ReDSeeDS projesi

____________________________________________________________________

Bir program yazarken daha önceden binlerce kez kullanılmış algoritmalar ve kodları tekrar tekrar yazmanız gerekebilir. Çünkü bu kodlar uygulama yazılırken yazılmış ve sonra da kodu yazanın proje dosyaları arasında kalmıştır ve derlenen programda da kod kolayca ulaşılamayacak şekilde saklanmıştır. Ancak çoğu proje için de basit veya karışık olsun daha önceden gidilmiş adımlardan tekrar gidildiği ve belki tamamen aynı kodların tekrardan yazıldığı bir gerçektir. Bu ise sadece yazılım geliştiriciye bir külfet olarak dönmekte, keşfedilmiş bir adayı binlerce kişinin tekrar tekrar keşfetmesi demektir. ReDSeeDS projesi ise bu şekilde kod veya algoritmaları bir arada kolayca ulaşılacak şekilde sunmayı amaçlayan senaryo temelli bir yazılım geliştirme metodu.

Mesela blog kontrol panelinde giriş esnasında bizden kullanıcı adı ve parolamızı isteyip bunları doğruladıktan sonra bizi kontrol panelimize sokan bir sistem vardır. Benzer bir oturum açma sistemi farklı bir forum sisteminde de kullanılıyor. Bu durumda da ikinci sistemi geliştirenin ilkinin yaptığı herşeyi tekrar yapıp gittiği adımları tekrar yürümesi ikinci uygulamanın geliştirilmesi için zaman kaybıdır. İşte ReDSeeDS projesi de programcının yükünü bu tür sistemlerde kullanılacak senaryoları sunarak aynı keşfi tekrar tekrar yapmalarını engellemeyi hedefliyor.

Prıoje şimdilik biraz başlangıç aşamasında ve çok yeterli kaynağa sahip değil sanırım, en azından sitesinde bir göz gezdirdiğimde çok fazla bir bilgi alamadım. Ancak indirmeler kısmında proje ile ilgili çeiştli kaynaklar ve dosyalar var.

Şimdilik doğum aşamasında olan bu proje zamanla çok büyük bir portala dönüşebilir, umut var diyorum. Ha bu arada bunun zararı da var ki; daha üşengeç programcılar, aradıkları senaryoyu bulamayanların kendi kodlarını yazamaması vs. tembelleştirici ve tecrübe azaltıcı birşey. 🙂

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz