HTML arkaplan sesi

____________________________________________________________________

Ağ sayfalarınızda arkaplan sesi olarak bir müzik dosyasının çalmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için HTML standardında basit bir etiket vardır.

Sayfanın HEAD etiketi kapanışından önce şuna benzer bir kod eklemelisiniz:

<BGSOUND SRC=”muzik.wav”>

Bu etiketteki bgsound arkaplanda bir müzik çalınacağını, src de arkaplan olarak çalınacak ses dosyasının yolunu verir. Bu yol tabii ki Ağ üzerinde olan bir yol olmalı, yani bir site üzerinde olmalı. Çalınacak müzik dosyası çok yüksek boyutlu bir şey olmamalı ki sayfanın yüklenmesini yavaşlatmasın.

Müzik çalma işleminde kullanılabilecek bazı etiketler:
Balance: Bu sesin hangi hoparlörden ne seviyede çıkacağını belirler. Standart olan ayar sıfırdır ( 0 ) ve bu şekilde ses her iki hoparlörden de çıkabilir. -10000 sadece sol çıkışı, 10000 de sağ çıkışı ifade eder. Bunların arasındaki değerler de sistemi uygun şekilde ayarlar, yalnız sayı negatif ise baskın taraf sol, değilse sağdır.

Delay: Müziğin kaç saniye sonra çalmaya başlayacağını belirler. Pozitif bir sayı olmalıdır.

Loop: Dosyanın kaç kez çalınacağını belirtir. Bu pozitif bir sayı olabilir, müzik bu sayı kadar tekrar tekrar çaldırılır. Sınırsız için -1 ya da Infinite yazılabilir.

Volume: Bu da ses düzeyini belirler. 0 değeri sesin tam açık olduğunu, -10000‘de kapalı olduğunu belirtir, ince ayarlar da bu değerler arasından değer seçilerek yapılır.

ÖNEMLİ NOT: Sayfanızda arkaplan olarak müzik çaldırabilmeniz bunu yapmanız gerektiği anlamına gelmez. Bence ise yapmayın. 😀 Ha bir de yukarıdaki yöntem çok basittir. Müziğin sayfa geçişlerinde de yeniden başlayacağını falan aklınızdan çıkarmayın, yani çok sıkıcı olabilir, olacaktır da. Hatta kötü bir parça ise ziyaretçi sitenizi terkedebilir. 😀

BİR DİĞER NOT DAHA: Bu standart Internet Explorer tarafından ilk kullanılmış, aynı ay içinde de o zamanın Ağ gezginlerinden bir diğer Mosaic’e eklenmiş. Şu an için desteği ne kadar bilmiyorum ama büyük gezginler mutlaka destekliyordur.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz