Panasonic’ten son kullanıcıya yönelik ilk 3D kamera

____________________________________________________________________

Avatar vs. bazı filmlerle 3D filmler oldukça dikkat çekmeye başladı. Tabi bu filmler sadece sinemada kalmayacaktı ve 3D destekli televizyonlar üretilmeye başlandı. Tabi bunlarda izleyecek içerik şu an çok az ve her çıkan film de muhtemelen oldukça pahalı olacak. Bu sebeple bu cihazlarda izleyecek içeriğin de üretilmesi gerekli ki Panasonic bu konuda ciddi bir adım olarak kullanılabilecek el tipi bir 3D kamera üretiyormuş.

3D görüntülerdeki prensip iki göze de 3D etkisini yaratacak farklı iki görüntü vermek. Bunun için de kameralarda aynı görüntüyü iki açıdan kaydeden iki sensör vardır ve bu iki görüntü kullanılan sisteme göre işlenip 3D görüntü olarak kaydedilir. Bu görüntüler sonrasında 3D sinema ekranından ya da TV ekranından iki farklı görüntü şeklinde verilir. Görüntüler iki farklı renk tonuyla verilir ama bunun teknik detayları bu kadar basit değildir. Verilen görüntünün rengine göre farklı 3D gözlükler de vardır ki bu gözlüklerdeki camlar gelen ışıktaki iki farklı görüntüyü her bir göze göre ayırt edip her bir gözden birer görüntünün alınmasını sağlar. Bu sayede kameraların görüntüyü gördüğü açıdan gözler de görüntüyü görür ki 3D görüntü bu şekilde elde edilmiş olur.

Bu olay gerçekte tabii ki tek paragrafla böyle basitçe anlatılacak bir şey değil, oldukça karmaşık. Tabi doğal olarak da pahalı bir şey. Sinemada kullanılan çok pahalı sistemler dışında da 3D kameraları pek yaygın olarak göremedik bu güne kadar. Tabi uğraşanlar iki kamera ve bazı özel yazılımlar kullanarak yine 3D görüntüler elde edebiliyorlardı. Şimdi Panasonic amatör kullanıcılara 3D görüntü kaydetme imkanı sağlayacak  bir kamera üretiyormuş.

Panasonic ilk 3D kamera

Panasonic ilk 3D kamera

Panasonic’in ürettiği kamera 2000$ civarı bir fiyatta imiş. Tabi anladığım kadarıyla bu kamera bu şekilde sadece standart bir kamera fonksiyonu sunuyor. Kameranın 3D görüntü kaydetmesi için kameraya farklı bir parçanın takılması gerekiyor ki bu parça da kameradan ayrı satılacakmış.

Viera TV ve Lumix’e göre de ürün ilk olarak 20 Ağustos’ta Japonya’da piyasaya sürülecekmiş. Panasonic kameranın 3D olarak salıncakta sallanan bir kızı kaydetmesini görüntülemiş,ve muhabirler de kaydedilen 3D görüntüyü 3D gözlüklerle izlemiş. Görüntü Avatar kadar kaliteli olmasa da renkli ve keskinmiş.

Panasonic’in açıklamasına göre bu kamera ile kaydedilen görüntüler Sony ve Samsung gibi rakip firmaların da 3D TV’lerinde izlenebilecekmiş.

Diğer bilgilere göre de kamera 3 CMOS sensöre ve yüksek çözünürlüklü görüntü kaydı için de 96 GB dahili belleğe sahipmiş.
Kaynak: Physorg

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz