Linux’ta Vista Grafikleri

____________________________________________________________________

Bugünkü Anadolu gazetesinde Vista Gibi Linux diye bir başlık görünce az gülmedim. 😀 Linux’un nesi Vista gibi olsun ki, hangi Linux kullanıcısı Vista gibi bir Linux’unun olmasını ister. 😀

Haberde Vista grafiklerine Linux altında da sahip olmanızı sağlayan bir Linux dağıtımından bahsediliyordu. Dağıtım Fedora temelli bir Linux dağıtımı olan ve SourceForge‘da geliştirilen Vixta. Dağıtım hakkında sitesinde ücretsiz, konfigürasyona ihtiyaç duymayan, kullanıcı dostu olduğu ve hoş bir görünüme sahip olduğu yazıyordu. Yazılımın ilk sürümü geçtiğimiz yılın Eylül ayında yayınlanmış. Son sürümü de Blue Release 4 EDu adında 099.Beta2 sürümü. Şu an kendi bilgisayarım yanımda olmadığı için inceleyemiyorum fakat aşağıdakiler gibi oldukça ilginç ekran görüntüleri var.

 Kontrol paneli.

Başlat menüsü. 

Bilgisayarım

Bilgisayarım.

Aslında Linux kullanıcılarından hiç böyle birşey beklemezdim diyebilirim. Çünkü zaten Linux grafik ve görünüm olarak Vista’nın çok ötesinde. XGL, Ubuntu’nun bilhassa son sürümlerinde daha da geliştirilen Compiz, Sun’ın Looking Glass’ı vs. hepsi açık kaynak geliştirilen yazılımlar ve hepsi de Vista’taki görselliğe bin çekerler. Örneğin Windows Vista vs. Linux XGL yazımda Windows Vista ve Linux XGL’in karşılaştırıldığı bir video vardı, bunu aşağıda tekrar koyuyorum. Linux Vista’dan açık ara farkla öndeyken böyle bir Linux dağıtımın çıkarılması garibime gitti doğrusu.

Tabi belki şöyle bir düşünce ile de yapmış olabilirler, o zaman bir diyeceğim yok; ” Hey Microstupid (Microsoft’un lakabı) bak bizde yaptık, hem de daha iyi oldu, birşey yaptığını sanma oldu mu evladım!”. Kapalı kaynak bir yazılımın açık kaynak muadili ile karşılaştırılması gibi birşey olabilir. Ne de olsa;

Kapalı kaynakta sınır Microsoft, açık kaynakta sınır hayal gücünüz. 😀

Dağıtımı indirip denemek isteyenler varsa şuradan farklı dağıtımlarına ulaşabilirler.

Bu arada bir Anadolu gazetesinin de sayfasında Linux’a yer vermesi oldukça hoşuma gitti, buradan tebrik ediyorum Anadolu Gazetesini.

5 Yorum

  • Yazan: Hasan Yılmaz, 20 Nisan 2008 @ 9:28 pm

    Linux’u vistaya benzetenleri anlayamıyorum.

    Linux zaten windows’a aykırı bir mantıkta işliyor. Doğal olarak farklı düşünenler, farklı arayışlar içinde olanlar kullanıyor Linux’u. Bunun üzerine vistaya benzetmek gülünç.

  • Yazan: FeRHaD, 20 Nisan 2008 @ 9:56 pm

    Valla Google’ı Microsoft’un malı olarak bilenler olduğuna göre çok normal.
    Geçen haftalardaydı, yurtta salonda ütü masasının üzerinde sınavıma hazırlanıyorum. Birkaç kişi de köşe de teknoloji sohbeti yapıyorlardı (Hem de ne teknoloji 😀 ). Bir ara biri “Şu Microsoft’un malı Google varya… ” diye bir cümle kurdu, şaştım kaldım. Google ki Microsoft’un düşmanı nasıl olurda onun malı olur. Anla işte daha neler olduğunu.

    Bence bu Vixta’yı da MS’tan daha iyi yaptık vs. diyebilmek için yapmışlardır, yoksa Vista’nın nesi varki Linux’tan fazla.

  • Yazan: eda suner, 21 Nisan 2008 @ 3:46 am

    Hasan haklı benzemiyor ama ben Linux’da Vista’da sevemedim gitti yani ablacım ya

  • Yazan: FeRHaD, 21 Nisan 2008 @ 1:18 pm

    Ablacığım bir Windows XP kullanıcısı olarak Linux’a alışman ilk başta biraz zor olabilir. Ama bir alıştıktan sonra ben ne kadar da ilkelmişim diyorsun, Windows çok basit geliyor. Vista’ya alışacağına Linux’a alış derim. 😀 İl başta bazı konularda biraz zorlanabilirsin ama sonra rahatsın.
    Bilgisayarıma virüs bulaşacak mı, kapattıktan sonra açılacak mı vs. derdin olmayacak, alıştığın programlar Firefox vs. Linux altında da var. Photoshop’un alternatifi olarak da Gimp var. Ofis olarak OpenOffice.org var. Üstelik OpenSUSE gibi sürümlerde sistemde standart gelen OpenOffice.org yazılımı diğer dağıtımlara göre daha hızlı.

  • Yazan: Murat, 12 Kasım 2009 @ 2:48 pm

    Bu habere sadece gülümsenir. Vista gibi Linux değilde Linux kadar güvenli Vista haberi olsaydı gerçekten ilgilenirdi belki kullanıcılar. Ama uzun vadede böyle birşeyin olabileceğini sanmıyorum. Şimdi windows 7 çıktı, azıcık bu işlerden anlayan biri windows 7 nin temelinde Linux’tan neler neler kopyaladığını ve kendi sistemine uyarladığını hemen anlar. Yani Linux windowsa değil Windows Linux’a benzemeye çalışıyor gibi. İşin aslına inersek windowsta komut tabanlı ftp ile işlerini halleden birinin MSDos komutlarını değilde unix konsol komutlarını kullanabildiğini ve Msdos komutlarının çoğunun o arayüzde çalışmadığını düşünürsek, Windows bile temelinde bir unix bağımlılığı ile yaşıyor diyebiliriz.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz