Konuşurken el kol hareketleri yapmak

____________________________________________________________________

Çoğu kişi biriyle konuşurken el kol hareketleri yapar. Ben de küçüklüğümden beri buna takmışımdır. Şimdi bile hatırlıyorum ilkokul birinci sınıftaydım, bizimkiler de gelmiş aile toplanmış sohbet kaynıyordu. Dedem de ellerini sallaya sallaya konuşuyordu. Ben de ona özeniyordum ben de konuşurken ellerimi sallamaya çalışıyordum, ama onun kadar zevkli olmuyordu gerçi. Dedemin bu hareketleri benim gibi isteyerek yaptığını sanmıyordum, niye bilerek yorsun adam kendini. 🙂 Peki neden yapıyordu?

Çoğu kişi bu hareketleri anlatmak istediğimizi karşı tarafa daha iyi anlatmak için yaptığımızı düşünür,  hakkında konuştuğumuz şeyi desteklemek amaçlı olduğunu düşünürüz, bir yere kadar doğrudur da, ben de bunun böyle olduğuna karar vermiş bırakmıştım olayı. Zaten sonra da ister istemez ben de bu hareketleri yaparken buluyordum kendimi.

Bilim adamları ise konuşma esnasında el kol hareketlerimizin belki tek nedeninin konuştuğumuz şeyi karşı tarafa daha iyi iletmek olmadığını fark etmişler.  Beden hareketlerimiz düşünce dünyamızın bir diğer dışa vurumudur, düşüncelerimize ve psikolojik durumumuza göre bedenimizde farklı değişiklikler ve hareketler görülebilir. El kol hareketleri de bunların en çok dikkat çekenlerinden, bu sebeple de bilim adamları araştırmaya değer görmüşler.

Amerika’dan Chicago ve Iowa üniversitelerinden doktorlar bir testte 3 + 2 + 8 = __ + 8 eşitliğini çözdürdükleri ilkokul çocuklarından bir guba bunu el kol hareketleri ile diğerine de el kol hareketleri olmadan çözmelerini istemişler. 3 + 2’yi elleriyle havada “V” harfini çizerek gruplandıranların el kol hareketleri kullanmayanlara göre işlemi daha kolay yapmayı öğrendiği gözlenmiş.

Testte tüm öğrenciler “Bir tarafı diğerine eşit yapmalıyım.” cümlesini düşünüyor. Daha sonra bunun testi yaparken yüksek sesle söylenmesi isteniyor. Bu da jestte yapılan hareketle birleşerek öğrencinin beyninde gruplandırma fikrini oluşturuyor.

Bu durum konuşurken birşeyler düşünen hatırlamaya çalışan herkeste gerçekleşebiliyor. Bu da anlattığımız şeyden çok el kol hareketlerini kendimiz düşünebilmek, hatırlayabilmek ve derleyebilmek için yaptığımızı gösteriyor.

Şu an için araştırma daha yeni ama ileride eğitimde el kol hareketleri kullanımı gibi ilginç konular çıkarabilir ortaya. O zaman gelince öğretimde yaklaşımlar ile ilgili kitaplar ne hale gelecek düşünemiyorum, el kol hareketleri ile dolacaklar. 🙂

2 Yorum

  • Yazan: E. Ali, 23 Mayıs 2009 @ 7:43 am

    Bir işyerinde masa üstünde duran bir kitaba göz gezdirmiştim. Çin ile ticaret yapmak isteyenlere en kolayından çince üç beş cümle öğreten bir kitaptı. Aynı zamanda Çinlilerle görüşürken dikkat edilecek hususlar yazılıydı. Diyordu ki çinlilerle konuşurken sakın el kol hareketi yapmayın. Konuşurken elleriniz kollarınız hareketsiz dursun. Sinirleniyorlarmış çirkin buluyorlarmış filan.
    Kitabı yazan kişi bunu muzip bir yalan olarak mı yazmış bilmiyorum. Eğer doğru ise konuşurken el kol hareketi yapmak psikolojik değildir kültürel alışkanlıklardandır denebilir belki.

    Ama bir de bir yerden okuduğum eski bir bilgi var: Beyinde elleri kullanma ve konuşma merkezi aynı yerde imiş.
    Bu doğru ise ve de çinlilerle ilgili söz de doğru ise çinlilerin kültüründe bu konuda bir baskı oluşmuş onlarda konuşurken elleri hareket ettirmeme doğuştan sonra eğitimle görgüyle oturan bir şey olabilir.

  • Yazan: FeRHaD, 23 Mayıs 2009 @ 12:10 pm

    Aşırı hareketler yapıldığında tabii ki karşı taraf rahatsız olacaktır ama bilerek hiç yapmamak da kendi kendine baskı uygulamak olur. Bence bu Çinliler ile ilgili bir durum, dediğin gibi zamanında baskı ile bunu unutmuş olabilirler. Bilerek bu hareketleri engellemek kötü bir durum, hele bu araştırma doğru ise.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz