Kurt Vonnegut – Cat’s cradle (Kedi BeÅŸiÄŸi)

____________________________________________________________________

Cat’s Cradle (Kedi BeÅŸiÄŸi) Kurt Vonnegut tarafından yazılan ve yazıldığı yıl olan 1963’te en iyi üç kitap arasına girmiÅŸ bir kitap. Evet kitap biraz yaÅŸlı bir kitap, 1963’te yazılmış. Aslında Anadolu Ãœniversitesi kütüphanesinde Kurt Vonnegut’un Mezbaha No 5 adlı kitabını arıyordum ama ne yazık ki o kitabı yoktu, ben de merak edip bunu aldım. Kitapta kahramanımız The Day the World Ended diye bir kitap yazmak için araÅŸtırma yapıyor. Kitabının konusu HiroÅŸima’ya atılan ilk atom bombası. Yazar bu bombanın babalarından biri olan Felix Hoenikker hakkında araÅŸtırma yapıyor ve adam ölü olduÄŸu için bombanın atıldığı gün adamın neler hissettiÄŸini, yaptığını öğrenmek için çocukları ile yazışıyor. Felix sürekli elinde iplerle kedi beÅŸiÄŸi denen bir oyun oynuyor. Adamın atom bombasının dışında ice-nine (buz-dokuz) adında yarattığı bir madde var. Bu madde donma sıcaklığı 114 fahrenheit olan, suyu oluÅŸturan aynı sayıda oksijen ve hidrojen atomlarından oluÅŸan bir buz. Bu buz donma sıcaklığı normal atmosfer ortamındaki sıcaklığa göre daha yüksek olduÄŸu için buz halinde. Maddenin en önemli özelliÄŸi yeryüzündeki diÄŸer su kaynaklarına temas edince onları da kendine dönüştürmesi. Tabii bir canlı da bu maddeye temas ettiÄŸinde içindeki su nedeniyle anında donarak ölüyor. Bir de hikayede bahsedilen Bokononism denen tamamen zararsız yalanlardan oluÅŸan bir din var. Oldukça ilgi çekici toplumsal konularla alay eden bir kitap. Hele Bokononism dininden bahsedilen kısımlarda da kitap ilginçlikten tadından yenmez bir hal alıyor. Dünyanın sonunun kaprislilikten ve maymun iÅŸtahlılıktan geleceÄŸinden bahsediliyor. Okunması tavsiye edilir.

4 Yorum

  • Yazan: Pınar AltuntaÅŸ, 8 Aralık 2007 @ 12:13 am

    “Dünyanın sonunun kaprislilikten ve maymun iÅŸtahlılıktan geleceÄŸinden bahsediliyor.”
    Yalan da sayılmaz bu teÅŸhis doÄŸrusu…
    Ä°lgi çekiciye benziyor 🙂 “en azından benim için”

  • Yazan: FeRHaD, 8 Aralık 2007 @ 11:57 am

    Tabiiki yalan değil.O kadar şeyi boşa yazmadıya bu herif. 😀 45 yıl
    önce adam bunları yazmış birde günümüzde yazsa kim bilir neler
    yazardı. O sözden başka güzel sözler de var içinde, onları da siteye
    rastgele sözler olarak koyacağım bir ara. Kitabı bulursan okumanı
    tavsiye ederim.

  • Yazan: eda suner, 9 Aralık 2007 @ 1:13 am

    İLGİNÇMİŞ ELİMDEKİ BİTİNCE NOT ALDIM BAKAYIM BULMAK ZOR MU Kİ FERHADIM

  • Yazan: FeRHaD, 9 Aralık 2007 @ 12:56 pm

    Eda ablacığım ben Anadolu Ãœniversitesi’nin kütüphanesinde Ä°ngilizce’sini buldum. Türkçe’si yoktu yani. Bulman belki biraz zor olabilir ama bir üniversite kütüphanesi gibi büyük bir kütüphane’den bulabilirsin.
    Aslında Mezbaha No 5’i bulursan o daha iyi bir kitap olabilir. Onda da yazar 2. Dünya Savaşı’nda Almanya Dresden’de HiroÅŸima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarının öldürdüğü insanlardan daha çok kiÅŸinin öldüğü bir katliamda bir mezbahada kalarak hayatta kalabilmiÅŸ. Bunu gerçek olarak yaÅŸamış ve söylediÄŸine göre bunu yazacak yaÅŸa gelince 1967 yılında da kitabını yazmış, bu da bestseller bir kitap. Onu da okuyabilirsin. Ä°yi okumalar.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz