Hasankeyf Dünya Mirası olsun

____________________________________________________________________

Daha geçenlerde bir barajın kurulup doğa harikası bir yerin mahvedilmesine karşı bir karşı durmadan bahsetmiştim. Yine aynı mesele. Aslında daha önce yazacaktım ama zaman vs… Bu seferki konu Hasankeyf, üzerine koca bir baraj inşa edilerek yok olması sağlanmak istenen Hasankeyf. Halbuki şöyle bir şey de var, orası UNESCO Dünya Mirası kriterlerinden 10/9 karşılayan bir bölge!

Ülke olarak çoğu yerimizde doğa harikası denecek bir şeyler var, en azından hala kalmış durumda. Ancak Hasankeyf bu UNESCO maddelerinden 9’unu karşılamakla bunların arasından rahatça sıyrılmış durumda.

Yine de bazı gözü doymaz kişiler buraya bir baraj kurarak mahvetmeyi ve ceplerini doldurmayı düşünüyor. Şimdi bunlara şerefsiz dememek için zor tutuyorum kendimi. 🙂

Yahu insan, geçmişin belli, geleceğin belli. Dünya’da bugüne kadar yaşadığın kadar geleceğin bile yok. Evet buna eminim, gelecek bin yıl içinde kıyamet kopmazsa insanoğlu ya kendi kendini yokedecek (ki şu an o yolda ilerliyor), ya da bu savaşlar sonucu Einstein’in dediği gibi taşlar ve sopalardan ibaret ilkel bir hayata geri dönecek. (Bkz. A. Einstein’den özlü sözler. 3. Dünya savaşında hangi silahların kullanılacağını bilmiyorum ama 4. Dünya savaşında taş ve sopalar olacağını biliyorum.) Dünya ise insanoğlundan çok daha uzun bir süredir var olan ve var OLACAK bir yapı. Biz sadece onun üzerindeki bir canlıyız. Sayemizde nesli tükenen binlerce canlı gördük ya, bu böyle devam etmeyecek hep. Dünya sonunda bizi de üzerinden atacak… Ama buna rağmen bazı para hırsı içinde boğulan kişiler gidip en ufak bir hakları olmadığı halde böyle yerleri mahvetmeye çalışıyor. Ne için? Enerji için.

Enerji günümüzde önemli bir konu. Ama nükleer enerjiden uzak durup baraj yapalım diyoruz mesela. Ama bu barajlarla sadece birkaç kişinin değil, bir ülke insanın cebini dolduracak fırsatları engelliyoruz. Yenilenebilir enerjiye ise hiç niyetimiz yok.

Bana ne kardeşim, isterseniz karanlıkta yaşayın. Facebook olmasın, İnternet olmasın, teknoloji vs. olmasın… Yaşayın işte ilkel ilkel… Oluşumuna en ufak bir katkınız olmadığı şeyi yıkmaya üstelik üzerinden para kazanmaya çalışana iyi şeyler düşünmem ben. Doğaya acırım ama size acımam… Hoşt doğa sizinle birlikte beni de silip süpürecek ama fark sizin cesediniz üzerinde birkaç kuruş fazla para olacak. Farketmez gideceğimiz yer cehennem…

Bir de bu barajı finanse etmek için kredi sağlayacak bankalar varmış. Yahu bankalardan hiç iyi bir şey olur mu? Hepsi büyümek ve birilerini onlara borçlandırmaya çalışan kurumlar, kanmayın hiç, iyi bir şey çıkmaz onlardan…

Tamam bir madde tutmuyorsa varsın Hasankeyf Dünya mirası olmasın. Ama üzerinde de aptal bir baraj yükselmesin. Gidin nükleer santral yapın ama böyle bir mirası yok etmeyin!

Neyse, Sunipeyk yayın demiş yaydık ama böyle yaymak ile ne olacak. Biraz yayıldıktan sonra toplanıp bir şeyler yapmalı, bir yerlerde imza toplayalım falan!.. Bununla ilgili bir site falan yok mu? Kotam dolmuş durumda, araştıramıyorum bu nedenle!

Konu ile ilgili bir de buraya bakın…

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz