Sarı Mercedes

____________________________________________________________________

Yerli yapım film ve dizileri genel olarak çok sevmem. Genelinde çoğu yoğun aşk, ilişki etrafında dönen yapımlar oluyor. Benim de ilgimi çeken bir tarafı olmadığı için pek izlemem. Bu film de Youtube’da birkaç kısa videosu karşıma çıktı parça parça. Onlara denk gelip izledikten sonra da tamamını izledim. İzlediğime de hiç pişman değilim. 🙂

Filmi Youtube’a aktaran Gülşah Film kaliteli bir iş yapmış. Filmi FullHD olarak izledim ve kötü görüntüye sahip bir kısmı yoktu.

Filmde Bayram adında bir gurbetçi vatandaşımız var. Almanya’da kendini yırtıp çalışarak bal rengi bir Mercedes almış, adı da Balkız. Almanya’dan yola çıkarak Türkiye’de yıllar önce ayrıldığı köyüne ve yıllardır görmediği yavuklusuna kavuşmak üzere yolculuğunu izliyoruz. Yolculuğun Türkiye ayağını izliyoruz daha doğrusu. Bayram dediğimiz vatandaşı İlyas Salman oynuyor. Türkiye’de amcası tarafından büyütülmüş, biraz da ezik yetişmiş biri. Arkadaşları eziyor, dalga geçiyor, aptal gibi oynuyor. Bunu ara ara seyahatinde geçmişe daldığı anlarda görüyoruz. Köyüne Mercedes ile giderek köy halkına kendisini göstermeye kendisini ispat etmeye niyetli o da. Bu açıdan da Mercedes’ine çok fazla bir önem verdiğini görüyoruz. Ancak etrafındakilerin ne kendisi ne Mercedes’i uğrunda. Hatta gülüyor dalga geçiyorlar. Bir nevi o küçük Bayram’la hayatın büyüdüğünde de dalga geçmesini, ezmesini izliyoruz filmde. İşler de düşündüğü gibi gitmiyor zaten ve eşsiz bir eser izliyoruz. Köyü de, sevdiği kadın da herkes değişmiş, bir şeyler eskisi gibi değil…

Basit arkaplan gürültüsü olarak izleyeceğim bir film olarak düşünürken karşımda bir sanat eseri bulmuş olmanın hoşnutluğu ile bitirdim filmi. Eskilerin konuşmaları, yaşayışları, eski Türkiye görüntüleri vs. tat veren bir film oldu. Sonrasında da baktığımda filmim birçok ödül alan bir film olduğunu gördüm. 1992 ve 1993’te Antalya Film Şenliği’nde En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Kurgu, En İyi Erkek Oyuncu gibi ödüller almış. Adalet Ağaoğlu’nun Fikrimin İnce Gülü eserinden esinlenilmiş bir yapıt. İzlememe değdi, izlemeye değer.

Sarı Mercedes, tam film:

https://www.youtube.com/watch?v=JN2BVIRzJHM

Bu arada bu tür eski filmlerin film yapım şirketleri tarafından Youtube’a aktarılmaları da güzel bir çalışma. Hem kendileri eski yapımları değerlendirerek gelir elde edebiliyorlar, hem de film severler bunlara kolayca erişebiliyor.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz