İnternet Yasakları Atatürk’ün Mirasına İhanet

____________________________________________________________________

Bugünün Milliyet gazetesinde gördüğüm bir haber ilgimi çekti. Biliyorsunuzdur İngiliz biyolog Richard Dawkins’in sitesi bir süre önce erişime engellenmişti. Milliyet’e konuşan Dawkins konu ile ilgili ilginç şeyler söylemiş.

Öncelikle Dawkins sitesinin sadece Türkiye’de engellendiğini söyleyerek bu yasakların Türkiye’yi Avrupa Birliğinde istemeyenler için bir koz olacağını söylüyor ki bu konuda da oldukça haklı. Kim özgür denilen İnternet’in bu şekilde yasaklandığı bir ülkeyle aynı safta olmayı ister. Bu çoğu Avrupa Birliği üyesi ülkeyi Türkiye’nin üyeliğini desteklemekten vazgeçirebilir.

Asıl bana ilginç gelen ise Milliyet gazetesinden aynen aldığım şu cümlesi, “Modern Türkiye’nin şerefli bir laik geçmişi olduğunu biliyorum ve bu nedenle de Kemal Atatürk’ün mirasına bir şekilde ihanet edilmiş olmasını trajik buluyorum.”. Bu adam ateist vs. tamam ancak yazdığı kitapları, konferansları vs. hiçte yabana atılmayacak biri olduğunu kanıtlıyor. Bu adamın Türkiye’nin laiklik geçmişini yeterince bildiğini de düşünüyorum, zira bilmese böyle birşey söyleyeceğini sanmam. Yani yurt dışında yabancılar bile bu yasakların Atatürk’ün mirasına ihanet olduğunu anladılar, biz anlayamadık.

Dünyaca ünlü biyolog Richard Dawkins

Dünyaca ünlü biyolog Richard Dawkins

Biz bu yasaklar ülkeye ciddi zarar veriyor ve saygınlığını azaltıyor diye konuşalım duralım, her geçen gün yasaklanan sitelerin sayısı artıyor. Bu gidişle de İntetnet’te erişime açık site kalmayacak zaten. Buna karşı iyi bir nokta bulup yasal yollara başvurarak, gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gidilmeli. Sonuçta burada sadece bir site erişime kapatılmıyor, çok sayıda insanın o siteye girme özgürlüğü engelleniyor. Bir de Dawkins bu yasakların 2002’de başladığı söylenen İslamileşme süreciyle de alakası olabileceğini söylemiş. Bu böylemidir bilmem ama bu şekilde insanların özgürlüğünün kısıtlanması hiç de doğru birşey değil.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz