Opera ile Youtube Yasağını Aşma

____________________________________________________________________

Wolkanca‘da gördüğüme göre bizim uyanık yöneticiler Youtube’da yine bir video görmüşler ve Dünya’ya Türkiye’yi tanıtmanın bundan daha iyi ve kolay bir yolu olamaz diyerek Youtube’a erişimi tekrar yasaklamışlar. Bu sefer önceki tecrübelerinden de yararlanarak erişimi kesme işini biraz farklı bir yöntemle yapmışlar. Eskiden DNS değişimi ile girilebilen siteye ne yazık ki şu an bu yöntemle girilemiyor. Çünkü bu seferki IP bazlı engelleme. Ancak buna da çareler tükenmiş değil.
Wolkanca’daki sayfada engellemenin Internet Explorer ve Firefox için nasıl kaldırılacağını gösteren animasyonların bağlantıları var. Opera kullanmayanlar doğrudan bu sayfaya gidebilirler. Opera kullananlar için ise işlem yine diğer ikisi gibi çok basit ve neredeyse aynı. Yapmanız gereken tek şey Opera’nın internet sitelerine bağlanmak için bir vekil sunucu kullanmasını sağlamak. Yani aslında bilgisayarınız Türk Telekom’un DNS sunucularından geçerek Youtube’a bağlanmak yerine bu vekil sunuculara bağlanacak ve bu sunucular da Youtube’dan veriyi alarak sizin bilgisayarınıza iletecekler. Bundan da Turk Telekom’un haberi olmayacak tabii ki. Bunun için şu sayfadan bir vekil sunucu seçmeli ve IP adresi ile liman (port) nosunu almalısınız. Sonra da Opera üst menüsünden Araçlar > Tercihler > Ağ > Vekil Sunucular yolunu takip etmelisiniz. Karşınıza gelen pencerede de HTTP kısmındaki kutucuğu tikleyerek metin kutusunu yazılabilir hale getirin. Sonra da istediğiniz vekil sunucunun IP adresini ve yan taraftaki Bağ. N. kısmına da liman nosunu giriniz ve Tamam’ı seçerek ayarlarınızı kayıt ediniz. Daha sonra Opera istediğiniz isteye bağlanırken durum çubuğunda site adresinden sonra vekil sunucu adresini de gösterecektir. Bu işlemden sonra Youtube’a girebilirsiniz. Ancak söylemek gerek ki bazı vekil sunucular yoğunluktan veya ağ altyapılarının yeterince iyi olmaması nedeniyle biraz yavaş çalışabilirler. Bu nedenle birkaç tane farklı IP adresini denemenizde yarar var. Ayrıca vekil sunucu ile girmek istemediğiniz siteleri de Vekil sunucu ayarlarını yaptığınız pencerede Aşağıdaki Adreslerde Vekil Sunucu Kullanma başlıklı kutucuğa yazarak bu sitelere normal erişim sağlayabilirsiniz.

Bu hile de bakalım daha ne kadar işe yarayacak. Aslında bu hileyi Turk Telekom’un engellemesi biraz zor, çünkü bunu yapmak için çok sayıda vekil sunucunun IP adreslerine erişimi engellemesi gerekir, bu da biraz zor olduğuna göre bu yöntemle Youtube’da rahatız. Aslında önemli olan bu erişimi engelli sitelere nasıl girileceği değil, bunların engellenmemesi. Bu yöntemle kendi halkımız kendine yapılan hakareti görmüyor ama tüm Dünya bunları izliyor ve bir de haberleri okuyup erişim yasağı koyulmasına gülüyor ve bizi küçümsüyor.

Ülkemizi Dünya’ya tanıtmak için ne kadar iyi bir yöntem değil mi! Bu yasakçı zihniyetin bir an önce değişmesi gerek. Yoksa daha çok uğraşacağız yasakları çiğnemekle.

4 Yorum

  • Yazan: dilék, 14 Mart 2008 @ 10:24 pm

    yasaklar caydırmaz, daha da cazip hale getirir!
    ayrıca bize olan ayıbı bize yasaklamak niyeyyse daha mantıklı yaptırımlar uygulanabilir youtube.a halbuki :S

  • Yazan: FeRHaD, 14 Mart 2008 @ 11:00 pm

    Evet yasaklar caydırıcı değildir. Hatta yasaklardan bahsederken “Yasaklar çiğnenmek içindir!” dendiğini çok duyuyorum.
    Vallahi bize yasaklamanın nedenini de anlamış değilim. Sanırım Youtube’a yöenlik bir yaptırım yapmaya çalışıyorlar, siteye konular videolardaki denetimi arttırmak için, ama tabii ki bizi alay konusu yapmak dışında bir faydası yok.

  • Yazan: turklerklani, 15 Mart 2008 @ 11:48 pm

    operadan ve mozilladan girebiliyorum seçenklerdeki birşeyle uğraştım

  • Yazan: FeRHaD, 16 Mart 2008 @ 3:21 pm

    Girebilirsin, zaten Internet Exploere’dan Internet’e girmek komple bir hata. 😉 Bilgisayarınıza virüs sokmak için ısrar ediyorsanız kullanın derim.
    Opera ve Mozilaa’dan girilebildiği gibi ayarları yapılarak IE’den de girilebiliyor.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz