mantıklı deÄŸil.

H.264 lisanslarının ücretsiz olması MPEG LA’in Theora gibi açık kaynak ve ücretsiz bir formatı gerçekten bir tehdit olarak gördüğüne iÅŸaret olabilir. Sonuçta Theora ücretsiz ve açık kaynak olması bakımından daha fazla AÄŸ gezgini üreticisi tarafından desteklenmekte. H.264’ün lisansını ücretsiz hale getirerek de Theora’yı yenmeye çalışıyorlar.

Ancak H.264’ü “ücretsiz” olarak ÅŸimdi iyi satabilirler ve H.264 HTML5 standardının kod biçimi olursa gelecek yıllarda bundan iyi paralar kazanma fırsatları olabilir. Ä°lk baÅŸlardaki ücretsiz satış H.264’ü yayacak ve daha sonra lisansları çok daha yüksek fiyata satabilecekler ki artık bu standart çok daha üst bir standarda baÄŸlanmış ve yaygın kullanılan bir standart olmuÅŸ olacak.

Ayrıca H.264 lisans şartları da oldukça katı. Bu çerçevede izleyiciler de lisans ödemek durumunda kalabilir. Mesela girdiğiniz video sitesinde bir H.264 video izliyorsunuz ama bu site H.264 lisans bedelini ödememiş. Bu durumda o videoyu izleyen ve faydalanan kişi olarak sizin ücret ödemeniz gerekebilir. Ayrıca ücretsiz, özel ve kişisel çalışmalarınız dışında ücret ödemek istemiyorsanız H.264 biçimini kullanamayacaksınız.

Ücretsiz lisanslar 2015 yılının sonuna kadar. O zamana kadar lisanslar ücretsiz dağıtıldıktan sonra birden ücretli lisans dönemi başlayınca ve pahalı lisans bedelleri de söz konusu olunca işin rengi değişecek. Hem lisans bedellerini ödemek hem de tüm videoları ücretsiz bir biçime dönüştürmek güç olacağından zaten videoların aşırı bant genişliği gereksiniminde n dolayı zor para kazanan video paylaşım siteleri ve farklı tür servisler zor durumda kalacak.

Åžimdilik H.264 ücretsiz bir biçim olsa da geleceÄŸi de düşünerek bu biçime fazla yatırım yapmamak gerekli. Bunun yerine ücretsiz ve açık kaynak olan Theora gibi video biçimlerine yönelinmeli. Yoksa hayat gördüğünüz ve her an ÅŸahit olduÄŸunuz üzere pahalılaÅŸmaya devam edecek…

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz