Opera Unite Beta Yapı 1589

____________________________________________________________________

Geçen bir süreliğine ortalıktan kaybolmuştum. Bu süre içinde de baya birşeyler kaçırmışım anladığım kadarıyla. Bunlardan biri de Opera’nın Unite dediği tuhaf servisi olmuş.

Opera Unite servisinde Opera gezgini içinde bir sunucu var ve bu sunucu sayesinde dosya, not, müzik, resim paylaşabilir, sohbet edebilir ve bir sunucu çalıştırabilir ve kendi servislerinizi oluşturup çalıştırabilirsiniz. Bu işlem için bir Opera hesabınız olmalı, bundan sonra da Opera’nın yeni Opera Unite Beta sürümüne ihtiyacınız var.

Opera Unite Server

Opera Unite Server

Yandaki yoldan Opera Unite servisini etkinleştirebilirsiniz, ayrıca Opera Unite simgesini de araç çubuklarınıza ekleyebilirsiniz.

Opera Unite ile önce içerik paylaşacağınız klasörleri vs. oluşturuyorsunuz. Daha sonra bunlara içerik ekledikten sonra, yan menüden Opera Unite servislerinden istediğinizi etkinleştiriyorsunuz. Etkinleştirme sonrası ayarlarınıza göre bu klasördeki içeriğe herkes, parola verdiğiniz arkadaşlarınız veya sadece siz erişebiliyorsunuz. Erişebiliyor derken kullandığınız servise bağlı olarak resim ise görüntüleyebiliyor, MP3 ise çalabiliyor vs.

Opera fotoğraf paylaşım

Opera fotoğraf paylaşım

Not: Bilgisayarınızı ya da Opera’yı kapatınca bütün servisleriniz erişilemez oluyor, çünkü dediğim gibi hepsi bilgisayarınızdaki Opera üzerinde çalışıyor. Veri paylaşım esnasında Opera’nın vekil sunucuları üzerinden geçiyor, bu IP adresini gizlemek ve bağlantı hızı ile ilgili çeşitli sebeplerle olsa gerek.

Aslında Opera Unite sadece bunlarla sınırlı değil, farklı servisler vermek üzere tasarlanmış bir servis. Kendiniz servis yazarak bunu da ekleyebiliyorsunuz.

Opera Unite Web Sunucu

Opera Unite Web Sunucu

Sunucu servisi için de bir klasör oluşturup bunun içine index.html adlı bir sayfa attınız mı tamamdır, bundan sonra HTML tabanlı bir web sitesini Opera üzerinden yayınlayabilirsiniz. 🙂

Opera Fridge

Opera Fridge

Opera Fridge servisi ise notlar yazıp bunları paylaşabileceğiniz bir servis. Aslında bana pek gerekli bir servis gibi gelmedi ama bunların sadece örnek olduğunu unutmamalı. Bundan Opera Link notlarını vs. paylaşmasını beklemiştim ama öyle değilmiş. 🙂

Opera Unite farklı amaçlarla kullanılabilir. Opera’nın bundaki reklam sloganı İnternet’in verdiği ama henüz yerine getirilmemiş olan sözü; herkesi birbirine bağlaması. Servis ile bilgisayarınızda çeşitli servisler oluşturabilir ve bunları bilgisayarınız açık durduğu ve bağlantınız var olduğu sürece diğer kişilere sunabilir, paylaşım yapabilirsiniz. Aslında yine bir P2P ağı olan bu servis Opera tarafından İnternet’i yeniden icat etmek vs. gibi sloganlarla ortaya atılsa da bekledikleri kadar bir sükse yaratacakmı bilmem. Firefox olsa, eminim pek sükseli olurdu ama Opera’da bu biraz zor gibi geliyor.

Neyse sisteme kendi hizmetlerinizi de hazırlayıp ekleyebilirsiniz demiştim, bu servisin belki esas amacı da yukarıda bahsettiğim örnek servisler dışında kendi servislerinizi yaratıp hizmete sokabilmeniz. Bunun geleceği nasıl birşey olacak merak ediyorum.

Bu arada Opera Unite hizmetini etkinleştirirseniz istediginiz_bir_isim.opera_kullanıcı_adi.operaunite.com gibi bir adresiniz oluyor. Bunun önüne unite:// yazarak kendi bilgisayarınızdaki içeriğe ve ayarlara http:// yazarak da uzaktan diğer kullanıcılar bilgisayarınıza ve içeriğine ulaşabiliyor.

İndirin: Opera Unite destekli Opera Unite Beta sürümü. Yapı 1589.

Opera Unite servisi.

Gerekli olursa ileride konu ile ilgili birşeyler daha yazabilirim, veya sormak istediğiniz birşey olursa aşağıdan sorabilirsiniz.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz