Opera 10.00 Beta (Yapı 1535)

____________________________________________________________________

Opera bu gün yeni ara yüzünü sergilemek için bir Opera 10 derlemesi yayınladı. Yeni sürümle birlikte tabi eski geliştirme sürümlerinin de hataları gideriliyor.

Önce bu yeni  temadan bahsedeyim biraz. Tema yeni ve tamamlanmamış, bu sebeple bazı yerlerde hala eski temanın öğeleri kullanılıyor. Aslında Opera’nın ana teması bence gayet hoş metalik bir temaydı, ancak çoğu kullanıcısı beğenmiyordu. Nedenini anlamadım, aslına bakarsanız ben de yeni temayı beğenmedim. 🙂 Eski tema yeni temaya göre daha metalikti, daha sadeydi. Bu yeni tema biraz sonradan yüklenebilen temalardan beklenebilecek birşey olmuş, daha renkli vs. birşey. Güzel bir tema ama ne bileyim pek ısınamadım. Bir de temadaki öğeler de eski temaya göre daha fazla alan kaplıyor. Mesela durum ve gezinme çubukları daha kalın. Bunlar daha ince yapılmalıydı.

Aslında esas temasını kullanmadığım için problem yoktu ama fark ettim ki diğer temaları da düzgün göstermiyor bu. Mesela 9.64’te kullandığım temanın ana çubuğunda simgelerin metinleri bulanık görünüyor, üzerine gelince vs. düzeliyor. Diğer bazı temalarda da sekme çubuğunda sakatlıklar oluyor. 🙂 Neyse bu daha geliştirme sürümü esas sürüme kadar düzelecektir de bunu esas sürümün üzerine kurduğuma yanıyorum biraz, neyse. 🙂

Opera’nın ilk yayınlanan ekran görüntüsünü şurada görebilirsiniz, aşağıdaki de benimkisi:

Opera 10 yeni tema

Opera 10 yeni tema

Başlıkta sürümün Beta olduğunu yazdım ama sanırım bu da bir Alpha sürümü. opera:about sayfasında 10.00 Beta olarak yazıyor ama başka yerlerde Alpha olarak geçtiğini fark ettim. Bir süre önce Beta duyurulmuş ve istek üzerine gönüllülere gönderilmeye karar verilmişti, ben de başvurmuştum dün ama bugün bu sürüm çıktı. Belki Beta olabilir ama tam bir bilgim yok, Alpha da olabilir.

Bir de Opera çift rakamlı sürüm numarasına ulaşan ilk gezgin olduğu için sürüm numarası sıkıntısı çekecekti. Çünkü tek rakama alışık olan sitelerdeki JS kodları sürüm numarasını algılarken substring(0,1) ile sadece ilk rakamı alıyordu, bu durumda da Opera 10 sürüm olarak Opera 1 algılanıyordu ve IE 6 ile bile girilen sitelerde problem çıkıyordu. 🙂 Opera bunu bir süreliğine sahte ziyaretçi aracı kullanarak çözmüş, bu sürümde ziyaretçi aracı şu şekilde 9.80 olarak geçiyor:

Opera/9.80 (Windows NT 5.1; U; tr) Presto/2.2.15 Version/10.00

Bu şekilde sürüm olarak kendini Opera 9 olarak gösteriyor yani, esas sürümünü kodun sonundaki Version değerinde saklıyor. Muhtemelen bu IE 10 çıkana kadar böyle kalacaktır. 🙂

Bundan başka da birçok tamir bakım işleri yapılmış bu sürümde, bunlar hakkında bilgiye de şuradan ulaşabilirsiniz.

Bir de Seobar3 gibi bazı kullanıcı JavaScript’leri çalışmıyor, sanırım Opera 10 için bu dosyalara bir güncelleme gerekecek.

Bir de eski sürümdeki bileşenler (widget) yeni sürümde problem çıkarıyor, tekrar yüklemek gerekli. Muhtemelen bu da esas sürümde düzelecektir.

Bu sürüm zaten sadece tema için bir gösteri sürümü idi, temamıza bakın diye, ondan diğerlerinden onarımlar dışında çok fazla bir farkı yok. 🙂 Sadece şu temada çubuklar biraz daha ince olsaymış iyi olurmuş ama şimdilik 1xperience temasıyla devam edeceğim, sanırım o iyi şuan.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz