Nokia’dan arayüz güncelleme planları

____________________________________________________________________

Nokia’nın Symbian platformunun arayzü eskiliÄŸi ile eleÅŸtiriliyordu. Nokia da bir yenilik yapmaya karar vermiÅŸ.

Özellikle IPhone etkisi ile Windows Mobile baÅŸlamıştı arayüz güncellemelerine, ve ÅŸimdi de Windows Mobile 7’nin arayüzü sabırsızlıkla bekleniyor. Nokia da 2010 yılında arayüzü üzerinde yenilikler yapacağını ve ilk Maemo 6 cihazın piyasaya çıkaracağını duyurdu.

Nokia Symbian işletim sisteminin arayüzünü güncelleyecek.

Nokia Symbian işletim sisteminin arayüzünü güncelleyecek.

Yeni arayüzde multi-touch (çoklu dokunulabilirlik gibi birşeyle çevireyim) desteği olacak. Bu şekilde çoğu görevi tek seferde farklı farklı butonlara teker teker dokunmadan yapabilecek.

Ayrıca 350 kadar sinir bozucu izinler de kaldırılacak, hani birşey yapmak istediğinizde emin misiniz falan sorular çıkıyorya işte onlar. 🙂

Ekran güncellenme hızı da 15 FPS’den kayma efektli falan görüntülerde 60 FPS’ye kadar çıkacak.

3 Yorum

  • Yazan: Murat, 10 Aralık 2009 @ 12:27 am

    Uzun vadede bakılacak olursa arayüz deÄŸiÅŸikliÄŸi Nokia’yı bir süre daha idare eder fakat benim görüşüm SonyEricsson ÅŸuan ki hızı ve güvenilirliÄŸi ile devam ederse Nokia pazar payının çoÄŸunu SonyEricsson ve Türkiye’de pazara derin giriÅŸ yapması halinde HTC ye kaptıracak gibi görünüyor.

  • Yazan: cepcepcep, 10 Aralık 2009 @ 5:46 pm

    Açıkcası arayüzü felan bir köşeye bırakıp, samsung üst segment telefonları incelemeye koyulun. Nokia batmamak için son çırpınışlar içinde.

  • Yazan: FeRHaD, 10 Aralık 2009 @ 11:31 pm

    Samsung derken Omnia gibi Windows Mobile serileri hoşuma gidiyor, Android serileri de güzel olabilir ancak Bado OS işletim sistemi çabalarını gereksiz buluyorum.
    Bunlar dışındaki telefonlarına ise hiç dokunmak bile istemiyorum desem yeridir. 900 kağıda telefon alıyorsunuz, ancak 200 TL’lik telefonun çatır çatır çalıştırdığı bir uygulamayı çalıştırmıyor! Hadi yeni cihazlarda bu problem azalıyor sanırım ancak bunlardan da performans ÅŸikayetleri geliyor bana. Böyle olunca da telefonda farklı Java uygulamaları kullanmak isteyenler için bazı sınırlar oluÅŸmuÅŸ oluyor. Bundan sonrası da benim için anlamsız ne yazık ki! Sadece konuÅŸmak için olacaksa Nokia 5110 da aynı amacı güdüyor.
    Tabi Omnia serisi gibi cihazlarına bayılıyorum, almak da istiyorum ama fiyat bir türlü biraz makul seviyelere inmiyor.
    Sırf bu Java desteÄŸinin kalitesi yüzünden SonyEricsson’un çoÄŸu modeli benim için daha mantıklı geliyor.
    Nokia ise yakında kolay kolay batmayacak bir ÅŸirket. Kim ne derse desin hala etrafta “Abi, Nokia’dan ÅŸaÅŸmayacan” diyerek dolaÅŸan insanlar oldukça batmaz Nokia. HTC ise genel olarak pazar payı kaybeden bir ÅŸirket.
    Nokia ve Windows Mobile cihazları geçelim Iphone hepsine tek başına bir rakip. Neyse ki o da ucuz değil ki bu sayede diğerleri pazar payı bulabiliyor. Ucuzlasa diğerlerinin pazarları çok kötü etkilenecek. Ancak şu anda şöyle bir şey var ki Iphone kullanıcıları genellikle zengin diyebileceğimiz kitleye yönelik cihazlar. Çünkü sadece cihazın satın alma aşamasından sonrasına geçelim, cihaza yükleyecek uygulamaların çoğu ücretli ve herkes de bu kadar para vermek istemez.
    Ancak şu anda çoğunun rakibi olarak da tek Iphone var, bu da zorlu bir rakip ama. Geliştiricilere yüzlerce farklı çözünürlükte ve donanımsal özellikte cihaza uygulama geliştirmek yerine bir cihaza geliştirmek haklı olarak (kişisel olarak bunun nasıl bir şey olduğunu biliyorum) daha kolay geliyor, aynı faktörden dolayı da bu uygulamaların stabilitesi de oldukça yüksek oluyor. Bu durumda da kullanıcı pastası büyük oluyor.
    Gelecekte ilginç ÅŸeyler olacaktır ancak Nokia ciddi bir yenilikle öne çıkmadıkça ve MS’in Windows Mobile 7’si fos çıkması durumunda iÅŸleri zor. Samsung da dokunmatik atağını iyi yapıyor ancak o da kiÅŸisel olarak bir ihtiyacımı görmüyor. Sony Ericsson ise en son kullandığımda pazar payı kaybediyor ve Sony ile Ericsson ÅŸirketleri ortaklıktan ayrılmayı düşünüyorlardı ama ÅŸu ana kadar bir ÅŸey olmadıysa hala yaşıyorlar demek ki, ancak ileride onlar ne olur ne yapar onunla ilgili bir fikrim yok!

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz