Sallandığında şarj olan piller

____________________________________________________________________

Elektrik enerjisi günümüzde belki en çok fonksiyona ya da faydaya sahip enerji türü. Tabi bu enerji türü de diğer enerji türlerinden dönüşümle elde ediliyor ama diğerleri bu dönüşümle anlam kazanıyorlar belki de. Mesela sallama / sallanma enerjisi. 🙂 Evet, sallanma eylemi de enerji üretebilen bir eylem ve bu artık pillerle de yapılabilen bir şey, teknoloji gelişiyor. 😀

Titreşimle elektrik üreten piller

Titreşimle elektrik üreten piller

Brother Industries Ltd’nin geliştirdiği pillerle ilgili olarak şirket 100mWve altı güce ihtiyacı olan alanlardaki AA ve AAA piller bu tür “titreşimle enerji üreten piller” ile değiştirilebileceğini söylüyor.

Bu jeneratör teknik olarak ufak ve pil şeklinde bir kutuya sığacak şekilde tasarlanmış. Kutunun içinde de enerji üreten bir jeneratör ve 500 mF değerinde bir kondansatör bulunuyor.  Tabi şirket jeneratör ve kondansatör kısmının ayrı piller şeklinde olduğu prototipler de geliştirmiş. AA boyutundaki bu tür pillerin ortalama çıkışı da 10 – 180 mW arasında ve 1.6 V üretebiliyor imiş. Eğer üreteç ve kondansatör ayrı paketlerde olursa da AA boyutta iki pilden 3.2 V kadar, ayrı paket AAA pillerde de 2.7 V elektrik üretilebiliyormuş.

Bu pillerin şarj yöntemi ise bulundukları cihazı sallamak. Bu titreşimle enerji üreten pillerin standart pillerin yerine geçerek standart pillerin piyasasını azaltması ve atıldıklarında çevreye verdikleri zararların azaltması hedefleniyor.

Şirket bu piller ile ilgili tanımlarını bu haftaki Techno-Frontier 2010 segisinde Tokyo’da yapacak.

Kaynak: Tech-on.

3 Yorum

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz