İnsanoğlunun verdiği zararı yine zararla telafisi

____________________________________________________________________

TV’de ana haber bültenini izlerken bir haber dikkatimi çekmişti. Avustralya’da artan deve sayısı zararlı düzeye gelince hükümet develeri öldürmeye karar vermiş. Saçmalığın daniskası.

Develer Avustralya’da doğal olarak görülen hayvanlar değiller. Yaklaşık 150 – 200 yıl kadar önce Avustralya’ya göç edenler tarafından getirilmişler. Bu şekilde develer daha önceden olmadıkları ve kendi dengesini kurmuş olan ortamla tanışmış v bu ortamda yaşamaya ya da onu yıkmaya başlamışlar. Tabi zamanla nüfusları da iyice artınca onlara hazırlıksız olan doğanın elinden de birşey gelmiyor. Çünkü ona çok yabancı hayvanlar bunlar.

Taki ne zaman bu develerin fazlalığı insanları da rahatsız etmeye başlıyor, konu o zaman ciddi ciddi düşünülüyor. Buna uygun çözüm de deve sürülerinin üzerine ateş açıp bir katliam yapmak. Yani insanoğlu develeri doğasına uygun olmadığı bir ortama getirirken yaptığı hatayı şimdi de suçsuz günahsız bu hayvanları öldürerek telafi etmeye çalışıyor.

İlk hata zaten bu hayvanları hiç alışık olmadıkları bir ortama getirmekle yapılmış. Tabi o zamanlarda bu hayvanların ekolojik dengeye nasıl zarar verecekleri bilinmezdi, o zamanlarda bu konu ile ilgili bir bilgi falan yoktu. Bu sebeple bu hayvanların kontrolsüz bir şekilde bu kadar üreyip çoğalmasına izin verildi. Tabi oradaki ekolojik dengede bu yeni hayvanlara yabancı olduğundan onların nüfusunu dengelemek için birşey yapmadı. Mesela belgi dingolar bile yemiyor bu hayvanları. 🙂

Bunu geçtim o kadar hayvanın günümüz zamanında silahlarla taranarak telef edilmesi oldukça korkunç bir katliamdır. 200 yıl önce cahillikten yaoılan bir hata bu zamanda da umursamazlıkla telafi edilmeye çalışılmaktadır. Kesinlikle hatalı ve aptalca olan bu durum çevrecilerden eminim bir tepki görecektir. Ha o ölen develer de ne olacaktır bilmem. Pekala uygun şekillerde uyutulup kesilerek et olarak kullanılabilir. Bu şekilde çoğu fakiri doyurma imkanı bile olacaktır. Neyse şimdilik umarı mböyle bir vahşilik yapılmaz da uygun bir çözüm bulunur diyorum.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz